Prefektūros šturmo pakartojimas po 100 metų - rekonstrukcijos Everestas

Neabejotinai vienas ryškiausių ir plačiausiai pasaulyje nuskambėjęs Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmečio įvykis - teatralizuota rekonstrukcija „Prefektūros šturmas“. Šiame renginyje dalyvavo didžiausias karo rekonstruktorių būrys, o jį filmavo net 8 televizijos.

„80 rekonstruktorių, visi ginkluoti šautuvais ir 5 kulkosvaidžiais, iššaudė 4 tūkst. šovinių“, - vardijo įspūdingus skaičius klaipėdietis karo rekonstruktorius, Prefektūros šturmo pagrindinis organizatorius, karo rekonstruktorių klubo „Grenadierius“ atstovas Egidijus Kazlauskis.

Rekonstrukcijoje taip pat dalyvavęs jo bičiulis, filosofas, rašytojas, visuomenės veikėjas Arvydas Juozaitis savo ir bendražygių patirtį apibūdina vaizdingai: „Šis renginys - tai karo rekonstruktorių Everestas.“

Pasak E. Kazlauskio, tokio skambaus epiteto prefektūros rekonstrukcija nusipelnė todėl, kad joje dalyvavo tikrai didelis skaičius dalyvių.

"Dauguma karo rekonstruktorių atkūrinėja Pirmojo arba Antrojo pasaulinio karo įvykius, o trečias dešimtmetis - nepopuliari epocha.

Nėra daug jos entuziastų. Labai apsidžiaugėme, kai suradome būrį, net 20 vyrų, Ilžos mieste Lenkijoje, kurie atvyko puikiai pasiruošę ir pademonstravo prancūzų karius.

Lietuvos karius, persirengusius neva Mažosios Lietuvos sukilėliais, įkūnijo visų Lietuvoje esančių karo rekonstrukcijos klubų atstovai ir dar bendraminčiai iš Latvijos", - pasakojo E. Kazlauskis.

Pasak pašnekovo, mieste atkurti prieš šimtą metų vykusius įvykius - labai sudėtingas uždavinys.

"Dalyvių skaičius iš tiesų ir prieš šimtą metų buvo panašus, tačiau pasikeitęs miesto išplanavimas, atsirado gatvės, vitrininiai langai, dizaino elementai. Juk kelio ženklų, vitrinų ir keistų stiklinių terasų, kurios užstoja vaizdą, nepatrauksi.

Tad visiškai atkurti Prefektūros šturmo situaciją neįmanoma, bet mes stengiamės padaryti tai, ką galime. Iki tokių smulkmenų, kaip kepurės užlankstymas, rankomis megztos pirštinės ir pan., detalių atkuriame savo kostiumus, ginklus", - dėstė karo rekonstruktorius.

Renginio metu buvo detaliai atkurta ir Prefektūros šturmo eiga: buvo trys jos puolimai, prancūzų pasidavimas, įvykių vado Jono Polovinsko-Budrio atvykimas automobiliu, derybos.

Šturmo grupės vyrai žinojo, kokį asmenį įkūnija. Pavyzdžiui, A. Juozaitis rekonstravo Antaną Zubavičių, kuris vienintelis iš Klaipėdos operacijos dalyvių buvo apdovanotas 2 Vyčio kryžiais.

Tik pagrindinius įvykių herojus - Klaipėdos krašto prefektą Gabrielį Žaną Petisnė ir Klaipėdos prijungimo operacijos vadą J. Polovinską-Budrį suvaidino aktoriai Donatas Švirėnas ir Vaidas Jočys.

„Ši operacija buvo sėkmingiausias Lietuvos mūšis. Labai didžiuojuosi ir džiaugiuosi, kad man teko galimybė dalyvauti jo rekonstrukcijoje. Iš tiesų net ir tuščiais šoviniais šaudant sukyla didžiulis azartas ir galima suprasti, kodėl pasaulyje kyla tikri karai“, - dalijosi asmenine patirtimi A. Juozaitis.

SVEČIAI. Prancūzų karius įkūnijo karo rekonstruktoriai iš Lenkijos.

GINKLUOTĖ. Visi rekonstruktoriai buvo ginkluoti šautuvais ir dar naudojo 4 kulkosvaidžius (1 buvo atsarginis).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder