Moksleiviai

Gyvenimo įgūdžiai Vydūno šviesoje Klaipėdos universiteto kultūros renginių ciklo "Vydūnas-Tautai ir valstybei" 17-asis renginys

(1)

Tęsiant kultūros renginių ciklą „Vydūnas – Tautai ir valstybei“ Klaipėdos universitete, Stasio Vaitekūno auloje (Herkaus Manto 84), gruodžio 1 dieną (penktadienį) įvyko septynioliktasis renginys, iš esmės žvelgiant į jaunosios kartos, mokinių ugdymo problemas XXI amžiuje: „Gyvenimo įgūdžiai Vydūno šviesoje“.

„Svarbų klausimą kalbant vaikams, bręstantiems ir subrendusiems kartu, reikia labai pasistengti surasti visiems suprantamų žodžių.

Tai nujaučiant, Žmogui iškyla uždavinys tapti saulėtu ir tokiu vis būti. O kaip tai vykdyti, labai apmąstytina.

Ypač svarbu tai šiais laikais, kada Saulė šviečia, bet Žmogaus Gyvenimas yra lyg nykuma užklotas, nuolat slegiančia žmonių širdis. Skausmai ir ilgesys nuolat jaudina vargstančiuosius.“

„Kaip tapti saulėtu Žmogumi“. VYDŪNAS

„ŽMONIŠKUMAS yra dvasinės rūšies dalykas. Jis ima reikštis netrukus po žmogaus gimimo, nors kūnas tam dar nėra visai tinkamas.

Savo esme vaikai nėra menkesni žmonės nei suaugusieji.

Tai reikėtų aiškiai suprasti.

Nors kūnų skirtumai nenuginčijami, bet tai tėra antraeilis dalykas. Suaugusieji yra prisikaupę visokių minčių, žinių ir sąvokų, visokių būsenų, jausmų, polinkių, geidulių ir aistrų.

Visa tai sudaro tikrą pasaulį, kuriame gyvena suaugusieji.

Bet dažnai tai tėra šiukšlių krūva.

Yra žmonių, kurie tas šiukšles (t. y. abejotinos vertės veikalai, knygos, dailės kūriniai, kurie žmoniškumą ne puoselėja, o slopina) norėtų nešti visai tautai.

Vaikas į šį pasaulį ateina jo turinio vartoti negalėdamas. Pradžioje gamtos gyvenime jis yra tarsi už suaugusiųjų pasaulio ribų su savo tyru žmoniškumu.

Todėl labai svarbu, kad vaikas, kūnui bręstant, tvirtėtų kaip žmoniškas - dvasingas žmogus.

Dažnai manoma, kad tai yra auklėjimo uždavinys. Teisingai. Bet auklėjimu turėtų būti laikomas ir vaiko saugojimas.

Patį brendimą vykdo gyvumo galia, kuriai apsireiškiant tvirtėja kiekvienas gyvis, taipogi ir žmogus.

TAČIAU žmogui svarbiausias dalykas ne kūnas, o jo dvasinė esmė, būtent žmoniškumas.

Jaunimui tiesiog įgimta kilti iki aukštesnio, esminio gyvumo lygmens.

O kurie tai daro nenuoširdžiai, greitai patenka į nelabojo galią, vykdo jo paliepimus, kiršina žmones ir platina tarp jų visokius blogumus.

Negyvendami meilėje žmonės nuo Dievo nusigręžia ir atsiskiria, pasmerkdami save žuvimui.

Tačiau nereikia apie paklydusius piktai mąstyti, o tik širdingai atsiminti maldoje. Žinomi Šventojo Rašto žodžiai: „Mylėkite savo priešus, darykite gerą tiems, kurie jūsų nekenčia, melskitės už jus persekiojančius ir šmeižiančius“ (Mt 5,44).

Įsitraukiant į suaugusiųjų žmonių gyvenimą, reikia vis pamąstyti, ką į jį įnešame: gerumą ar blogumą, neapykantą ar meilę, tai, kas kitus laimina, ar kas juos temdo, piktina ir kas jų žmoniškumą žudo?..“

Skautų aidas, 1933-1948, Nr.4 VYDŪNAS

Biomedicinos mokslų daktaras, gydytojas ginekologas Vytautas ABRAITIS:

   „Dažnai perskaitau, kad VISAS JAUNIMAS- BLOGAS. Jei jau ne blogas, tai apkvailintas. Matyta? Tikrai matyta.

Vakar dalyvavau puikiame lietuvybės ir gėrio propagavimo renginyje Klaipėdos Universitete. Pasisakiau žemiškais endokrinologijos/genetikos/chirurgijos klausimais. Mačiau, jau plaukioja šio renginio transliacija viešoje erdvėje.

Nustebino du dalykai:

1. Universiteto vadovybės pilietiškumas ir drąsa. Akivaizdu, jog renginys- oponuojantis dabartinei valdančiųjų antilietuviškai ir antihumaniškai krypčiai.

Girdėjote, ar dar kuris universitetas apie tai kalbėtų? Aš- ne, o VU - akivaizdžiai dirba antihumanizmo kryptimi.

2. Vaikai. Jų buvo daug. Kaip gražiai jie citavo Vydūną! Kaip gražiai grojo ir dainavo! Be rašalo, maorių auskarų, drabužinio išsidarkymo.

Labai nepanašu, kad kada paimtų vaivorykštinę vėliavą ar pripučiamą varpą ir eitų į armošimonytininkų demonstraciją už sutrikusios psichikos žmonių teises.

Visgi, kuo geografiškai didesnis atstumas nuo Vilniaus, tuo sveikesnė visuomenė.

Esmė: VISKAS priklauso nuo tėvų ir mokytojų.

Jei jie kantriai įskiepija vaikui teisingas vertybes, teisingai perlipa per paauglystės krizes, vaikas užaugs dora, stabilia asmenybe. Ir kaip pasisekė šiems jaunuoliams klaipėdiečiams.

Dar kartą ačiū organizatoriams.

Jūs daug kam įrodėte, kad Lietuvoje dar ne visas jaunimas persiėmęs tautą naikinančiomis idėjomis, kad ne visa inteligentija suspazmavusi iš baimės, kad yra daugybė kilnių, Gyvenimo įgūdžių programos (GĮP) kvailystėms nepasiduodančių pedagogų.“

LR Seimo narys Mindaugas PUIDOKAS:

„Dalinuosi nuostabiais įspūdžiais iš vakar Klaipėdos universitete vykusio renginio „Gyvenimo įgūdžiai Vydūno šviesoje“.

 Renginyje dalyvavo Klaipėdos universiteto rektorius prof. Artūras Razbadauskas, filosofas, etnologas Aleksandras Žarskus, gydytojas dr. Vytautas Abraitis, prof. Algimantas Kirkutis, režisierius Domininkas Malajavas, teisininkas Alvis Mozeris, mano kolega Dainius Kepenis ir daug gražaus jaunimo 

Vydūno išmintis ir jo požiūris į gyvenimą yra labai sektinas pavyzdys ir mūsų laikais! Turėtume moksleivius mokyti mokyklose Vydūno bei kitų didžių Lietuvos istorinių asmenybių puoselėtų vertybių dvasia.

Deja, turime situaciją, kada visiems per prievartą yra brukama genderine ideologija dvelkianti Gyvenimo įgūdžių programa.

Buvo malonu sutikti daug bendraminčių bei daug jaunų ir pozityvių žmonių, norinčių dirbti vardan šviesios Lietuvos ateities.

Dalinuosi renginio ištrauka su mano pasisakymu ir gitarų muzika, atliekama jaunųjų klaipėdiečių. 

Dėkoju renginio organizatoriui režisieriui Juozui Ivanauskui ir kviečiu visus dalintis šiuo video bei skleisti tikslą, kad visose Lietuvos mokyklose būtų pradėta intensyviai mokyti Vydūno kūrybos.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Foto reportažą parengė KU renginio moderatorius-režisierius Juozas IVANAUSKAS

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder