Auksinės vaišės: 7 brangiausi patiekalai pasaulyje

Daugelio pasaulio elitinių restoranų valgiaraščiuose yra egzotiškų patiekalų, kurių kaina prilygsta vidutinės klasės automobilio kainai. Už ką turtingi gurmanai kloja tokius pinigus?

Vienetinė prekė

Visus žemiau išvardintus patiekalus galima apibūdinti kaip kulinarijos (ir šiek tiek juvelyrikos) meno kūrinius, kurie kuriami ne tiek dėl turtingų restoranų lankytojų, kiek dėl šių įstaigų noro patekti į žiniasklaidos akiratį ir į Gineso rekordų knygos puslapius.

Kadangi tokie patiekalai užsisakomi nedažnai, jų kaina 2023 metais gali skirtis nuo pateiktos ankstesniuose šaltiniuose.

Faberžė stiliaus šokoladinis pudingas

"

Į brangiausio pasaulyje patiekalo titulą pretenduoja desertas, pagamintas 2011 m. viešbučio „The Lindeth Howe", esančio Anglijos šiaurės vakaruose, prie Vindermiro miestelio, restorane.

Tai yra šokoladinis pudingas, pagamintas iš keturių rūšių rinktinio belgiško šokolado, su persikais, apelsinais ir viskiu ir aplietas želė iš šampano.

Prieš patiekiant jį formoje, primenančioje Faberžė kiaušinį, desertas puošiamas valgomomis aukso dulkėmis ir 2 karatų briliantu. Prie pudingo patiekiama ikrų ir butelis elitinio šampano.

Įvairių šaltinių duomenimis, šio patiekalo kaina yra apie 35 000 dolerių (maždaug tiek šiandien Jungtinėse Valstijose su nuolaida atsieis elektromobilis „Tesla Model 3"). Suprantama, užsisakyti pudingą reikia iš anksto.

Desertas „Fortress Stilt Fisherman Indulgence"

"

Dar vieno išskirtinai brangaus deserto galima paskanauti Šri Lankos restorane „Fortress Resort and Spa".

Skanėstas „Fortress Stilt Fisherman Indulgence" - tai tradicinis sicilietiškas desertas kasata, pagardintas likeriu „Bailey" ir papuoštas ant karties sėdinčio vietos žvejo šokoladine figūrėle.

Desertą papildo vaisių gabaliukai, sabajonas iš šampano ir aukso dulkės.

Pagrindinė skanumyno puošmena - 80 karatų akvamarinas.

Takas „Grand Velas"

"

Šiuolaikinę Meksikos virtuvę ir jos tarptautinę versiją sunku įsivaizduoti be takų - kukurūzų arba kviečių miltų paplotėlio su įvairiais įdarais.

Toks patiekalas dažniausiai kainuoja nedaug ir yra priskiriamas „greitojo maisto" kategorijai.

Tačiau būna išimčių.

Meksikos viešbučio „Grand Velas" restorane „Frida" gaminama ypatinga takų versija, už kurią teks pakloti 25 000 dolerių.

Šiam patiekalui pagaminti naudojama aukso drožlėmis apibarstytas paplotėlis, į kurį įvyniojamas įdaras iš japoniškos marmurinės Kobės jautienos, juodųjų ikrų, mėlynojo omaro uodegos, geriausio prancūziško bri sūrio ir juodųjų trumų.

Padažas šiam mišiniui gaminamas iš džiovintų „Morita" pipirų ir kavos „Kopi Luwak" pupelių, o patiekiamas patiekalas su valgomais gėlių žiedais ir elitinės tekilos porcija.

Desertas „Frrrozen Haute Chocolate"

"

Ne mažesnę sumą kaip takas su juodaisiais ikrais atsieis šokoladinis desertas „Frrrozen Haute Chocolate", kuris nuo 2007 m. ypatingiems svečiams patiekiamas Niujorko restorane „Serendipity 3".

Astronominę kainą galima paaiškinti sudedamųjų dalių retumu.

Desertui pagaminti reikia rečiausių afrikietiškų ir Pietų Amerikos rūšių kakavos pupelių bei labai brangių šokoladinių triufelių „La Madeline".

Suprantama, desertas papildomai puošiamas valgomu auksu.

Siekiant pabrėžti ypatingą patiekalo statusą, jis patiekiamas krištolo taurėje, papuoštoje auksiniu apvadu su briliantais, ir auksiniu šaukšteliu, inkrustuotu brangiaisiais akmenimis (jį, kaip ir taurę, galima išsinešti).

Beje, restorano valgiaraštyje yra ir gerokai pigesnė šio deserto versija.

Pica „Liudvikas XIII"

"

Kadaise pica buvo Italijos vargšų valgis, o šiandien tai yra viena iš Italijos virtuvės vizitinių kortelių.

Paprasta pica kainuoja nedaug, bet italas virtuvės šefas iš Salerno Renatas Viola (Renato Viola) rado būdą picą paversti pasakiškai brangiu patiekalu.

Pica buvo gaminama tris dienas, įdarui R.Viola panaudojo juoduosius ir raudonuosius ikrus, taip pat 7 rūšių sūrio ir brangią omaro mėsą, pagamintą kepant su konjaku „Remy Martin Louis XIII", pagal kurį ir buvo pavadinta išskirtinė pica.

Deimantinių ikrų porcija

"

Eršketinių žuvų ikrai kainuoja brangiai, bet ypatingai brangūs yra vadinamieji deimantiniai ikrai, gaunami iš itin retų didžiųjų eršketų albinosų, sulaukusių garbingo 60-100 metų amžiaus ir gyvenančių tam tikruose Kaspijos rajonuose.

Tokie ikrai kainuoja iki 35 000 dolerių už kilogramą.

Dubajaus restorane „Beluga" deimantinių ikrų porcija (125 g) atsieina beveik 10 000 dolerių.

Pyragas „Posh Pie"

"

Brangiausias pasaulyje pyragas buvo iškeptas viešbučio „The Lord Dudley" restorane netoli Sidnėjaus (Australija). Pyragui „Posh Pie" pagaminti virėjui Polui Medkalfui (Paul Medcalfe) 2015 m. prireikė trijų savaičių.

Tada pyragas kainavo 12 000 Australijos dolerių (apie 9500 JAV dolerių), o šiandien tai būtų maždaug 7700 JAV dolerių.

„Posh Pie" yra įdarytas geriausiais ingredientais, kokių tik sugebėjo gauti išradingas virėjas: šviežiomis daržovėmis, rinktine jautienos krūtinine ir marmurinės jautienos išpjova bei omarais ir juodaisiais trumais.

Pyragui gaminti P.Medkalfas panaudojo du butelius raudonojo vyno.

Savo kūrinį jis papuošė tokiu atveju privalomais lakštinio aukso lapeliais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder