„Smulkinta mėsa – universalus produktas ir populiarumu nenusileidžia šviežiai. Pastebime, kad labiausiai pirkėjai mėgta smulkintą kiaulieną, antroje vietoje rikiuojasi kiaulienos faršas, o trečioje – smulkinta kiauliena, sumaišyta jautiena. Smulkintos mėsos daugiau parduodama žiemą, bet ja žmonės dažnai mėgaujasi ir šiltuoju sezonu: ant grilio ruošia ne tik mėsainius, graikiško stiliaus pitas, kebabus, bet ir čili troškinius“, – teigia G. Bačkovas.
Svarbiausia – kokybė
Anot mėsos eksperto, kaip ir bet kokią mėsą, taip ir renkantis faršą ar smulkintą mėsą turime žinoti bent kelias pagrindines taisykles, kuriomis vadovaudamiesi ją išsirinksime kokybišką. Pirmiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip ji atrodo.
„Pirmiausiai mes perkame akimis. Todėl rinkdamiesi faršą ar smulkintą mėsą turėtume ją apžiūrėti. Prieš pirkdami šį produktą pirmiausiai turime įvertinti jo spalvą: mėsa turi būti rausva, atrodyti šviežia, šiek tiek blizgi, nebūti apdžiūvusi ar papilkėjusi“, – sako G. Bačkovas.
Dar vienas dalykas, į kurį, anot G. Bačkovo, turėtume atkreipti dėmesį – raumens ir riebumo santykis – ši informacija yra nurodoma ant kiekvieno produkto etikės. Jeigu ant pakuotės parašyta, kad faršo riebumas yra iki 20 proc. – akimis turime įvertini ar tikrai taip ir yra. Šiek tiek riebalų turintis faršas patiekalams suteiks ryškesnį skonį. Be to, patiekalas nebus per sausas.
Čili – ir juodasis šokoladas
„Kamado Bono“ projektų vadovas Vadimas Amosovas kalbėdamas apie tobulo čili troškinio paruošimą sako, kad šiam troškiniui, kaip ir bet kuriam kitam patiekalui, reikalingi kokybiški ingredientai. „Troškinys yra patiekalas, turintis pakankamai intensyvų skonį, todėl jam svarbu ir kokybiški ingredientai, ir prieskoniai, ir virimo laikas“, – pasakoja ekspertas.
Kalbėdamas apie sudedamąsias čili dalis V. Amosovas pabrėžia, kad pirmiausia reikia įsigyti kokybišką mėsą – jis dažniausiai renkasi 20 proc. riebumo jautieną, nes riebesnis faršas patiekalui suteiks intensyvesnį skonį ir geresnę tekstūrą.
„Ruošdamas čili dažnai improvizuoju – dedu viską, ką randu spintelėse, ir tai, kas, mano nuomone, suteiks išskirtinio skonio. Tačiau egzistuoja pagrindiniai ingredientai ir kelios taisyklės, be kurių šio troškinio neįsivaizduoju. Šiam troškiniui būti čili pipirai, česnakai, pomidorai, pupelės ir kukurūzai. Taip pat vertėtų nepamiršti ir svogūno, česnako bei saliero. Juos apkepus išsiskiria išraiškingas aromatas. Mėsą taip pat reikėtų apkepinti. O prieskonius galima rinktis įvairiausius, kurie suteikia dar intensyvesnio skonio“, – troškinio virimo paslaptis atskleidžia V. Amosovas.
Tiesa, dar vienas slaptas čili troškinio ingredientas, kuris, pasak eksperto, paryškina jo skonį – juodasis šokoladas.
„Tam, kad troškinys išsiskirtu neįtikėtinu aromatu bei skoniu, užtenka vos kelių šokolado gabalėlių“, – sako jis.
V. Amosovas troškinį ant čili rekomenduoja troškinti apie 1–1,5 val. Tokiu būdu į troškinį įsiskverbs visų ingredientų kvapai bei skoniai.
Ekspertas pasidalijo ir čili troškinio receptu, kuris puikiai tiks gaminti tiek namuose ant viryklės, tiek lauke ant grilio.
Čili troškinys
Jums reikės:
Jautienos faršo
Kelių gabalėlių juodojo šokolado
Alyvuogių aliejaus
Svogūno
Kelių skiltelių česnako
Kelių stiebelių saliero
Konservuotų kukurūzų
Konservuotų pupelių
Konservuotų pomidorų
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
Žiupsnelio raudonėlio
Žiupsnelio kumino
Žiupsnelio cinamono
Habanero padažo
Čili pipiro
Jautienos prieskonių
Saulėje džiovintų pomidorų pastos
Čiabatos duonos
Mėgstamo sūrio
Šviežios kalendros
Pagaminimas:
Į specialų troškinimo puodą įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Kai aliejus įkaista, sudėkite supjaustytą svogūną, salierą, česnaką ir viską kelias minutes pakepkite. Tuomet į puodą dėkite faršą, jį šiek tiek maišydami pakepkite ir suberkite prieskonius: pipirus, cinamoną, raudonėlį, kuminą, druską, jautienos prieskonius. Viską išmaišykite.
Supilkite konservuotus pomidorus, dėkite supjaustytą čili pipirą, šlakelį habanero padažo, kukurūzus ir pupeles. Viską sumaišykite, šiek tiek pavirkite ir galiausia įdėkite kelis gabalėlius juodojo šokolado. Puodą uždenkite dangčiu ir viskam dar apie 40 minučių pasitroškinkite. Čili patiekite su skrudintos čiabatos riekelėmis, paskaninkite tarkuotu sūriu ir šviežia kalendra. Skanaus!
Rašyti komentarą