Kokia temperatūra turėtų būti šaldytuve? Praktiniai patarimai, kurie padės sumažinti sąskaitas už elektrą

Šaldytuvas – vienas būtiniausių prietaisų namuose, kuris kartu yra ir nuolatinis elektros energijos „rijikas". Jis sunaudoja vidutiniškai apie 25 proc. visos namų ūkio energijos, o prietaiso apetitą didina ir mūsų pačių daromos klaidos.

Jeigu norite sulaukti mažesnių elektros sąskaitų, verta įsidėmėti, kokia temperatūra iš tiesų turėtų būti šaldytuvo viduje, o kuriose lentynose geriau laikyti mėsą, pieną ar daržoves.

Dalijamės naudinga informacija ir patarimais, kuriais pasinaudojus bus galima sutaupyti.

Tinkamai šaldytuve laikant maisto produktus ir gėrimus, galima pastebimai mažiau išleisti tiek elektrai, tiek maistui.

Kokia šaldytuvo temperatūra yra optimali?

Šaldytuvo užduotis paprasta: palaikyti žemą temperatūrą tam, kad maistas ilgiau išliktų tinkamas vartojimui bei išlaikytų savo skonį, vitaminus ir maistingąsias medžiagas.

Vis dėlto reikia nepamiršti, kad šaldytuvas skirtas vėsinti, o ne šaldyti.

Žemesnė temperatūra nei kambaryje padeda stabdyti bakterijų ir mikroorganizmų, kurie prisideda prie maisto produktų gedimo, dauginimąsi.

Tačiau jeigu temperatūra bus per žema, kai kurie produktai užšals, o ant šaldytuvo sienelių susidaręs šerkšnas gali trikdyti prietaiso veikimą.

Dėl šių priežasčių optimali temperatūra šaldytuve turėtų būti didesnė nei 0 °C, bet ne aukštesnė nei 5 °C.

Laikoma, kad maisto produktai ilgiausiai išlieka švieži esant 1-4 °C temperatūrai.

Tuo tarpu šaldiklyje turėtų būti palaikoma -18 °C temperatūra.

Pasak ekspertų, šaltesnis šaldiklis neturėtų neigiamai paveikti maisto, tačiau gali padidinti sąskaitas už elektros energiją.

Kurioje šaldytuvo lentynoje laikyti mėsą, o kur – sūrį?

Jei galvojate, kad šaldytume esančios lentynos yra tik dėl patogumo maisto produktams susidėti – klystate.

Fizikos dėsniai galioja ir šaldytuve – šiltas oras jame kyla į viršų, tad viršutinė lentyna bus šiltesnė nei apatinė.

Ir dar svarbu žinoti, kad pieno produktams, mėsai ar daržovėms vėsinti yra reikalinga skirtinga temperatūra. 

Tam, kad maistas ilgiau išliktų šviežias, o šaldytuvas būtų tvarkingas, rekomenduojama laikytis šių principų į šaldytuvą dedant iš parduotuvės parsineštus maisto produktus:

Apatiniai stalčiai

Puiki vieta vaisiams ir daržovėms.

Čia išlieka 7-8 °C temperatūra, kurios jiems visiškai pakanka.

Be to, būdami stalčiuose jie sukurs mažiau drėgmės šaldytuve, kurios visai nereikia kitiems produktams.

Apatinės lentynos

Mėsai ir žuviai.

Temperatūra čia žemiausia, todėl ši vieta labiausiai tinka produktams, kurie greitai praranda šviežumą.

Vidurinės lentynos

Universaliausios. 4-5 °C temperatūra tinka pieno produktams, sūriui, kiaušiniams, apdorotiems mėsos gaminiams, sriuboms, maisto likučiams.

Viršutinė lentyna

Viena šilčiausių vietų, todėl ją geriausia paskirti ilgojo galiojimo laiko produktams, pavyzdžiui, džemams ir konservacijai.

Lentynos durelėse

Pati šilčiausia šaldytuvo vieta.

Čia temperatūra šokinėja dėl dažno durų varstymo ir gali pasiekti ir 8-13°C.

Todėl šias lentynas geriausia skirti tiems produktams, kuriems reikia tik nedidėlio vėsinimo, kurie ilgai negenda – padažams, gėrimams, kečupui, garstyčioms ir pan.

Kaip dar taupyti elektros energiją?

Pasak ekspertų jeigu norite, kad šaldytuvas efektyviai veiktų ilgiau, o tinkamos temperatūros palaikymui sunaudotų mažiau elektros energijos, verta žinoti dar kelius paprastus triukus, kurie padės tuo pasirūpinti.

Tereikės pakeisti kelis menkus įpročius, ir rezultatą pamatysite sąskaitose.

Net jeigu ir kyla noras per karščius sumažinti temperatūrą šaldytuve, atsispirkite jam.

Toks žingsnis lemtų didesnę sąskaitą – skaičiuojama, kad sumažinus temperatūrą šaldytuve 1 laipsniu, jis suvartoja maždaug 5 proc. daugiau elektros energijos.

Be to, ir pernelyg atšalusį maistą apdoroti bus sunkiau, o jame vertingųjų savybių liks mažiau.

Nedėkite šilto maisto į šaldytuvą.

Taip padidinsite temperatūrą viduje, tad šaldytuvo kompresorius veiks intensyviau.

Ne tik bus sunaudojama daugiau elektros energijos, bet tai gali privesti ir prie brangiai kainuosiančio kompresoriaus gedimo", – įspėja ekspertai.

Atsikratykite įpročio „kas gero šaldytuve?".

Dažnas durelių varstymas padidina temperatūrą, kurios sumažinimui iki nustatytos šaldytuvas sunaudos daugiau elektros energijos.

Dėl tos pačios priežasties ilgam nepalikite atvirų durelių.

Neprigrūskite jo pilnutėlio.

Pernelyg pilname šaldytuve gali sutrikti oro cirkuliacija, o tai reiškia – šaldytuvui reikės daugiau „dirbti", kad maistas išliktų šaltas.

Tačiau nelaikykite šaldiklio apytuščio.

Kitokia situacija su šaldymo kamera – pilno šaldiklio eksploatacija yra ekonomiškesnė.

Kai šaldiklis užpildytas 70-80 proc., šaltam orui nereikia tiek daug cirkuliuoti, todėl sunaudojama mažiau energijos.

Jeigu turite labai daug laisvos vietos, įdėkite pusiau vandeniu pripildytų plastikinių butelių ar bent suglamžytų laikraščių...

Jei patiko straipsnis, nepamirškite pasidalinti su draugais Facebook!

saldytuvas

Taip pat skaitykite:

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder