Jei norite sužinoti, kaip gyventi iki 100 metų, klausykite sertifikuotų mitybos specialistų patarimų. Nemažai ekspertų teigia, kad norint sulaukti gilios senatvės, reikia atsisakyti vienos rūšies maisto arba sumažinti jo vartojimą.
Reikia valgyti kuo mažiau itin apdorotų maisto produktų, rašo Rarade, remdamasi gydytojos dietologės ir ilgaamžiškumo ekspertės Jennifer Scheinman informacija.
"Savo racione turite apriboti itin perdirbtą "nesveiką" maistą, ypač maistą su labai rafinuotais grūdais ir pripildytą pridėtinių saldiklių. Šie produktai turi labai mažą maistinę vertę ir yra labai skanūs, todėl juos sunku valgyti saikingai", - sakė ekspertė.
Mitybos specialistė pabrėžė, kad kalbame būtent apie tokius produktus:
- saldumynus, įskaitant saldainius;
- gazuoti gėrimai;
- traškučiai.
Gydytojas pridūrė, kad tokie produktai negali būti žmogaus, norinčio ilgai gyventi, mitybos pagrindas.
Amerikiečių mitybos specialistė Kerry Hawkins pritarė, kad siekiant ilgaamžiškumo būtina atsisakyti itin perdirbtų produktų.
Pasak medikės, tokiuose maisto produktuose paprastai būna daug sočiųjų riebalų, druskos, priedų - konservantų, saldiklių, dažiklių ir dirbtinių kvapiųjų medžiagų.
"Yra stebėjimų įrodymų, kad keturis kartus per dieną valgant itin perdirbtus maisto produktus, mirtingumo dėl visų priežasčių rizika padidėja 62 proc., palyginti su mažesniu vartojimu - mažiau nei du kartus per dieną", - pabrėžė ji.
Štai kaip gyventi ilgiau - kaip pranešta anksčiau
New York Times bestselerių apie ilgaamžiškumą autorius, amerikiečių National Geographic tyrėjas Danas Buettneris teigė, kad žmogaus gyvenimo trukmei gali turėti įtakos tai, ką jis valgo pusryčiams.
Pasak eksperto, idealūs pusryčiai, padedantys prailginti gyvenimą, yra dubenėlis karštos daržovių sriubos "minestrone" (itališkas lengvas patiekalas, gaminamas iš sezoninių daržovių, kartais su ryžiais arba makaronais).
Rašyti komentarą