Pasaulinę kultūros dieną klaipėdiečiai švęs dvi dienas

(2)

Balandžio 14-15 d. Klaipėdoje pirmą kartą bus net dvi dienas švenčiama Pasaulinė kultūros diena. Šia proga menininkai savo bičiuliams ir tiems, kurie nori pažinti meno pasaulį, plačiai atveria savo dirbtuvių duris ir patys susiburs į šventę bare „Herkus Kantas“.

Kultūros dienos paminėjimą organizuoja asociacija Klaipėdos kultūros bendruomenė. Jos pirmininkė Nijolė Laužikienė prisiminė, kad ir anksčiau uostamiestyje yra buvę bandymų suburti kultūros ir meno žmones kartu paminėti Pasaulinę kultūros dieną.

"Kelerius metus buvo organizuojami šventiniai renginiai, skelbiamos išskirtinių kultūrinio gyvenimo įvykių nominacijos.

Vienais metais kultūros įstaigoms buvo išdalintos ir prie jų iškeltos Nikolajaus Rericho Taikos vėliavos, kurios dabar kontroversiškai vertinamos. Vienos tradicijos ar iniciatyvos šią dieną sutelkti visą kultūros ir meno bendruomenę, kuri yra gana stipriai susiskirsčiusi, iki šiol nebuvo. Tad asociacija Klaipėdos kultūros bendruomenė ėmėsi lyderystės organizuoti šventę, o Klaipėdos miesto savivaldybė skyrė tam paramą", - pasakojo N. Laužikienė.

Idėja atverti menininkų dirbtuvių duris ir pakviesti jose apsilankyti, pabendrauti apie meną visus besidominčius ar nesuprantančius meno, anot pašnekovės, yra pati paprasčiausia. „Kita vertus paprasti dalykai dažniausiai ir yra svarbiausi. Paprastas, nuoširdus pokalbis prie arbatos ar kavos puodelio su kūrėju gali kažkam tapti labai reikšmingu postūmiu plačiau praverti meno pasaulio duris. Todėl pakvietėme gerai žinomus ir mažiau pažįstamus menininkus, kad jie Kultūros dienos proga priimtų svečius, parodytų ir papasakotų, ką ir kaip kuria, leistų klaipėdiečiams ir miesto svečiams patiems prisiliesti prie meno, patirti kūrybos džiaugsmą“, - kalbėjo N. Laužikienė.

Balandžio 14 dieną Klaipėdoje duris atvers dešimt menininkų dirbtuvių, kuriose kvepia dažais, moliu, mėtomis ir veikia kūrybinės galios logika paremta bendrystė. Užsukę į dirbtuves lankytojai galės patys išbandyti medžiagas, padiskutuoti apie meną, pamatyti dar nebaigtus darbus, susipažinti su procesu ir smagiai, o gal ir kontempliatyviai, praleisti laiką geroje kompanijoje.

Nauja pramoga, kokios Klaipėdoje dar nebuvo, taps asmeniniai pokalbiai kavinėje su filosofu, tapytoju Tomu Kiauka ir aktoriumi Donatu Želviu.

Balandžio 15 dieną 18 val. bare „Herkus Kantas“ vyks Pasaulinei kultūros dienai skirtas šventinis vakaras.

Jo metu, pasak N. Laužikienės, bus prisiminti įdomiausi praėjusių metų kultūros įvykiai ir neformaliai pasisakys tie, kurie tuos įvykius sukūrė.

Bus paskelbtos Klaipėdos kultūrinio gyvenimo nominacijos: „Metų poetinė siela“, „Ištikimiausias sau ilgalaikio kultūrinio poveikio menininkas“ ir „Metų kaktusas“, neseniai Klaipėdoje patentuota šio augalo naujausia versija.

Menotyrininkė Danguolė Ruškienė pristatys Beno Šarkos fotografijų parodą „Žvilgsnis į šviesų rytojų“. Vakarą įsiūbuos muzikinė grupė „Hit Kick“. Renginį ves aktorė Kristina Švenčionytė.

