– Ar tiesa, kad kryžiažodžių sprendimas, naujų kalbų mokymasis, apskritai naujų dalykų mokymasis padeda mūsų smegenims senti lėčiau?
– Tai yra tiesa. Nuolatinis mokymasis, mąstymo procesų aktyvinimas leidžia palaikyti optimalią smegenų sveikatą ir kartu lėtinti senėjimo procesus.
Kalbų mokymais, kryžiažodžių sprendimas, instrumentų grojimas didina smegenų plastiškumą ir neuronų regeneraciją. Smegenų plastiškumas yra gebėjimas keistis visą gyvenimą.
Tai apima mūsų nervines ląsteles, ryšius tarp nervinių ląstelių. Naujų dalykų mokymasis taip pat apsaugo mūsų nervines ląsteles ir dėl to mūsų atmintis, dėmesys išlieka aktyvesni.
– Sakoma, kad stresas yra blogai, bet ar tikrai visas stresas sendina?
– Stresas gali būti kelių rūšių. Bet pats stresas yra žymus veiksnys tiek mūsų fiziologiniam, tiek psichologiniam senėjimui. Ypatingai tas lėtinis, nuolatinis, kasdien patiriamas stresas silpnina mūsų imuninę sistemą, kognityvines funkcijas, spartina senėjimo procesus.
Priklauso, kokias streso valdymo strategijas mes taikome sau, kokie mūsų gyvenimo įpročiai, mityba, fizinis aktyvumas, miego kokybė. Kiti žmonės stresą priima kaip iššūkį, kaip stimulą, tokiu atveju tai netgi didina ilgaamžiškumą.
– Kaip reikėtų maitintis, jeigu norime sulėtinti senėjimo procesą?
Kiti žmonės stresą priima kaip iššūkį, kaip stimulą, tokiu atveju tai netgi didina ilgaamžiškumą.
– Atkreipti dėmesį į ryškių spalvų uogas, daržoves. Dabar vasarą tai yra prieinama iš gamtos. Šiame maiste yra daug antioksidantų, vitamino C, vitaminas A, vitaminas E.
Tokios medžiagos mažina uždegimus organizme. Dar išskirčiau sveikuosius riebalus tokius kaip linų sėmenų aliejų, alyvuogių aliejų, avokadus, riešutus, sėklas.
Taip pat noriu akcentuoti Omega3, tai yra tos riebalų rūgštys, kurių mūsų organizmas negamina, kurias mes turime gauti su maistu. Rekomenduočiau valgyti mažas, riebias žuvis, graikinius riešutus, chia sėklas.
Jeigu mums trūksta Omega3, mūsų ląstelės dirba klaidingai, tada spartėja lėtinių ligų pasireiškimas ir greitėja senėjimo procesas. Svarbu pakankamas kiekis vandens bei kokybiški baltymai.
Kai senstame, mažėja raumenų masė, todėl turime gauti daugiau kokybiškų baltymų. Jie gali būti gyvuliniai – mėsa, žuvis, pienas, kiaušiniai arba augaliniai – riešutai, sėklos, ankštiniai augalai.
Rašyti komentarą