SUSITIKIMAS. Kultūros ministras Simonas Kairys susitiko su uostamiesčio kultūros atstovais. Grėtės UBARTAITĖS nuotr.

Simonas Kairys apie situaciją Klaipėdoje: kad kažkas nėra gerai, mes pradėjome jausti seniai

(20)

Kultūros ministras Simonas Kairys Klaipėdoje susitiko su kultūros atstovais. Jis teigė, jog indikacijų, kad situacija prasta, buvo jau seniai, o uostamiesčio kultūros atstovai sako, jog tokio susitikimo reikia su savivaldos atstovais.

„Kad kažkas nėra gerai, mes pradėjome jausti ne pastaruoju metu, jau šiek tiek anksčiau. Labai būdavo įdomu, kai tuos pačius žmones sutinki Klaipėdoje, lyg ir tokia nuotaika ne visai gera, tuos pačius žmones susitinki Neringoje, Lietuvos kultūros sostinės metu, tai ta nuotaika žymiai geresnė. Tikrai buvo kažkokia indikacija, kad viskas ne į gera“, - pirmadienį vykusiame susitikime kalbėjo kultūros ministras S. Kairys.

Jis užsiminė, jog norėtų matyti Klaipėdą 2027 metų atrankoje į Europos kultūros sostinės titulą, visgi kol kas atrodo, jog taip gali ir neįvykti, toks scenarijus būtų didelis nuostolis Lietuvai.

Prioritetai prasilenkia

Kultūros ministras apgailestavo dėl kai kurių miesto valdžios priimtų sprendimų.

Jis paminėjo Klaipėdos sprendimą nutraukti septynerius metus trukusį bendradarbiavimą su prancūzų institutu ir su Prancūzijos ambasada.

„Po olimpiados Paryžiuje tris mėnesius Prancūzijoje vyks Lietuvos kultūros sezonas. Kiek ten bus Klaipėdos - neįsivaizduoju. Tai yra neeilinė proga Lietuvai ir iš to žymiai daugiau pasiims Vilnius, Kaunas, kurie susikurs ilgalaikes partnerystes Prancūzijoje, o Klaipėda tikrai gali likti paraštėje“, - kalbėjo S. Kairys.

Jis sako pasigendantis daugiau uostamiesčio valdžios iniciatyvos.

Ministro teigimu, jau kovo mėnesį duris turėtų praverti naujas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatas, o automobilio parkavimo vietų, kurias turėjo parūpinti uostamiesčio Savivaldybė, vis dar ieškoma.

Stebėtasi ir dėl Klaipėdos centrinio pašto rūmų - šiuo metu projektas įstrigęs aklavietėje.

Situacija prasta

Apie problemas Klaipėdoje byloja ir prastas gyventojų vertinimas.

Atliktas tyrimas, kurį pristatė Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Asta Pakarklytė, atskleidė, jog beveik pusė klaipėdiečių yra nepatenkinti kultūros paslaugų prieinamumu, o daugiau nei trečdalis yra nepatenkinti jų kokybe.

Šie duomenys - prasčiausi šalyje.

Kultūros atstovai taip pat teigė, jog šis sektorius uostamiestyje turi problemų.

Šeiko šokio teatro įkūrėja Agnija Šeiko pabrėžė, jog Klaipėdoje nebelieka prioriteto būti tarptautiškais.

Menininkų organizacijos „Žuvies akis“ pirmininkė Goda Giedraitytė teigė, jog tokią diskusiją, kuri surengta su kultūros ministru, norėjosi surengti su Klaipėdos savivaldybės atstovais, tikimasi, jog tai vis dar pavyks įgyvendinti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder