5 traškių marinuotų agurkėlių paslaptys ir korėjiečių pamėgtas receptas

Vasarai įpusėjus vis dažniau pradedame galvoti apie konservuotų daržovių atsargas. Šiuo metu, kai yra pats agurkų derėjimo pikas, puikus laikas užsiimti agurkų konservavimu. Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, sako, kad konservuoti agurkus nėra sudėtinga. Visgi, norint išgauti ypatingą konservuotų agurkų skonį, kelias taisykles žinoti pravartu.

„Agurkai Lietuvoje yra vienas mėgstamiausių produktų, skirtų rauginimui ar marinavimui. Ši daržovė taip pat pagal pardavimus papuola į populiariausių daržovių penketuką.

Šiuo metu parduotuvėse šviežių, Lietuvoje užaugintų agurkų – apstu, todėl tai puikus laikas pradėti ruoštis žiemai ir pasirūpinti marinuotų, raugintų ar fermentuotų agurkų atsargomis“, – teigia V. Juodkazienė.

Anot jos, rauginti ar marinuoti agurkai Lietuvoje – nuo seno populiarūs. Jie dedami į daugelį tradicinių patiekalų, taip pat valgomi kaip garnyras prie mėsos, žuvies ar bulvių.

Smulkiai supjaustyti agurkėliai puikiai tinka ir įvairiausius padažus. Be to, marinuoti ar rauginti agurkai dažnai dedami ir į mėsainius arba dešrainius.

Maisto ekspertė teigia, kad marinavimas ar rauginimas nėra sudėtingas procesas. Šios technikos pasaulyje yra naudojamos jau tūkstančius metų.

Anot įvairiausių istorinių šaltinių, konservuoti agurkai egzistavo dar 2030 m. prieš Kristų.

O žodis „marinatas“ kilęs iš olandiško pekel  arba šiaurės vokiečių žodžio póke, reiškiančio „druska“ arba „sūrymas“. O kaip žinia, tai yra du labai svarbūs rauginimo proceso komponentai.

Marinuojant arba rauginant agurkus svarbiausia, kad šie net ir po ilgo laiko buvimo stiklainyje išliktų traškūs, taip pat svarbu parinkti ir tinkamus prieskonius, rūgšties kiekį.

V. Juodkazienė dalijasi keliais patarimais, kuriais vadovaujantis namuose pasiruošite nepakartojamo skonio konservuotų agurkėlių.

Naudokite nedidelius, tvirtus agurkus. Marinavimui arba rauginimui visuomet rinkite pačius mažiausius ir tvirčiausius agurkus. Būtent jie net po ilgo laiko būvimo stiklainyje išliks traškiausi ir nesuminkštės. Jeigu rauginimui ar marinavimui renkatės didelius, peraugusius ir jau suminkštėjusius agurkus – gautas rezultatas tikrai nenudžiugins.

Tiesa, renkantis agurkėlius rauginimui ar marinavimui svarbu dėmesį atkreipti ir į jų rūšis.

Marinavimui skirtų agurkų veislės paprastai pasižymi trumpumu ir tvirtumu.

Kuo šviežesni agurkai – tuo geresnis rezultatas. Dar vienas svarbus aspektas – greitas agurkų užmarinavimas. Kuo greičiau po nuskynimo arba nupirkimo bus suraugti ar sumarinuoti agurkai – tuo jie bus skanesni.

Pamirkykite agurkus ledinio vandens vonelėje. Jeigu ką tik nuskintų arba šviežiai nupirktų agurkų iš karto užraugti nepavyko – ne bėda. 

Prieš konservuojant pusvalandį agurkus reikėtų palaikyti šaltame vandenyje su ledukais. Tokiu būdu konservavimui paruošti agurkai įgaus tvirtumo.

Nupjaukite agurko galą. Sakoma, kad agurkų gale esančiuose žieduose yra fermentų, kurie marinuojantiems agurkams gali suteikti nepageidaujamo minkštumo.

Todėl norint to išvengti, prieš konservuojant reikėtų nupjauti agurkų uodegėles.

Į stiklainį įdėkite taninų. Tai gali būti ąžuolo, vynuogių, juodųjų serbentų lapai. Kartais į stiklainius prieš juos užsandarinant dedami netgi ir keli šaukštai juodosios arbatos.

Kaip teigia ekspertė, šie neįprasti ingredientai ne tik padės agurkams išlaikysi savo formą, bet ir pridės ypatingo skonio.

V. Juodkazienė siūlo agurkų užsikonservuoti namuose ir dalijasi korėjietiškų agurkų receptu.

Korėjietiškai užmarinuoti agurkai

Jums reikės:

Pusės kilogramo nedidelių agurkų

3 šaukštelių jūros druskos

2 šaukštelių čili miltelių

2 šaukštų susmulkinto imbiero

6 susmulkintų česnako skiltelių

2 šaukštų sojų padažo

3 supjaustytų svogūnų

1 puodelio vandens

Pagaminimas:

Nupjaukite agurkų galus ir juos supjaustykite išilgai, į keturias dalis.

Tuomet agurkus sudėkite į dubenį.  Berkite druską, čili miltelius, imbierą, česnaką, sojos padažą ir sudėkite supjaustytus svogūnus.

Viską gerai išmaišykite ir dėkite į stiklainius. Tuomet agurkus užpilkite karštu vandeniu.

Tvirtai užsukite ir palikite juos tamsioje, vėsioje vietoje fermentuotis.

Tokius agurkus galite patiekti ir po 24 valandų, tačiau kuo ilgiau juos laikysite – tuo daugiau skonio jie įgaus. Skanaus

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder