Vytauto Kuso medinė knygelė „Legali vienatvė“

Vytautas Kusas sukūrė analogų Lietuvoje neturinčią knygą

Rekordiniais kūriniais garsėjantis palangiškis menininkas Vytautas Kusas pristato du naujus darbus - pagal tikslius brėžinius atkurtą miniatiūrinį spaustuvininko Martyno Jankaus namo prototipą ir ant medžio lukšto išspausdintą eilėraščių knygą.

„Kiek tikrinau, tokios knygos Lietuvoje dar tikrai nebuvo sukurta“, - patikino V. Kusas.

Iki šiol mažiausiomis sukurtomis knygomis visus stebinęs menininkas išsikėlė kiek kitokį iššūkį - išspausdinti savo eilėraščius ant medžio lukšto.

Į 6 cm pločio ir 8 cm aukščio originalią medinę knygelę pavadinimu „Legali vienatvė“ jis sutalpino 25 naujausius savo eilėraščius.

Iki šiol mažiausiomis sukurtomis knygomis visus stebinęs menininkas išsikėlė kiek kitokį iššūkį - išspausdinti savo eilėraščius ant medžio lukšto.

„Šį sykį pats knygą ir spausdinau, ir klijavau. Pažįstamas spaustuvininkas paskolino man giljotiną puslapiams pjaustyti, įpylė specialių klijų, pakonsultavo, kaip geriau klijuoti. Man didžiausias komplimentas buvo, kai jis, pamatęs mano suklijuotą medinę knygą, įvertino: “Daro įspūdį", - pasakojo V. Kusas.

Kūrėjas pasakojo, kad kol įriša vieną 30 puslapių apimties knygelę užtrunka 2-3 valandas, tad kol kas yra padaręs ne visą suplanuotą tiražą.

„Iš viso ketinu išleisti 50 egzempliorių. Ši knyga turi ir registracijos numerį, tad yra visiškai oficiali“, - patikino V. Kusas.

Dar vienas jo naujas kūrinys - Mažosios Lietuvos visuomenės veikėjo, publicisto, spaustuvininko Martyno Jankaus namelis, kurį V. Kusas atkūrė pagal brėžinius.

„Miniatiūrinių namelių esu sukūręs ir anksčiau, tačiau dabar pirmą sykį konstravau mažytį namelį pagal tikslius brėžinius. Tad reikėjo šiek tiek galvą pasukti, pavyzdžiui, kaip išpjauti langus, nes norėjau, kad iš namelio vidaus šviestų šviesa. Tad jį kurdamas užtrukau apie porą mėnesių“, - pasakojo kūrėjas.

Miniatiūrinis namelio aukštis yra vos 8 milimetrai, o kiekviena siena yra vos 12 milimetrų.

martyno-jankaus-namelis

„Na matote - kuo senyn, tuo durnyn“, - kvatojo kaip visada kišenėje žodžio neieškantis žemaitis V. Kusas ir patikino, kad kiekvienas jo naujas kūrinys jį įkvepia: „Taip aš kaskart noriu įveikti save, padaryti daugiau nei galima.“

V. Kusas - įvairių idėjų nestokojantis menininkas. Jis yra ne tik dailininkas, poetas, miniatiūrų ir miniatiūrinių daiktų kūrėjas, bet ir vienintelio Lietuvoje Šunų muziejaus steigėjas.

Priminsime, kad šiemet V. Kusas išleido 7 milimetrų aukščio, 7 milimetrų pločio knygutę „Lūžis“ ir taip perspjovė savo paties rekordą. 2011 m. jis buvo išleidęs 9 milimetrų aukščio ir 8 milimetrų pločio knygą „Pojūtis“, o 2018-aisiais rekordą buvo pagerinęs eilėraščių knyga „Būsenos“, kuri yra 8 milimetrų aukščio, 7 milimetrų pločio.

Lietuvą V. Kusas taip pat yra nustebinęs mažiausio stalo (8,98 milimetro aukščio), mažiausios taburetės (6,23 milimetro aukščio), mažiausio smuiko (40,57 milimetro ilgio, 12,25 milimetro pločio su 55,79 milimetro ilgio stryku), mažiausios gitaros (65,25 milimetro ilgio, 23,34 milimetro pločio), ilgiausios Lietuvoje miniatiūros (7 m 20 cm ilgio ir 2 cm aukščio) ir kitais įdomiais rekordais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder