Karštas atostogas primins sicilietiška „Caponata“ – troškinys su baklažanais ir daugybe daržovių

Kartais gaminti įkvepia atostogos – norisi atkartoti gardžius naujai ragautų patiekalų skonius ir pajusti kelionių euforijos dvelksmą. 

Sicilietiška „Caponata“ itin populiari didžiausioje Viduržemio jūros saloje. Tai užkandis, kuriame pirmu smuiku groja baklažanai, o jam pritaria visa gausybė kitų daržovių.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad baklažanams sodrią spalvą suteikiantis antioksidantas antocianinas gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, todėl šią daržovę į savo mitybos racioną verta įtraukti visiems.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti kokybiškiausius baklažanus ir kur juos laikyti namuose.

Geriau kepti orkaitėje ar grilyje, o ne keptuvėje

Keptuvėje kepami baklažanai linkę sugerti riebalus, todėl verčiau juos grilinti arba kepti orkaitėje. Beje, taip kepami baklažanai ir paprikos atskleidžia kur kas pikantiškesnį skonį ir puikiai tinka gardinti tiek salotas, tiek troškinius.

„Jei vis tik renkatės juos kepti keptuvėje, naudokite tik šiek tiek alyvuogių aliejaus bei apšlakstykite juos trupučiu citrinos sulčių.

Baklažanų griežinėliai sugers mažiau riebalų, jei jie bus keletą valandų pamirkyti vėsiame pasūdytame vandenyje, be to, druska sumažins ir galimą šios daržovės kartumą. Iškeptus gabalėlius pirmiausia išdėliokite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų aliejaus perteklių, ir tik po to į lėkštes“, – rekomenduoja gydytoja dietologė.

Pasak ekspertės, baklažanai turi nemažai skaidulų, antioksidantų, įvairių vitaminų bei mineralų.

„Spalvą jiems suteikiantis antioksidantas – antocianinas gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, todėl šią daržovę verta įtraukti į savo mitybos racioną tiems, kurie nori sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Dar viena naudinga baklažanų savybė – juose labai mažai kalorijų: 100 gramų baklažanų yra vos 20 ckal“, – pastebi dietologė.

Tiesa, ji įspėja, kad šioje daržovėje yra nemažai oksalatų: „Todėl tie, kurie geria mažai vandens arba turi polinkį inkstų akmenų formavimuisi, baklažanų neturėtų valgyti kasdien.

Tiesa, saikas galioja daugeliui produktų, juk įvairovė – esminis sveikos mitybos principas.“

Daržovės pigiausios įsibėgėjus jų derliaus sezonui

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad nors įsigyti baklažanų prekybos vietose pirkėjai gali ištisus metus, didžiausias jų pardavimas pastebimas vasaros sezono metu, kai daugelis juos renkasi grilinti lauko kepsninėse.

Rudens pradžioje įsigyti jų, kaip ir kitų daržovių, palankiausias metas, nes tada, derliaus sezonui įsibėgėjus, daržo gėrybės būna pigesnės, tad galima jų nusipirkti daugiau ir pasiruošti atsargų žiemai.

Anot specialistės, parduotuvėje įsigytus baklažanus, kad jie neprarastų drėgmės ir nesuvystų,  reikėtų laikyti šaldytuve.

Renkantis baklažanus vertėtų atkreipti dėmesį tiek į jų spalvą, tiek į stangrumą: „Baklažanas turėtų būti stangrus, o jo odelė – lygi, žvilganti, tamsiai violetinio atspalvio ir be vytimo požymių.

Šviežią daržovę atskirti padės ir jos kotelis – baklažano stiebelis turėtų būti kuo žalesnis. Tuo tarpu perpjovus baklažaną jis turėtų būti šviesaus, žalsvai gelsvo atspalvio.

Tačiau nepjaustykite baklažanų, kol nesiruošiate jų gaminti, nes jie greitai genda ir ima ruduoti, tad perpjovus juos geriausia suvartoti iš karto.“

Komercijos operacijų vadovė primena, kad norintys sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje gali rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje, tad renkantis daržoves verta į tai atsižvelgti.

Kulinarijos technologai pataria tokį troškinį panaudoti daugybei patiekalų – ir kaip garnyrą su mėsa ar žuvimi, ir kaip padažą makaronams ar ryžiams. Be to, jis skanus ir tiesiog valgyti su duonos riekele.

RECEPTAS

Daržovių troškinys „Caponata“ su makaronais*

Patiekalui reikės:

250 g orkaitėje arba ant žarijų keptų paprikų ir baklažanų (galima naudoti keptus ir konservuotus) – paprikos „Rimi“ kepimui;

400 g pjaustytų pomidorų – lietuviški avietiniai pomidorai „Rimi“;

350 g trumpų makaronų – makaronai „Rimi spirali“;

4 šaukštų alyvuogių aliejaus;

1 svogūno;

4 česnako skiltelių;

1 šaukšto kaparėlių;

2 šaukštų razinų;

saujelės bazilikų lapelių;

šiek tiek susmulkinto kietojo sūrio.

Kaip gaminti:

  1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite susmulkintą svogūną, kol jis pradės karamelizuotis, tada porą minučių įberkite kepti smulkinto česnako.
  2. Sudėkite stambiai supjaustytų keptų daržovių mišinį, pomidorus, kaparėlius ir razinas. Uždengę troškinkite apie 10 min. arba kol padažas sutirštės.
  3. Tuo tarpu užvirinkite vandenį, sudėkite virti makaronus. Nusunkite juos, pasilikdami šiek tiek vandens. Suberkite makaronus į padažą, jei bus labai tirštas, įpilkite šlakelį vandens, kuriame virė makaronai. Pabarstykite patiekalą baziliko lapeliais ir kietuoju sūriu.

Skanaus!

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder