Žvejų rūmų meno kolektyvus konkursuose lydi sėkmė

Pavasaris – tai festivalių ir konkursų metas.

Šalies mėgėjų meno kolektyvai ne tik pristato nuveiktus darbus, suskaičiuoja surengtų pasirodymų skaičių ir naujas programas, bet taip pat pasitikrina, įsivertina meninės veiklos kryptį, jos kokybę ir svarbą, savo užimamą vietą ne tik miesto ar regiono, bet visos Lietuvos kultūriniame žemėlapyje.

Klaipėdos Žvejų rūmų meno kolektyvai sėkmingai atstovavo įstaigą ir miestą pastaruoju metu įvykusiuose mėgėjų meno forumuose.

Kaune po ketverių metų pertraukos vyko VI tarptautinis Juozo Naujalio chorų festivalis ir konkursas, kuriame dalyvavo 16 chorų iš Čekijos, Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos.

Chorų konkurse buvo varžomasi dėl geriausio konkurso choro prizo – Juozo Naujalio batutos replikos.

Ypatinga sėkmė konkurse lydėjo Žvejų rūmų mišrų chorą „Cantare“ (meno vadovas prof. Artūras Dambrauskas, dirigentas Ramūnas Baršauskas).

Klaipėdiečiai pelnė konkurso Grand Prix geriausiam chorui ir dirigentui,  Aukso diplomą sakralinės muzikos kategorijoje, o taip pat buvo apdovanoti specialiaisiais prizais už geriausiai atliktą šiuolaikinio lietuvių kompozitoriaus kūrinį (G. Svilainio „Laudate Dominum“) ir už įtaigiausiai atliktą Juozo Naujalio kūrinį („In monte oliveti“).

Po šešerių metų pertraukos grįžęs Lietuvos suaugusiųjų chorų konkursas – svarbiausias chorinis renginys, puoselėjantis Dainų šventės tradiciją.

Pavasarį vykusiuose regioniniuose konkurso turuose dalyvavo per šimtą Lietuvos chorų.

Komisijos ir organizatorių sprendimu į finalinį turą atrinkti didžiausią balų skaičių savo balso grupių kategorijose surinkę kolektyvai: keturiolika mišrių ir šeši moterų ir vyrų chorai, vienijantys arti 800 dainininkų.

Konkurso finalas įvyko Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje. Kolektyvai atliko 15 min. trukmės programas, kuriose skambėjo Lietuvos ir užsienio kompozitorių chorinės muzikos kūriniai bei dainos iš 2024 m. šimto metų sukaktį minėsiančios Dainų šventės. Choras „Cantare“ šiame konkurse tapo antros vietos nugalėtojais.

Komisijos sprendimu Didijį konkurso prizą laimėjo Vilniaus moterų choras „Viva“, pirmosios vietos skirtos Vilniaus mokytojų namų chorui „Bel Canto“ ir Vilniaus universiteto merginų chorui „Virgo“, trečiosios – Vilniaus universiteto akademiniam mišriam chorui „Gaudeamus“, Vilniaus kultūros centro moterų „Liepos“ ir „Ąžuoliuko“ jaunuolių chorams.

Taip pat po ilgesnės pertraukos gegužės 21 d. Klaipėdos Žvejų rūmuose surengtas VI šalies tautinių šokių grupių ir ansamblių konkursas-festivalis „Klumpakojis“, kuriame dalyvavo 25 šokių kolektyvai iš Gargždų, Nemenčinės, Jonavos, Jurbarko, Kauno, Kauno rajono, Klaipėdos, Panevėžio, Šakių, Šiaulių ir Vilniaus. Renginys skirtas iškiliam choreografui, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Klaipėdos fakulteto Šokio katedros įkūrėjui ir ilgamečiui vadovui Juozui Gudavičiui (1926–2008) – nemirtingo 1951 m. sukurto sceninio šokio „Klumpakojis“, tapusio daugelio liaudies ansamblių vizitine kortele, autoriui.

Čia vėlgi sėkmingai pasirodė Žvejų rūmų šokių kolektyvai. Vyresniųjų šokių grupėje laureatais tapo ir I laipsnio diplomą pelnė tautinių šokių sambūris „Vėlunga“ (vadovas Vidmantas Mačiulskis), o jaunimo šokių grupėje III laipsnio diplomu apdovanotas liaudiškų šokių kolektyvas „Žilvinas“ (vadovė Gitana Puzinienė). V. Mačiulskiui taip pat skirtas specialus Lietuvos choreografų asociacijos įsteigtas prizas už geriausią naujo šokio choreografiją („Eik, laimele“) .

Gegužės 20–21 d. Vievyje (Elektrėnų sav.) įvyko XV chorų festivalis-konkursas  „Mūsų dainose”, kuriame dalyvavo 25 vaikų ir suaugusiųjų chorai iš visos Lietuvos.

Sakralinės muzikos konkurso programą chorai atliko Vievio Šv. Onos bažnyčioje, o pasaulietinės muzikos programą – miestelio gimnazijoje.

Klaipėdos Žvejų rūmų mišrus choras „Klaipėda“ (vadovė Miglė Mosėnienė, dirigentas Kazys Kšanas) sakralinės muzikos konkurse iškovojo laureato vardą ir pelnė pirmo laipsnio diplomą, o pasaulietinės muzikos konkurse užėmė II vietą.

Buvusių politinių kalinių ir tremtinių choras „Atminties gaida“ (vadovas Vytautas Saikauskas) pasaulietinės muzikos konkurso senjorų kategorijoje laimėjo III vietą.

Kolektyvų laukia ir daugiau išvykų į chorinės muzikos renginius. Jau šį savaitgalį (gegužės 26–27 d.) mišrus choras „Cantare“ dainuos IV Šiaurės Lietuvos chorų festivalyje Pasvalyje. 

Birželio viduryje Žvejų rūmų moterų choras „Dangė“ (vadovė Judita Kiaulakytė) dalyvaus IX tarptautiniame chorinės muzikos festivalyje-konkurse „Auksinė Šalčios juosta“, kuris vyks Eišiškių (Šalčininkų r.) Kristaus Karaliaus Žengimo į dangų bažnyčioje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder