Ar visa duona yra veganiška? Duonos gamintojas pasakoja apie gamybą ir dalijasi receptais
Duonos gamintojai stengiasi atsižvelgti į nuolat kintančius klientų poreikius ir naujausias mitybos tendencijas, todėl natūralu, kad prekybos centrų lentynose galime išvysti vis įvairesnių duonos rūšių. Štai daugiau nei pusė vienos didžiausių Baltijos kepyklų pagaminamos duonos – tinka veganams.
Kepyklos „Fazer“ Produktų vystymo vadovas Baltijos šalims Tadas Aleknavičius teigia, kad daugiau nei pusę pagaminamos duonos produkcijos sudaro veganams tinkami gaminiai.
„Duonos kilmė yra augalinė, tačiau tam tikrų produktų gamyboje naudojami pieno produktai arba kiaušiniai. Visame Baltijos regione net 72 proc. mūsų gaminamos duonos gaminių yra tinkami propaguojantiems veganišką mitybą.
Vertinant Lietuvoje parduodamą šviežių gaminių asortimentą, veganams tinkama produkcija sudaro 68 proc. Matome tendenciją, kad šie skaičiai gali augti, kadangi pirkėjai vis dažniau atsižvelgia ne tik į skonį, bet ir tvarų gamybos procesą“, – sako T. Aleknavičius.
Technologija nesikeičia
Pasak produktų vystymo vadovo, įprastinės duonos sudėtyje dažniausiai naudojami šie gyvuliniai produktai: kiaušiniai, pienas, kefyras arba sviestas.
„Gaminant bandeles, sudėtyje atsiranda kiaušiniai, kurių plakinį purškiame ant bandelių paviršiaus bei dedame į tešlą. Taip pat gaminiuose gali būti tam tikrų pieno produktų, pavyzdžiui, kefyro, kuris taip pat netinka gyvulinės kilmės produktų nenaudojantiems vartotojams“, – pasakoja T. Aleknavičius.
Parduotuvių lentynose ieškant augalinės kilmės duonos produktų skaityti etikečių sudėties nebūtina, kadangi dažniausiai tokių gaminių pakuotės būna atitinkamai paženklintos.
„Kurdami veganiškus gaminius ieškome alternatyvų gyvulinės kilmės produktams, kurios turėtų maistinę vertę bei ryškiai nepakeistų gamybos technologijos ir proceso eigos“, – priduria ekspertas.
Tvari gamyba – prioritetas
Pasak T. Aleknavičiaus, renkantis gamyboje naudojamus gyvulinės kilmės produktus, kepykla stengiasi užtikrinti, kad jie atkeliautų iš gamintojų, besilaikančių tvarumo ir etikos standartų.
„Įmonėje vykdome atsakingumo programą, kurios esmė siekti naudoti ir pirkti kuo tvaresnes žaliavas. Pavyzdžiui, jeigu duonos gamyboje naudojame kiaušinius, jie turi atkeliauti iš laisvai laikomų vištų ūkių“, – teigia jis.
Produktų vystymo vadovas mano, kad veganiškų produktų paklausa ateityje augs, tad atliepdami į klientų poreikius gamintojai ruošia daugiau naujienų.
„Šiuo metu kuriame naujus veganiškus produktus, kuriuos netrukus galima bus rasti ir parduotuvių lentynose. Matome, kad pasaulis ir mūsų produkcijos vartotojai skiria vis daugiau dėmesio tvarumui – skaito produktų etiketes, ieško prekių su tvariais ingredientais, kurios pagamintos vadovaujantis gyvūnų etikos standartais.
Mes taip pat keičiamės ir augame kartu su klientais, tad siekiame atsižvelgti į tvarios gamybos standartus“, – teigia T. Aleknavičius bei dalijasi veganiškų sumuštinių receptais, kurie paliks įspūdį ir visavalgiams.
Žaliasis sumuštinis
2 sumuštiniams reikės: 4 riekelių tamsios SĖKLŲ duonos, pusės avokado,1 salotos lapo, saujelės mėgstamų daigų, pusės agurko, 4–6 griežinėlių augalinės kilmės sūrio, šlakelio citrinos sulčių, druskos ir juodųjų pipirų.
Padažui: 1 v. š. augalinio tepamo kreminio sūrio, 1 v. š. veganiško majonezo, šiek tiek citrinos sulčių, 1 skiltelės česnako, 2 a. š. smulkintų baziliko lapelių, 2 a. š. smulkintų petražolių, druskos, juodųjų pipirų.
Gaminame: padažui augalinį tepamą kreminį sūrį sumaišykite su veganišku majonezu. Sudėkite bazilikus ir petražoles, įspauskite česnako skiltelę. Sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Pagardinkite citrinos sultimis, druska ir pipirais. Ant duonos riekelių užtepkite padažą. Avokadą supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinos sultimis, pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite ant dviejų duonos riekelių ir šiek tiek paspauskite. Sluoksniuokite salotą, juostelėmis supjaustytą agurką, augalinės kilmės sūrio griežinėlius ir daigus. Ant viršaus užvožkite duonos riekeles ir šiek tiek paspauskite.
Gaivus ridikėlių sumuštinis
Reikės: 2 GARDĖSIO sėklų šviesios sumuštinių duonos riekelių, 100 g kreminės veganiškos užtepėlės, keleto šviežių ridikėlių, 4 saulėje džiovintų pomidorų (ir jų aliejaus), šaukšto kedro riešutų, saujelės liucernos ar kitų pasirinktų daigų, druskos, pipirų ir rozmarino pagal skonį.
Gaminame: ant duonos dosniai tepkite veganišką kreminę varškę. Plonai supjaustytus ridikėlius guldykite ant paruoštos riekelės ir pagardinkite saulėje džiovintais pomidorais. Pašlakstykite nuo pomidorų likusiu aliejumi. Puoškite kedro riešutais, daigais, druska, pipirais ir rozmarinu.
Keptų pupelių ir špinatų sumuštinis
3 sumuštiniams reikės: 3 riekelių tamsios SĖKLŲ duonos, 100 g virtų baltųjų pupelių, 2 saujų špinatų, 2 skiltelių česnako, kelių šakelių petražolių, pusės didelio avokado, šiek tiek citrinos sulčių, 10 vyšninių pomidorų, 3 a. š. lukštentų kanapių sėklų, saujelės saulėgrąžų daigų, ypač tyro alyvuogių aliejaus, druskos, juodųjų pipirų.
Gaminame: avokadą sutrinkite, apšlakstykite citrinos sultimis, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Su šlakeliu aliejaus įkaitintoje keptuvėje pusę minutės švelniai apkepkite susmulkintas česnako skilteles. Sudėkite špinatus, per pusę perpjautus pomidorus ir trumpai apkepkite, kol sukris. Suberkite virtas pupeles, išmaišykite ir dar šiek tiek pakaitinkite. Pagardinkite smulkintomis petražolėmis, druska ir juodaisiais pipirais, citrinos sultimis. Duonos riekeles paskrudinkite ir užtepkite avokadą. Sudėkite keptas pupeles ir pagardinkite daigais bei kanapių sėklomis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Skanaus!
Rašyti komentarą