Medus neturėtų būti termiškai apdorojamas, o termiškai apdorotas jis tampa kenksmingas - tai labai populiari nuomonė.
Visi žino naudingas medaus savybes, kurias norėtųsi išsaugoti maiste.
Žinomas virtuvės šefas ir maisto ekspertas ištyrė medaus savybes ir moksliškai pagrįstus jo kaitinimo įrodymus.
Gera žinia arbatos ir medaus mėgėjams: medų galima šildyti!
Kodėl manoma, kad medaus negalima kaitinti
Mitas apie medaus kaitinimo žalą atkeliavo iš ajurvedos - alternatyviosios medicinos, kuri populiari Indijoje.
Iš ajurvedos ši nuomonė persikėlė į pramoginius žurnalus ir netrukus tapo sveikos mitybos aksioma.
Tačiau mito kilmėje yra trys "bet":
Ar medų galima kaitinti: ką sako mokslas
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kaitinant medus pakeičia spalvą, tampa skystesnis ir jame padaugėja oksimetilfurfurolo (OMF).
Ši medžiaga laikoma pavojingu kancerogenu ir labai gąsdina medaus šildymo priešininkus.
Tačiau reikia atsižvelgti į keletą veiksnių.
Oksimetilfurfurolo žala nėra patikimai įrodyta.
Tyrimai apie šią medžiagą yra prieštaringi, o kai kurie netgi atskleidžia, kad ji yra naudinga.
Taip pat nėra tiksliai žinoma, koks medžiagos kiekis yra kenksmingas.
Ar medus praranda naudingąsias savybes, kai yra kaitinamas
Tikėtina, kad termiškai apdorotas medus netampa nuodingas.
Tačiau ar jis praranda savybes, dėl kurių yra toks garsus?
Keletas tyrimų rodo, kad dėl intensyvaus ar ilgo kaitinimo meduje sumažėja fermentų ir antioksidantų.
Nors kai kurios medaus sveikatai naudingos savybės išlieka.
Išvada: kaitinamas medus netampa kenksmingas, tačiau tikriausiai praranda kai kurias naudingąsias savybes.
Rašyti komentarą