„Įsigaliojus karantino ribojimams, mažosios centrinės parduotuvės neteko dalies apyvartos, tačiau atlaisvėjus karantino ribojimams jos pirkėjus susigrąžino sparčiausiai – tai rodo, kad žmonės greičiausiai palengva grįžta į miestų centrines dalis mokytis ar dirbti. Pavyzdžiui, pirkėjų srautai „IKI Express“ parduotuvėse, kurios dažnai yra įsikūrusios prie biurų pastatų, švietimo įstaigų, padidėjo apytiksliai 10 proc. Be to, duomenys rodo, kad gegužę, palyginti su balandžio mėnesiu, kulinarijos gaminių „Iki“ tinkle parduota beveik 14 proc. daugiau“, – teigia V. Budrienė.
Įvairovė svarbu
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad dirbant iš namų virtuvė buvo nuolat šalia, o grįžus į biurus daugelį pradeda svarstyti: ką valgyti, kad jaustumėmės sotūs, bet išlaikytume ir subalansuotą maisto racioną. Anot maisto ekspertės, į biurus grįžtantys pirkėjai renkasi pačius įvairiausius kulinarijos gaminius.
„Pirkėjai renkasi tiek tradicinės virtuvės patiekalus, tiek pasaulio virtuvės skonius – meksikietiškus, indiškus, kiniškus troškinius, azijietiškas bei graikiškas salotas, europietiškus sumuštinius. Pavasarį visuomet tradiciškai pakyla jau paruoštų salotų pardavimai. Šiemet pristatyta sveikesnių patiekalų linija irgi populiarėja“, – sako V. Juodkazienė.
Maisto ekspertė pastebi, kad tarp pirkėjų gajus įprotis jau paruoštus kulinarijos gaminius adaptuoti pagal save – įsigytas salotas pagardinti papildomais pagardais, prie mėgstamo kepsnio įsigyti jau paruoštų salotų ir panašiai.
Kaip teigia V. Juodkazienė, dėliojant darbo savaitės valgiaraštį reikėtų nepamiršti įtraukti kuo įvairesnių produktų: kasdieniame racione turi būti baltymų, angliavandenių ir skaidulų, taip pat vitaminų bei mineralų. Dažniau reikėtų rinktis sezoninius vaisius, daržoves, viso grūdo dalių kruopas, pieno produktus.
Subalansuotai mitybai – daugiau salotų ir daržovių
Pasak maisto ekspertės, siekiant išlaikyti subalansuotą racioną, šalia kulinarijos gaminių vertėtų rinktis įvairias salotas, daržoves, maistingas kruopų. Pasigaminti tokius paruoštukus nesudėtinga. Tereikia iš anksto išvirti mėgstamų kruopų, susipjaustyti sezoninių daržovių, nepamiršti organizmui naudingų uogų ir vaisių.
Jei darbo vietoje yra sąlygos, kai kuriuos patiekalus galite šildyti puode, keptuvėje ar pakaitinti orkaitėje, pavyzdžiui, troškinius, įvairias kruopas, daržoves, mėsos ar bulvių patiekalus.
V. Juodkazienė siūlo išbandyti žaliąjį padažą, kuris puikiai tiks tiek jau paruoštoms salotoms pagardinti, tiek kaip garnyras prie mėsos gaminių, taip pat ir burokėlių garnyro receptą.
Žaliasis padažas
Jums reikės:
4 kiaušinių
Krapų
Petražolių
Laiškinių česnakų
100 g graikiško jogurto
2 šalotinių svogūnų
1 citrinos
pipirų
druskos
Paruošimas:
Kietai išvirkite kiaušinius ir palikite trumpai atvėsti. Petražoles, krapus ir laiškinius česnakus susmulkinkite. Tuomet nulupkite kiaušinius ir smulkiai supjaustykite. Sumaišykite su graikišku jogurtu. Smulkiai supjaustykite šalotinius svogūnus ir sudėkite į padažą. Išspauskite pusės citrinos sultis. Pagal skonį pagardinkite pipirais bei druska ir sumaišykite su žolelėmis.
Burokėlių garnyras
Jums reikės:
500 g virtų burokėlių
2 skiltelių česnako
1 aitriosios paprikos
150 g graikiško jogurto
1,5 šaukšto klevų sirupo
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
druskos
15 g lazdyno riešutų
Paruošimas:
Burokėlius, česnako skilteles, aitriąją papriką ir natūralų jogurtą suberkite į dubenį ir sutrinkite trintuvu iki vientosos masės. Įpilkite klevų sirupo bei alyvuogių aliejaus. Tada pagardinkite druska. Keptuvėje trumpai paskrudinkite lazdyno riešutus ir suberkite ant viršaus. Skanaus!
Rašyti komentarą