Rugsėjį Klaipėdą užvaldys šiuolaikinis menas

(4)

Jau penktąjį kartą Klaipėdos kultūros bendruomenė rugsėjį skelbia šiuolaikinio meno mėnesiu. Visą rugsėjį klaipėdiečių ir svečių laukia net trijų šiuolaikinio meno festivalių programos.

Nuo 2017-ųjų įgyvendinama iniciatyva rugsėjį paskelbti šiuolaikinio meno mėnesiu – būtent pirmąjį rudens mėnesį uostamiestyje rengiami dideli ir daugybę kūrėjų bei žiūrovų sutraukiantys festivaliai, kurių organizatoriai vienijasi, kad žinia apie renginius pasiektų platesnę auditoriją.

Šiemet visą rugsėjį kvies šiuolaikinės muzikos festivalis „Permainų muzika“, tarptautinis menų festivalis „Plartforma“ ir animacijos ir videožaidimų festivalis BLON.

Animacija ir žaidimai – ne tik vaikams

Jau ketvirtadienį prasidės festivalio BLON programa. Laura Almantaitė, festivalio meno vadovė teigė, kad anksčiau festivalis vykdavo pavasarį, tačiau buvo priimtas sprendimas perkelti renginius į rudenį ir tai buvo teisingas žingsnis.

„Mums patinka iniciatyva, apjungianti kelis renginius. Be to, bendrai susitelkus komunikuoti yra lengviau“, - sakė L. Almantaitė.

Šiais metais festivalis apjungia animaciją, žaidimus ir virtualią realybę, dalis programos skirta visai auditorijai, suaugusiems ir vaikams, kita dalis – seminarai ir dirbtuvės – profesionalams. Taip pat vyks ir kūrybinės dirbtuvės vaikams su rašytojomis Kotryna Zyle, Indre Pavilonyte ir dailininku Martynu Paviloniu, režisieriumi Ignu Meilūnu.

Konkursinėje programoje šiemet bus pristatomi 24 trumpametražiai animaciniai filmai iš Danijos, Vokietijos, Lenkijos, Norvegijos, Švedijos, Islandijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Konkursinei programai filmai atrinkti iš daugiau nei pusantro šimto pateiktų kūrinių.

Laukia ir devyni pilno metro animaciniai filmai, kurių dalis skirta suaugusiems, dalis – vaikams. Juose nagrinėjamos politinės ir socialinės dramos, rasizmo, persekiojimo, žmogaus vienatvės, asmeninių sukrėtimų dramos, komiškos situacijos.

L. Almantaitė išskyrė filmą „Nepaprasta Maronos kelionė“ – tai filmas šeimai apie šuns iš prieglaudos gyvenimą.

Svarbu paminėti, kad žmonės, į seansą atsivedę savo šuniuką, paimtą iš prieglaudos, filmą galės žiūrėti nemokamai.

Festivalio BLON renginiai rugsėjo 9-12 dienomis vyks penkiose erdvėse: „Hofas“, KKKC Parodų rūmuose, „Kultūros fabrike“, I. Simonaitytės bibliotekoje ir Klaipėdos lėlių teatre.

Pirmą kartą Lietuvoje - neurologinė opera

Rugsėjo 15 – spalio 7 dienomis vyks jau 17-asis šiuolaikinės muzikos festivalis „Permainų muzika“, organizuojamas Klaipėdos koncertų salės. Festivalio meno vadovė Loreta Narvilaitė pasidžiaugė, kad jau antrus metus festivalį ir naująjį Koncertų salės sezoną pradės šiuolaikinės operos premjera.

Šiemet atidarymo renginius tapo žinomo britų kompozitoriaus Michaelio Nymano neurologinė opera „Vyras, kuris savo žmoną palaikė skrybėle“. Opera pastatyta pagal britų neurologo ir neuropsichologo knygą tokiu pat pavadinimu. Lietuvoje ši opera statoma pirmą kartą.

Operos režisierius Žilvinas Vingelis pabrėžė, kad šis pastatymas Lietuvą pasiekė kelių bendradarbiaujančių teatrų ir Koncertų salės iniciatyva. Minimalistiniame, bet techniškai sudėtingame pastatyme naudojama animacija, lėlės, vaizdo projekcijos, tyrinėjamos žmogaus neurologinės disfunkcijos, priklausomybės, haliucinacijos, sapnai.

„Kompozitorius į operą perkelia vyro „mentalinio aklumo“ situaciją. Tai būsena, kai smegenų žievės dalis, kuri atsakinga už reikšmės suteikimą matomam vaizdui, sutrinka. Žmogus nebesusieja vaizdo su prasme, jį supantis pasaulis tampa neatpažįstamas. Operos žanras pasitelktas, nes herojus yra operos solistas. Visa opera yra veikėjo galvoje skambantis gyvenimo sumuzikinimas, o kai muzika sustoja, jis nebeatpažįsta jį supančio pasaulio. Muzika jam leidžia pažinti tikrovę. Operos tikslas ir tema yra realybės pakaitalas, atpažinimas, kai pasimetama tarp tikro ir netikro, matomo ir nematomo. Pastatymo minimalizmas pakelia operą į kitas aukštumas“, - premjerą komentavo režisierius.

Taip pat laukia daugiau vertingų renginių Koncertų salėje ir šalia jos. Klausytojai bus kviečiami į specialiai festivaliui kompozitoriaus Mariaus Baranausko parašyto kūrinio violončelei ir styginiams premjerą bei Donato Prusevičiaus kūrinio „Hommage a Beethoven“ lietuviškąją premjerą, kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus jubiliejui skirtą programą.

Neeilinę programą „Vortex Temporum“ ruošia Vilniaus šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“. Šis koncertas turėjo vykti pernai, bet dėl įvairių aplinkybių buvo perkeltas į šiųmetinį festivalį.

Įspūdingą vakarą žada Nacionalinio simfoninio orkestro, solistės Kristinos Žaldokaitės ir aktoriaus Dariaus Meškausko ruošiama programa „Miesto simfonijos“.

Svečiai iš Belgijos „Het Collectief“ pristatys amerikietiškojo avangardo atstovo Mortono Feldmano kūrybą.

Vaikams paruošta edukacinė programa „Ritmo žaidimai IV“, kurioje laukia Ispanijos, Argentinos, Japonijos ir Afrikos tautų mušamieji instrumentai.

Festivalyje bus ir nemokamas renginys, vyksiantis parke prie Koncertų salės.

Kompozitorius ir atlikėjas Donatas Bielkauskas, atlikėjai Kristijonas Lučinskas ir Viktoras Rubežas pristatys originalią D. Bielkausko sukurtą garso instaliaciją „Mirštantis. Miestas. Gyvenimui“. Instaliacijos idėja – sujungti skirtingus garsus: industrinės Klaipėdos su pajūrio gamtos garsais. Instaliacija palengva peraugs į koncertą.

„Tai bus tarsi pasivaikščiojimas tarp gamtos, pajūrio garsų. Tikimės, kad bus geras oras ir renginys galės vykti lauke, kaip suplanuota“, - sakė L. Narvilaitė.

Cirkas, teatras, šokis ir muzika

Trečiasis renginys, užliesiantis uostamiestį šiuolaikinio meno banga, - penkioliktą kartą rengiamas tarptautinis menų festivalis „Plartforma“, vyksiantis nuo rugsėjo 17iki spalio 1 dienos.

Festivalio prodiuserė Goda Giedraitytė komentavo, kad beveik tris savaites mieste vyks šiuolaikinio šokio, teatro, cirko ir muzikiniai pasirodymai.

„Šiemet festivalio tema yra „Reloading“ („Perkraunama“). Apeliuojame į naują būvį, kuriame esame, pereiname iš pandeminio į postpandeminį laikotarpį. Programa buvo dėliojama akcentuojant, kaip mes reaguojame į krizę, kaip susitvarkome. Bet taip pat turėsime ir šviesos, meilės, žinią, kad viskas bus gerai“, - kalbėjo G. Giedraitytė.

Festivalyje dalyvaus kolektyvai iš Lietuvos, Vokietijos, Izraelio, Prancūzijos, Danijos, Lenkijos ir Estijos.

Penkioliktajame festivalyje bus 15 projektų: 12 spektaklių, dvi paskaitos ir seminaras. Festivalio renginių geografija plečiasi - jie vyks Klaipėdoje, Kretingoje ir Palangoje.

Festivalio atidarymas vyks Klaipėdos piliavietėje – būtent ten vyko pirmasis festivalis „Plartforma“, kuris šiemet simboliškai grįžta į ištakas.

G. Giedraitytė išskyrė Izraelio menininkų spektaklio „When Love Walked In“. „Kritikų jis yra įvardintas kaip šokio vakarėlis, kurio negalima praleisti. Tai spektaklis, kuris virsta miuziklu“, - intrigavo G. Giedraitytė.

Pasaulinę cirko spektaklio premjerą „Perto“ pristatys Suomijos-Brazilijos kūrėjai, apie prarandamus ryšius dėl technologijų bei kaip juos atkurti kvies diskutuoti spektaklio „Stone-Face-Book“ kūrėjai iš Danijos ir Lenkijos.

Rekomenduojama nepraleisti ir Klaipėdos jaunimo teatro spektaklio „Jūrinės šviesos“ apie Klaipėdą. Mistinį pasirodymą ruošia estai, pristatantys šiuolaikinio kūno piligriminę kelionę per prisilietimus ir garsus.

Festivalį uždarys vizualiai išskirtinis, emociškai itin paveikus prancūzų spektaklis „Flesh“ Dramos teatre. Jame tyrinėjama akimirka po sukrėtimo – automobilio avarijos, kai laikas sustoja, o protas tarsi atsiriboja nuo kūno.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder