Šokoladas ir jo nauda sveikatai

Kodėl šokoladas priverčia mus pasijausti geriau?

Daugeliui žmonių šokoladas yra mėgstamas desertas ne tik dėl jo skonio, bet ir dėl nuotaiką gerinančių savybių. Mes išsiaiškinome, kokios gali būti to priežastys.

Kokių gerųjų ingredientų turi šokoladas?

Feniletilaminas (F.E.A)

Feniletilaminas yra medžiaga, kurią mūsų smegenys išskiria, kai jaučiamės įsimylėję.

Todėl Valentino dienos proga taip populiaru dovanoti šokoladą, ar ne?

Dar 1800 metais buvo sugalvota širdelės formos šokolado dėžutė, kuri yra populiari iki šios dienos. Feniletilaminas skatina laimės hormonų endorfinų išsiskyrimą, taip pat padidina dopamino ir serotonino aktyvumą.

Ši medžiaga priskiriama potencialiems antidepresantams.

Teobrominas

Stimuliuojanti medžiaga teobrominas, kuri padidina širdies susitraukimų dažnį, yra unikali ne tik šokoladui. Tačiau beveik jokia kita medžiaga neturi tokio didelio šios medžiagos kiekio.

Tai reiškia, jog šokoladas gali neleisti pavargti. Taip pat teobrominas pasižymi ilgesne veikimo trukme, lyginant su kofeinu.

Taigi, nors nejausite tokio stipraus stimuliuojančio efekto kaip po kavos puodelio, tačiau jausite jį ilgiau.

Magnis

Šokoladas pasižymi dideliu relaksuojančio magnio kiekiu.

Tai gali padėti sumažinti nerimą ir jaučiamus raumenų spazmus. Spazmus geriausiai mažina magnio ir vitamino B6 kombinacija.

Kofeinas

Kofeinas - daugelio žmonių kasdienis išsigelbėjimas. Tačiau 26 g juodojo šokolado turi 24 mg kofeino (daug mažiau nei puodelis juodos kavos), kuris gali padėti pasijausti šiek tiek žvalesniu, ypač kartu su jau minėtu teobrominu.

Dėl esančių riebalų šokolade, kofeinas nesukels staigaus koncentracijos šuolio kraujyje, todėl jausite švelnesnį poveikį, lyginant įprasta kava.

Dėl šios priežasties, žmonėms, norintiems švelnesnio kavos poveikio, patariama kavą gerti su riebesne grietinėle ar pienu.

Polifenoliai

Maisto produktai, turintys daug polifenolių (antioksidantų), yra asocijuojami su geresne nuotaika. Šios medžiagos gali apsaugoti smegenų ląsteles, padėti išvengti psichiatrinių ligų.

Atlikti tyrimai parodė, jog polifenolių turintys maisto produktai yra nebrangūs, turi mažai šalutinių reiškinių ir yra pakankamai efektyvūs.

Polifenolių kiekis šokolade priklauso nuo to, kur augo kakavmedis.

Nesvarbu, kuris šokolado poveikis jums maloniausiais, svarbu, jog jis jums padeda pasijausti geriau. Ne visada galime gauti pakankamai švelnumo iš kitų žmonių, tačiau galime to visada tikėtis iš šokolado!

Rašinių ciklą apie šokolado gydomąsias savybes remia AJ šokoladas Klaipėdoje.

Klaipėda, Karoso 9, darbo laikas I - V nuo 9 iki 17 val.

N A U J I E N O S

Šokoladas su svirpliais

Šokoladiniai saldainiai su lašinukais

"Danutės" šokoladiniai pyragai

Archyvų nuotr.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder