granatai

Ekspertė patarė, kaip akimirksniu nulupti egzotišką vaisių neapsitaškant: išlukštensite granatus be didelių pastangų

(1)

Granatai – vieni seniausių žmonijos istorijoje žinomų ir skanaujamų vaisių. Jais gardinami pusryčių patiekalai, salotos, iš jų spaudžiamos sultys. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį į šių vaisių naudą sveikatai: granatuose esantys antioksidantai ir vitaminas C sustiprins imunitetą vėsesniais orais.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kaip išsirinkti sultingiausius granatus ir kaip be vargo juos nulupti. Žinoma, kaip ir kitų egzotinių vaisių, granatų kaina mūsų šalyje yra kiek didesnė nei vietinių vaisių, todėl dabar pats metas pasinaudoti specialia nuolaida: spalio 31 d. – lapkričio 6 d. šių vaisių „Rimi“ parduotuvėse galima įsigyti 66 proc. pigiau.

Antioksidacinių medžiagų gausa

Granatų vaismedžiai daugiausiai auginami šiltuose ir sausuose regionuose: Viduržemio jūros pakrantėje, Artimuosiuose Rytuose, Vidurinėje Azijoje, Šiaurės Afrikoje, taip pat Šiaurės ir Pietų Amerikose. Šie vaisiai gali būti su raudonos, oranžinės arba gelsvai rudos spalvos odele, o jų skonis, priklausomai nuo vaisiaus sunokimo laipsnio, pasižymi saldumu arba švelniu rūgštumu. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, granatai nuo seno vertinami ir dėl savo maistinių savybių.

„Iš tiesų tai yra puikūs vaisiai, kuriuose gausu vitaminų C ir K, randama folio rūgšties, kalio, vario, geležies. Tačiau granatai labiausiai vertinami dėl antioksidacinių medžiagų: tai ellaginė rūgštis ir antocianinai. Jų nėra išskirtinai randama tik šiuose vaisiuose, bet granatuose antioksidantų tiek daug, kad juos galima įvardinti kaip šių medžiagų šaltinį. Dėl gausaus antioksidantų kiekio granatai yra ypač vertingi asmenims, kurie yra varginami aterosklerozės, kitų širdies kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto. Taip pat antioksidantai mažina uždegimų riziką, kad jais turtingų produktų į mitybos racioną pravartu įtraukti vėsesniu metų laikotarpiu“, – teigia gydytoja dietologė E. Gavelienė ir primena, kad įvairių vaisių ir uogų kasdien rekomenduojama suvalgyti bent 200–300 gramų.

Pataria valgyti įvairiais pavidalais

Šviežias granatų sėklas galima skanauti tiek vienas, tiek jomis pagardinti avižinių dribsnių košę pusryčiams, berti į salotas su gražgarstėmis arba kuskusu, derinti su ožkos sūriu ar naudoti kaip papuošimą ir papildomų skonių bei gaivos elementą mėsos ir daržovių troškiniuose. Anot gydytojos dietologės, granatus galima vartoti ir sulčių pavidalu, jų sėklytes berti į glotnučius ir maišyti su kitų vaisių, uogų bei daržovių deriniais. Tiesa, gerti garantų sultis ji pataria ne koncentruotas, bet atskiestas vandeniu. 

„Daugumai žmonių, o ypač vaikams ar senyvo amžiaus žmonėms patartina granatų sultis perpus skiesti vandeniu. Be to, kai kurie yra jautrūs didesniam kiekiui organinių rūgščių ir kai kurių kitų medžiagų, esančių granatuose: jiems reikėtų sultis skiesti dviem trečdaliais vandens. Atsargiai vartoti sultis ir granatų vaisius turėtų sergantys lėtinėmis virškinimo sistemos ligomis, o neskubėti jų vartoti – sveikstantys po opaligės, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos, kitų žarnyno susirgimų“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė. 

Lengviau išlukštenti granatų sėklytes padės paprasta kulinarinė gudrybė

Net ir žinant, kaip ir kur kulinarijoje panaudoti granatus, šį egzotinį vaisių ne visuomet lengva išsirinkti prekybos centruose. Todėl „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, į ką vertėtų atkreipti dėmesį, norint įsigyti saldų ir prinokusį granatą.

„Nors įprastai pirkėjai nesirenka vaisių apdžiūvusia odele, mat baiminasi, jog jie bus praradę savo sultingumą ir tekstūrą, tačiau ši taisyklė negalioja granatams. Kad ir kaip būtų keista – skaniausi ir geriausiai prinokę granatai yra sausa, kiek apdžiūvusia oda ir truputį parudavę. Be to, rinktis patarčiau didesnius ir tvirtesnius granatus, kurių sėklas lengvai apčiuopsite vaisių paėmę į rankas. Iš tokių granatų pavyks išspausti gerokai daugiau sulčių, o ir nulupti juos bus daug paprasčiau“, – pasakoja O. Suchočeva.

Pasinaudojus pora gudrybių, granatų sėklytes išlukštenti iš vaisiaus nebus sudėtinga: „Perpjaukite granatą pusiau ir laikant jo skiltelę virš dubens, šaukštu arba peiliu lengvai daužykite į jo odelę tol, kol iš jo išbyrės visos sėklytės. Šis būdas kur kas patogesnis nei ilgas ir nuobodus sėklų lupinėjimas pirštais.“

Dar O. Suchočeva pastebi, kad egzotiniai vaisiai pirkėjų labiausiai mėgstami šaltuoju sezonu, kai baigiasi vietinių vaisių ir uogų sezonas: „Žinoma, kaip ir kitų įvežtinių vaisių, granatų kaina prekybos centruose įprastai yra kiek didesnė nei mums gerai pažįstamų obuolių, slyvų ar kriaušių. Dėl šios priežasties verta pasinaudoti specialiomis nuolaidomis. Štai nuo spalio 31 d. iki lapkričio 6 d. visose mūsų parduotuvėse granatų įsigyti galima net 66 proc. pigiau.“

Ekspertė taip pat primena, jog sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. O akcijos laikotarpiu kuo daugiau apsipirksite „Rimi“ parduotuvėse, tuo daugiau „Mano Rimi“ pinigų uždirbsite kitą mėnesį –  nuo 1 iki 2,5 proc. „Mano Rimi“ lygiai nustatomi pagal sumą, kuri buvo išleista praėjusį kalendorinį mėnesį.“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder