Septintus festivalio IMPRESIJOS gyvavimo metus vainikavo septyni konkursai

Septynerius metus publiką stebinantis tarptautinis festivalis IMPRESIJOS nuolat kelia aukštus tikslus ir uždavinius, siekia tobulumo. Taip gimsta vis naujos, kartais itin pretenzingos idėjos ir formos.

Taip nutiko ir su šių metų festivalio ryškiu akcentu - pirmuoju tarptautiniu konkursu IMPRESIJOS, kai, nepaisant visų pandemijos iššūkių, buvo surengti net septyni - pianistų, stygininkų, pučiamųjų instrumentalistų, akordeonistų, vokalistų, kamerinių ansamblių ir koncertmeisterių - konkursai.

Čia pirmą kartą Klaipėdos krašte buvo paskelbta galimybė kiekviename konkurse varžytis net 8 amžiaus grupėse.

Visų 7 konkursų dalyvių klausė ir vertino 48 tarptautinės vertinimo komisijos nariai - profesoriai, docentai, ekspertai iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos, Klaipėdos (LMTA Klaipėdos fakulteto, KVMT, J. Karoso muzikos mokyklos), Latvijos, Estijos, Italijos, Kroatijos, Lenkijos, Norvegijos, Švedijos, Šveicarijos, Rusijos, Vokietijos ir JAV.

Itin džiugu, kad projektas visais aspektais atitiko tarptautiniams konkursams keliamus reikalavimus: daugiau nei 51 proc. viso konkurso dalyvių ir konkurso vertinimo komisijos narių - iš užsienio.

Stebino konkurso dalyvių geografija: pirmą kartą sulaukėme dalyvių net iš Australijos (Kanbera), Kinijos (Pekinas, Šanchajus, Sianas, Honkongas, Guangdongas, Gansu...), Azerbaidžano, Sakartvelo, JAV, Italijos (Mesina, Kalabrijos Redžas, Sicilija...), Kroatijos, Anglijos, Suomijos, Švedijos, Šveicarijos, Tadžikistano, Ukrainos, Uzbekijos, Vokietijos. Faktai, kad vien pirmos vietos laureatams įteikti 36 vardiniai medaliai, kad įsteigtas ne tik didysis konkurso Grand Prix, bet ir keturi mažieji Grand Prix, liudija iš tiesų itin aukštą dalyvavusiųjų meistriškumą.

Šiais metais ne mažiau ambicingai, bet kiek nestandartiškai surengtas ir III tarptautinis festivalis IMPRESIJOS, skirtas Europos jaunimo sostinei Klaipėdai (2021) ir kaip dovana Neringai - Lietuvos kultūros sostinei (2021). Klaipėdoje, Nidoje ir Juodkrantėje vykusiuose 22 renginiuose dalyvavo daugiau nei 100 Klaipėdos mieste ar krašte gimusių jaunųjų talentų, renginiuose apsilankė maždaug pusantro tūkstančio klausytojų. Birželio-liepos mėnesiais surengti 22 III tarptautinio festivalio koncertai pranoko ir pačių organizatorių lūkesčius, nes ankstyvą pavasarį buvo sunku numatyti pandemijos bangas... Džiugu, kad, palyginti su ankstesniais festivaliais, III festivalis savo apimtimi atrodo ne tik prakilniai, solidžiai, bet ir rekordiškai.

Malonu konstatuoti, kad, nepaisant sudėtingų aplinkybių, muzika pajūrio krašte skamba, kad gabūs, darbštūs atlikėjai neleidžia nutrūkti kultūriniams procesams, todėl nuoširdžiai dėkodama visiems tarptautinio projekto dalyviams linkiu, kad ir ateinantį sezoną, mokslo metus lydėtų sėkmė ir įkvėpimas, nes tik jūsų visų dėka galime kurti kūrybiškai brandžią Lietuvos kultūros politiką ir net ateitį.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder