Lietuviai skiria daugiau dėmesio vištų gerovei
Prekybos tinklas „Rimi“ savo korporatyvinės atsakomybės strategijoje numatė nuo 2025 metų nebeprekiauti narvuose laikomų vištų kiaušiniais, pažymėtais 3 numeriu. Pasiruošimo veiksmų imamasi jau dabar – tinklo parduotuvėse pirkėjų patogumui į 3 kategoriją nepatenkantys kiaušiniai pažymėti „Rinkis sveikiau“ ženklu. Artėjant Velykoms, „Rimi“ skatina pirkėjus atkreipti dėmesį į šį žymėjimą ir rinktis laisvai ar ant kraiko laikomų vištų kiaušinius.
Praėjusių metų rudenį organizacijos „Tušti narvai“ iniciatyva atliktoje Lietuvos gyventojų apklausoje dauguma pirkėjų – net 89 proc., nurodė, kad narvuose auginamų vištų gyvenimo sąlygos, jų nuomone, nėra pakankamai geros. Nors galima pastebėti, kad lietuviai vis daugiau atsižvelgia į vištų laikymo sąlygas, beveik penktadalis šalies gyventojų sako vis dar perkantys 3 numerio – narvuose laikomų vištų – kiaušinius.
Svarbiausiu faktoriumi renkantis šį produktą išlieka kaina – pirkėjams svarbu, kad kiaušiniai būtų nebrangūs. Nors tik nedidelė dalis gyventojų teigia, kad sutiktų daugiau mokėti už geresnėmis sąlygomis laikytų vištų kiaušinius, verslų iniciatyvą atsisakyti 3 numerio kiaušinių vertina teigiamai.
Kiaušiniai organizmui naudingi, bet svarbi ir jų rūšis
Pasak gydytojos dietologės Editos Gavelienės, vartodami kiaušinius gauname įvairių organizmui naudingų medžiagų – suvalgius 2-3 kiaušinius per dieną, galima gauti iki trečdalio daugelio reikalingų vitaminų dozės: „Vis dėlto, itin svarbu atkreipti dėmesį, kad kai kurių vitaminų kiekis kiaušinio trynyje priklauso nuo to, kokiu lesalu maitinamos vištos. Tad pasirinkus geresnės kokybės, pavyzdžiui, „Rinkis sveikiau“ ženklu pažymėtus ekologiškus ar laisvai laikomų vištų kiaušinius, iš jų galima tikėtis gauti daugiau organizmui palankių medžiagų.“
Nors apie kiaušinių naudą sveikatai galima rasti įvairių nuomonių, šis produktas yra neabejotinai ypatingas savo sudėtimi. E. Gavelienė sako, kad kiaušinius būtina įtraukti į sveikatai palankų racioną, mat jie šioje mitybos piramidėje rikiuojasi su maisto produktais, suteikiančiais žmogaus organizmui visaverčių baltymų. Pagal baltymų vertę kiaušiniai lyginami su mėsa, žuvimi, ankštinėmis daržovėmis ir riešutais, kurių rekomenduojama valgyti 2-3 kartus per dieną.
„Dažnai girdime, kad kiaušinių vartojimas didina cholesterolio kiekį kraujyje, bet iš tiesų kiaušiniai cholesterolio lygiui įtakos neturi, jei valgome įvairų ir subalansuotą maistą. Kalbant apie kiaušinių maistingumą, jie turtingi būtiniausių riebalų rūgščių, baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų, mikroelementų, tačiau kalorijų kiekis nėra didelis. Privalumu tampa ir tai, kad net 97 proc. maistinių medžiagų iš kiaušinių mūsų organizmas lengvai pasisavina“, – sako specialistė.
KIAUŠINIAI, ĮDARYTI BROKOLIAIS IR FETA
lengvas | 10 asm. | 35 min.
Jums reikės:
10 kiaušinių
4 brokolio žiedynų (apie 150 g)
40 g fetos
3–4 šakelių krapų
1 šaukšto jogurto
Rožinių pipirų
Druskos pagal skonį
Kaip pasigaminti:
Kiaušinius sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 10 minučių. Kiaušinius atvėsinkite, nulupkite, perpjaukite išilgai per pusę. Į dubenį sudėkite kiaušinio trynius, fetą, jogurtą, brokolius, įberkite druskos, pipirų ir sutrinkite su virtuviniu smulkintuvu.
Į kiaušinių baltymų puseles dėkite pagaminto įdaro. Papuoškite trintais rožiniais pipirais, krapų šakelėmis.
Rašyti komentarą