6 maisto produktai, padedantys sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje: naujas tyrimas

Atlikus tyrimą nustatyta, kad kai kurie maisto produktai gali būti neteisingai demonizuojami.

Sūris

Jei visada atsisakydavote sūrio, bijodami dėl cholesterolio, galbūt laikas keisti taktiką.

"The Telegraph" rašo, kad jau seniai nerimaujama, jog sūryje esantys sotieji riebalai didina "blogojo" cholesterolio kiekį kraujyje, o tai siejama su padidėjusia širdies priepuolio ir insulto rizika.

Dabar kai kurie ekspertai mano, kad sūris nepelnytai demonizuojamas ir kad jis iš tikrųjų gali būti naudingas sveikatai.

Naujausi tyrimai rodo, kad sūryje esantys naudingi mikrobai ir maistinės medžiagos gali neleisti įsisavinti nesveikų elementų.

Baklažanai

Juos sunku išmokti gerai paruošti, tačiau dėl skonio ir sveikatos verta pasistengti.

Kai kurie su gyvūnais atlikti tyrimai rodo, kad baklažanų valgymas gali padėti sumažinti mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolio kiekį.

Šį poveikį tikriausiai lemia baklažanuose esančios skaidulinės medžiagos ir antioksidantai, įskaitant nasuniną - pagrindinę baklažanų pigmento sudedamąją dalį.

"Juose esančios tirpios skaidulos yra naudingos. Ji neleidžia jums perdirbti savo paties cholesterolio, kuris paprastai reabsorbuojamas žarnyne", - pranešė ekspertas.

Tirpiosios skaidulos plonojoje žarnoje suriša cholesterolio daleles, neleisdamos joms patekti į kraują ir nukeliauti į kitas kūno dalis. Vietoj to cholesterolis iš organizmo pasišalina su išmatomis.

Norėdami gauti didžiausią naudą sveikatai, venkite kepti: "Taip kepdami gaunate daug kalorijų, o tai nėra gerai jūsų svoriui."

Lęšiai

Sveikas maistas, kuris nekenkia piniginei. Tyrimai su žmonėmis parodė, kad lęšiai gali pagerinti diabetu sergančių žmonių cholesterolio kiekį.

Lęšiuose gausu skaidulų, kurios padeda sustabdyti cholesterolio reabsorbciją į kraują, juose taip pat yra folio rūgšties, geležies ir vitamino B1, kurie palaiko širdies sveikatą.

Ypač rekomenduojama rinktis raudonuosius lęšius. Juos lengva paruošti ir jie gali iš dalies pakeisti maltą mėsą tokiuose patiekaluose kaip bolonė, taip sumažinant mėsos suvartojimą, tačiau išlaikant baltymų ir geležies kiekį.

Lęšiai turi ne tik dietinę, bet ir finansinę naudą, nes yra daug pigesni.

Riešutai

Jei ieškote sveiko užkandžio, tai turi būti riešutai.

Nėra iki galo aišku, kodėl, tačiau manoma, kad riešutuose esantys "gerieji" riebalai - tiek mononesotieji, tiek polinesotieji - mažina blogojo cholesterolio kiekį.

Riešutuose yra skaidulinių medžiagų ir augalinių sterolių - medžiagų, padedančių mažinti cholesterolio kiekį.

Riešutai taip pat yra L-arginino šaltinis, kuris, kaip rodo tyrimai, gali mažinti kraujospūdį, didinti cholesterolio kiekį kraujyje ir gerinti bendrą kraujagyslių būklę.

"Vienintelis riešutas, kuris nebūtų toks geras, yra kaštonas, nes tai krakmolingas riešutas. Tai nėra tikras riešutas."

Manoma, kad panašų poveikį turi lazdyno, graikiniai, pekano ir migdolų riešutai, taip pat chia sėklos.

"Svarbiausia nevalgyti sūdytų skrudintų žemės riešutų, nes jie nėra patys sveikiausi. Geriausia valgyti šviežius riešutus", - apibendrino mokslininkai.

Avižos ir miežiai

Dr. Stacey Lockyer, Britų mitybos fondo vyresniosios mitybos mokslininkės, teigimu, tyrimais nustatyta, kad avižose ir miežiuose esančios skaidulinės medžiagos, vadinamos beta gliukanais, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Suvalgytas beta gliukanas sudaro gelį, kuris žarnyne prisijungia prie cholesterolio turinčių tulžies rūgščių. Tai padeda apriboti iš žarnyno į kraują patenkančio cholesterolio kiekį.

Tokiu būdu kepenys priverstos paimti daugiau cholesterolio iš kraujo, kad pagamintų daugiau tulžies, o tai mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

"Sveikiausias būdas valgyti šiuos maisto produktus yra paprasta košė su trupučiu šviežių ar džiovintų vaisių", - sakė ekspertas.

"Svarbiausia - nedėti daug sirupų, šokoladinių pabarstukų ir viso to, ką žmonės daro. Tegul tai būna kuo paprasčiau."

Tofu

Tofu, gaminamas iš kondensuoto sojų pieno, tapo populiariu budistų vienuolių, nenorinčių valgyti mėsos ar žuvies, maistu.

Šiuolaikiniai mokslininkai tyrinėjo soją, siekdami išsiaiškinti jos poveikį cholesterolio kiekiui.

Mokslininkai pastebėjo, kad soja, kurioje yra daugiau baltymo beta-konglicinino, palyginti su baltymu glicinu, geriau reguliuoja cholesterolio apykaitą ir užkerta kelią riebalų rūgščių oksidacijai.

Manoma, kad sojų pupelių, kuriose yra daugiau beta-konglicino, vartojimas gali padėti kepenims ir širdies ir kraujagyslių sistemai išlikti sveikoms.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder