Ko trūkstant prastėja atmintis ir ką daryti, kad padėtume sau

Viena iš svarbių priežasčių, dėl kurios senstant prastėja atmintis, yra flavonoidų - medžiagų, esančių arbatoje, kakavoje, vaisiuose ir daržovėse - trūkumas. Tokią išvadą pateikė amerikiečiai mokslininkai, 3 metus stebėję 3500 senyvo amžiaus žmonių sveikatą. Kolumbijos universiteto (JAV) mokslininkai nutarė išsiaiškinti, ar tam tikras maistas ir tam tikros dietos daro įtaką atminties praradimo tikimybei vyresniame amžiuje.

Skoto Smolo (Scot A.Small) laboratorija 15 metų ieškojo atminties silpnėjimo ir pokyčių hipokampo dantytajame vingyje sąsajų. Ši smegenų sritis - viena iš nedaugelio, kurioje gali susidaryti naujos nervinės ląstelės. Dantytasis vingis dalyvauja organizuojant daugelį kognityvinių hipokampo ir visų smegenų funkcijų, įskaitant erdvinę darbinę atmintį, naujovių detekciją, informacijos kodavimą ir atminties konsolidavimą.

Bandymai su pelėmis rodo, kad daugiau neuronų ir kraujagyslių hipokampe susidaro (o tai gerina atmintį) dažnai vartojant flavonoidų. Tai yra augalų antrinio metabolizmo produktai daržovėse ir vaisiuose, galintys žmogaus organizmui daryti teigiamą poveikį - antioksidacinį, antikancerogeninį, priešvirusinį, imunomoduliacinį, stiprinti kraujagysles.

Norėdami nustatyti flavonoidų poveikį dantytojo vingio darbui, mokslininkai atrinko 3500 sveikų vyresnio amžiaus žmonių ir dalis jų trejus metus kasdien vartojo flavonoidų tabletes, dalis - placebą. Tyrimo pradžioje savanoriai papasakojo apie savo vartojamo maisto kokybę, o paskui atliko seriją užduočių, skirtų įvertinti trumpalaikę atmintį, kurios formavime dalyvauja hipokampas. Tokie patys testai buvo atliekami po metų, dvejų ir trejų nuo eksperimento pradžios.

Išanalizavus rezultatus pasirodė, kad tų žmonių, kurie pradėjo vartoti flavonoidus jau maitindamiesi sveikai, atminties rodikliai pagerėjo nesmarkiai. Tačiau tų, kas iki tol maitinosi nekokybiškai ir vartodavo mažai flavonoidų, atminties rodikliai padidėjo 10,5 proc. palyginti su placebo grupe ir 16 proc. palyginti su jų pačių rodikliais iki tyrimo pradžios.

Pasak mokslininkų, rezultatai aiškiai rodo, kad flavonoidų trūkumas bent iš dalies lemia atminties blogėjimą senstant. Kitas žingsnis - atlikti klinikinius tyrimus, kurių metų mokslininkai pamėgins įvertinti atmintį labai mažai flavonoidų vartodavusių žmonių po to, kai šis deficitas bus panaikintas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder