Vydūno paminklo atidarymas

Vydūno šviesa - jaunajai kartai

Rugsėjo pirmąją, Mokslo ir žinių dieną, išties prasminga būtų tiek moksleiviams, studentams, tiek ir visiems kultūrai neabejingiems tautiečiams, po ketverių metų pertraukos vėl susirinkti prie nuostabaus paminklo Vydūnui Klaipėdoje (Vydūno skveras, šalia Bokštų ir Puodžių gatvių sankirtos), išreiškiant pagarbą Mažosios Lietuvos Šviesuolio kūrybai, jo unikaliam indėliui į tautiškumo bei patriotizmo dvasios ugdymą.

„Norėčiau savo gyvenimą baigdamas išlikti tautoje aiškia žmoniškumo apraiška bei kitus tam skatinti. Dargi norėčiau tautai suteikti tokį kūrinį, kurio šviesa niekaip negalėtų būti niaukiama. Kiek atskiras vienas tautos sūnus ar dukra šviesėja, grožėja ir taurėja, tiek jie šviesina, grožina ir taurina visą tautą.“ 

VYDŪNAS

Daugiau nei prieš šimtmetį didysis humanistas, rašytojas, dramaturgas, muzikas, Tilžės giedotojų draugijos choro dirigentas, filosofas Vilhelmas Storosta Vydūnas (1868.03.22-1953.02.20) savo aktyvia kultūrine, švietėjiška, kūrybine veikla vienas pirmųjų Lietuvoje sukūrė ir pats asmeniškai praktikavo sveikos gyvensenos ideologiją, iškeldamas dvasines vertybes.

Vydūno kūrybinis palikimas, sietinas su tauriu žmoniškumu bei dvasingumu, be abejo, yra aktualus, nesenstantis, atsparus laikmečio iššūkiams.

Tai išties patikimas pagrindas ne tik sveikatos mokslų studijoms, bet ir tauriam humanizmui, apimant veiklų, kūrybingą tiek pavienių žmonių, tiek ir visuomenės sveikos gyvensenos  ugdymą plačiąja prasme.

Organizatorių nuotr.

„Bręstančiam Žmogui svarbus uždavinys - tapti saulėtu ir tokiu vis būti. O kaip tai vykdyti, labai apmąstytina. Ypač tai svarbu šiais laikais, kada Saulė šviečia, bet Žmogaus Gyvenimas yra tarytum  užklotas nykuma, slegiančia žmonių širdis. Skausmai ir ilgesys nuolatos jaudina vargstančiuosius, nors Saulė būtų aukščiausiai įkopusi, nušviesdama Žemę su visu, kas čia randasi.

O juk negali būti kitaip: už neaprėpiamos tamsos yra ŠVIESA, kuri niekuomet nepranyksta, kuri visą patiriamąją šviesą ir tamsą laiko savo globoje, ir tai vienai, tai antrai leidžia apsireikšti bei vėl pradingti. Mums tai atvaizduoja žaibai naktyse.

Tą slėpiningą ŠVIESĄ patirti labai svarbu ir reikšminga. Būtų tikriausias džiaugsmas, kurio man dar nebuvo lemta patirti. Kokia tai būtų laimė toje ŠVIESOJE susivokti, joje pabusti ir pabūti!.. Kaip aš, taip ir visi žmonės, tai ŠVIESAI  yra giminiški! Iš jos visi mes lyg išsmukę. Todėl ilgiuosi jos labai. Galbūt tos ŠVIESOS yra pasiilgę ir visi žmonės.“

„Kaip tapti saulėtu žmogumi“ -  VYDŪNAS         

Organizatorių nuotr.                                                        

Post Scriptum

2023 m. Rugsėjo 1 dieną, 17 val., prie Vydūno paminklo Klaipėdoje (Vydūno skveras, šalia Bokštų ir Puodžių gatvių sankirtos) įvyks penkioliktasis Klaipėdos universiteto bei Vydūno draugijos kultūros renginys „Vydūnas – Tautai ir valstybei“

     VYDŪNO ŠVIESA – JAUNAJAI KARTAI.

Maloniai kviečiame.

    Renginio moderatorius – režisierius Juozas Ivanauskas

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder