Gargždiškė vertina namiškių receptus (receptas)

IlonaTulabienė – labai aktyvi gargždiškė, Gargždų „Kranto“ progimnazijos fizikos ir matematikos mokytoja, etnokultūros puoselėtoja ir trijų vaikų mama. Nors maisto gaminimas nėra jos aistra, tačiau savo šeimą ir artimuosius visada pasitinka su įvairiais skaniais patiekalais.

Ilona gaminti pradėjo gana anksti, dar būdama pradinukė: „Mama dirbo, aš iš mokyklos grįždavau anksčiau, tai ruošdavau pietus didelei šeimai. Kaip ir visi vaikai, kopijuodavau mamos receptus, juos keisdavau ir tobulindavau.“

Iš tų laikų į gargždiškės gaminimo repertuarą atkeliavo virtinukai su varške ir peletrūnais, tradiciniai balandėliai, barščiai su auselėmis ir trupiniuotis.

Šypsodamasi I. Tulabienė papasakojo apie savo juokingiausią patirtį virtuvėje: „Kai buvau vienuolikos, sugalvojau, kad jau metas ir man cepelinus išvirti.

Buvau mačiusi, kad mama deda vitamino C, kad cepelinai būtų baltesni. Būdama vaikas gaminau lėtai, tai to vitamino C tikrai nepagailėjau. Grįžo šeimyna, valgo baltutėlius cepelinus ir giria, kol pati paragavau, – buvo rūgštutėliai.“

Atėjus advento laikotarpiui, mokytoja užsiminė, kad per tradicines šventes – Kūčias ir šv. Kalėdas – visa šeima susirenka kartu pas Ilonos tėvelius, kur vaikai gali mokytis savitų gaminimo tradicijų iš senelių, gamindami „taboką“, mielinius pyragus, kūčiukus su aguonų pienu ir pan. – kaip ir dera pagal žemaitiškas tradicijas.

Išmėginkite trupiniuotį!

Paprastas, Ilonos dar mamos namuose išmoktas. Be jokių užrašų, tikslių normų ir su savo virta obuoliene.

Receptui prireiks 3 kiaušinių, 4 šaukštų cukraus, 200 g sviesto, sutarkuoto burokine tarka, 2 šaukštelių kepimo miltelių, vanilės ekstrakto, miltų, kad susiminkytų tešla (maždaug 2–3 stiklinės), pertepimui – obuolienės.

Gaminimas: kiaušinius išplakame su cukrumi, į plakinį sutarkuojame sviestą, įpilame arbatinį šaukštelį vanilės ekstrakto, suberiame kepimo miltelius ir miltus.

Viską gerai išminkome, kol nebelimpa prie rankų. Jei trūksta, pridedame miltų.

Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame pusvalandžiui. Du trečdalius tešlos iškočiojame ir ja išklojame skardą, palikdami kraštelius.

Tada negailėdami užpilame obuolienės ir sutrupiname likusią tešlą. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder