Pokalbiai su I. Simonaitytės premijų laureatėmis | Virginija Kochanskytė

Naujausioje Ievos Simonaitytės premijų laureačių tinklalaidėje – atviras pokalbis su aktore Virginija Kochanskyte.

2022-ųjų Klaipėdos kultūros magistrė V. Kochanskytė Rašytojos vardo literatūrine premija apdovanota 2011 metais už skaitymų programą ir kompaktinę plokštelę „Ak, buvo visko…“, dedikuotą Ievai Simonaitytei.

Aktorė daug metų rūpinasi gimtosios kalbos „išlaikymu, gražinimu ir platinimu“, ištikimai tarnaudama Mikalojaus Daukšos „Prakalbos į malonųjį skaitytoją“ priesakui, kad „Kalba yra bendras meilės ryšys, vienybės motina, pilietiškumo tėvas, valstybės sargas. Sunaikink ją – sunaikinsi santaiką, vienybę ir gerovę. Sunaikink ją – užtemdysi saulę danguje, sumaišysi pasaulio tvarką, atimsi gyvybę ir garbę.“

V. Kochanskytė kaip niekas kitas aktyviai keliauja po Lietuvą su įvairiais literatūriniais-muzikiniais projektais, laukiama ir atsiliepdama tiek į didžiųjų švenčių rengėjų, tiek atokiausių bibliotekų ir bendruomenių kvietimus. 

Tinklalaidėje aktorė apgailestauja, kad nebeliko tradicijos iškilių asmenybių metais rengti valstybinio lygio minėjimus, kuriuos anksčiau transliuodavo televizija, ir tai būdavo svarbus visos šalies kultūros įvykis.

Pasak pašnekovės, dabar viskas daugiausiai remiasi į asmenines iniciatyvas, o finansuojami įvairūs šiuolaikiniai tarpdisciplininiai projektai jai labiau primena smėliuko barstymą ir vandens pilstymą – pakvailiojimą, iš kurio nieko nelieka.

Laureatė primins, kaip gimė dedikacijos rašytojai Ievai Simonaitytei sumanymas, skaitys fragmentą iš Mažosios Lietuvos buities romano „Aukštųjų Šimonių likimas“. V. Kochanskytės nuomone, paskutinė žmogaus valia yra šventa ir turėtų būti gerbiama.

Remia Klaipėdos miesto savivaldybė, informuoja dienraštis „Vakarų ekspresas“. Projekto sumanytojas ir rengėjas Sigutis Jačėnas (VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“).

Pokalbiai su I. Simonaitytės premijų laureatėmis | Virginija Kochanskytė

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder