7 netikėti faktai apie figas: alternatyva kavai, derinamos prie mėsos (receptas)
Šių gėrybių sezonas prasideda rugpjūčio mėnesį ir tęsiasi iki pat spalio. Pasaulyje egzistuoja apie 750 skirtingų figų rūšių. Daugiausia jų užauginama Turkijoje, Egipte, Alžyre, Irane bei Maroke.
Figas valgyti ne tik skanu, bet ir sveika – jose gausu antioksidantų. Figos padeda kovoti su aukštu kraujo spaudimu, stiprina kaulus, padeda kontroliuoti svorį. Jose gausu vitamino A, C, kalcio, geležies, magnio, todėl šį vaisių įtraukti į savo racioną – tikrai patartina.
Įdomūs faktai apie figas
Rekomenduojamos norintiems mesti rūkyti. Figos rekomenduojamos žmonėms, kurie nori mesti rūkyti. Dėl didelio šių vaisių šarmingumo, jais mėgaujantis, mažėja noras užsidegti cigaretę.
Figos – vietoje kavos. Kai kurie žmonės figas naudoja kaip kavos pakaitalą. Figos yra skrudinamos ir iš jų ruošiamas kavą primenantis gėrimas.
Vertinamos senovės Graikijoje. Figos buvo gausiai paplitusios senovės Graikijoje, o jų auginimo ypatumus ir nepaprastą skonį aprašė Aristotelis ir Teofrastas. Rašydamas apie figas, jau Aristotelis pažymėjo, kad šie vaisiai, kaip ir gyvūnai, turi dvi lytis – vyriškąją ir moteriškąją. Be to, šiuos vaisius pamėgę buvo ne tik senovės graikai, bet ir romėnai.
Vienas seniausių pasaulio vaisių. Figos yra vienas iš pirmųjų augalų, kuriuos pradėjo auginti žmonės. Istoriniai šaltiniai byloja, kad figos auginamos buvo dar 9400–9200 metų prieš Kristų.
Įvairiaspalvės. Figos gali būti ir baltos, žalios, rudos, raudonos ar violetinės spalvos. Jų formų taip pat egzistuoja pačių įvairiausių: nuo apvalios iki ovalios, šiek tiek primenančios kriaušę.
Augo Rojuje. Figos dažnai minimos ir Biblijoje, be to, šie medžiai augo ir Rojuje, iš kurio buvo išvaryti Adomas ir Ieva. Rašoma, kad, suvalgę uždraustą vaisių ir susigėdę, pirmieji žmonės Adomas ir Ieva kūnus prisidengė būtent figos lapais.
Plačiai panaudojamos kulinarijoje. Troškintos figos yra tipiškas prancūziškas delikatesas, vertinamas gurmanų ir valgomas kartu su žąsų kepenėlių paštetu (foie gras). Figos yra derinamos ir su kiauliena, aviena arba antiena. Jos yra valgomos ir kartu su įvairiausiais sūriais, o ypač pelėsiniais ar pagamintais iš ožkos pieno.
Figų ir vytintos jautienos salotos
Jums reikės:
70 g mažųjų špinatų
50 g vytintos jautienos
4 figų
5 g juodųjų alyvuogių
2 pomidorų
20 g kietojo tarkuoto sūrio
4 v. š. alyvuogių aliejaus
Pusės citrinos sulčių
Žiupsnelio džiovintų raudonėlių
Žiupsnelio džiovintų bazilikų
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminame:
Į salotų indą sudėkite nuplautus špinatus, suberkite supjaustytus pomidorus, figas bei alyvuoges, suberkite sūrį ir vytinto kumpio gabalėlius.
Švariame dubenėlyje sumaišykite aliejų, citrinos sultis bei prieskonius. Paruoštą padažą pilkite ant salotų, išmaišykite ir gardžiuokitės. Jei reikia, papildomai pasūdykite.
Šokoladinis pyragas su figomis
Tešlai reikės:
200 g smulkių miltų
Žiupsnelio druskos
30 g kakavos
100 g sviesto
2 v. š. klevų sirupo
1 kiaušinio
1 a. š. vanilės ekstrakto
2 v. š. šalto vandens
Įdarui:
200 g maskarponės
3 v. š. agavų sirupo
300 g figų
50 ml vandens
4 želatinos lapelių
200 g miško uogų
Gaminame:
Sumaišykite miltus, druską ir kakavą, sudėkite šaltą kubeliais pjaustytą sviestą ir rankomis įminkykite miltus į sviestą, kad išeitų trupinių masė.
Įmuškite kiaušinį, supilkite klevų sirupą, vanilės ekstraktą ir vandenį bei minkykite tešlą, kol ji taps vientisa. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 20 minučių.
Atvėsusią tešlą plonai iškočiokite ir išklokite ja stačiakampę kepimo formą. Keliose vietose pabadykite tešlą šakute.
Ant viršaus uždėkite kepimo popieriaus lakštą ir priberkite džiovintų pupelių, kad jos prislėgtų tešlą ir ši kepdama neprarastų formos. Pašaukite kepimo formą į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepkite 20 minučių.
Tuomet kepimo popierių su pupelėmis nuimkite ir kepkite dar 20 minučių. Į maskarponę supilkite agavų sirupą ir gerai išmaišykite ar išplakite rankiniu plaktuvu. Figas nuplaukite ir supjaustykite. Želatinos lapelius užpilkite vandeniu ir palikite brinkti 5 minutėms.
Puode užkaiskite vandenį ir jame apie 3 minutes apvirkite uogas. Tuomet viską sutrinkite rankiniu trintuvu, į karštą uogų masę sudėkite išbrinkusią nusunktą želatiną ir maišykite, kol ši ištirps. Palaukite, kol masė šiek tiek atvės, ir sumaišykite ją su maskarpone.
Paruoštu kremu įdarykite iškepusią ir atvėsusią tešlą, ant viršaus išdėliokite figas ir dar bent valandą palaikykite pyragą šaldytuve, kad kremas šiek tiek sustingtų.
Rašyti komentarą