B. Šarkos paroda „Žvilgsnis į šviesų rytojų“, pasak N. Laužikienės, pasirinkta neatsitiktinai - ji puikiai atliepia Pasaulinės kultūros dienos idėją išsaugoti kultūros paminklus ir žmonijos kultūrines vertybes.

„Benas fotografuoja nykstančius paveldo objektus Klaipėdos senamiestyje. Jo darbuose su ironija akcentuojama įsisenėjusi mūsų senamiesčio nykimo, netvarkymo, apleidimo problema“, - sakė N. Laužikienė.

Pasak asociacijos Klaipėdos kultūros bendruomenės pirmininkės, asociacijos tikslas - kelti ir spręsti ir kitas kultūros bei meno lauko problemas. "Labai liūdna, tačiau Klaipėda patenka į tų miestų dešimtuką, kurie skiria mažiausią finansavimą kultūrai. Dėl to kenčia kultūros ir meno renginių kokybė.

Suprantama, kad vien finansavimo padidinimas neišspręs visų problemų.

Jeigu reikėtų įvardyti pačią didžiausią - tai būtų katastrofiškas Klaipėdos miesto gyventojų, o sykiu ir kultūrinio potencialo senėjimo procesas. Nieko nedarant jis taps negrįžtamas. Tam, kad priviliotume kūrybingą jaunimą, jaunuosius menininkus į mūsų miestą, reikalingi strateginiai sprendimai.

Asociacija Klaipėdos kultūros bendruomenė ateinančiai miesto vadžiai jau pateikė savo siūlymus, kad Klaipėdoje būtina sukurti erdvę, kurioje kultūros ir meno bendruomenė galėtų rinktis ir sinergijos pagrindu kurti naujus projektu. Mes įsivaizdavome, kad tokia erdve galėtų tapti buvęs policijos komisariato pastatas Jūros gatvėje. Ir vis dar neatsisakome šios idėjos. Laikas eina. Kol niekas nedaroma, problema tik auga ir gilėja", - akcentavo N. Laužikienė.

Kultūros dienos programa Balandžio 14 d. 16-18 val. kavinėje „10 Tiltų“ (Turgaus g. 19) pokalbis prie kavos su aktoriumi Donatu Želviu; 17-19 val. keramikos dirbtuvėse (Didžioji Vandens g. 5) susitikimas su dailininku, keramiku Isroildžonu Baroti; 18-19 val. tapybos dirbtuvėse (Danės g. 9) susitikimas su tapytoju Edvardu Malinausku (būtina registracija, tel. 8 616 80407); 18.30-20.30 val. kavinėje „Achtung Baby“ (Aukštoji g. 5) pokalbis prie kavos su tapytoju, filosofu Tomu Kiauka; 18-22 val. kūrybos studijoje „ParoDūmai“ (Didžioji Vandens g. 5-1) susitikimas su menininke, odos dizainere Jurga Sutkute; tapybos ateljė „ParoDūmai“ (Didžioji Vandens g. 5-3) susitikimas su tapytoja Egle Degutyte-Kontrimiene; keramikos dirbtuvėse „Juk yra, kas nedūžta!“ (Vežėjų g. 2 / Bažnyčių g. 4, įėjimas į pusrūsį iš Bažnyčių g.) susitikimas su menininke Julija Baranova; karpinių dirbtuvėse (Vežėjų g. 2 / Bažnyčių g. 4, įėjimas į pusrūsį iš Bažnyčių g.) susitikimas su grafike, skulptore Natalija Didenko (Ukraina); keramikos dirbtuvėse „Palik savo pėdsaką ant mėnulio“ (Medžiotojų g. 14A) susitikimas su keramike Jurgita Jurkšaite; tapybos ir tapybos ant šilko studijoje (Smilties Pylimo g. 10 (1 aukštas) susitikimas su dailininke Dalia Čistovaite; tapybos dirbtuvėse (Daržų g. 18, įėjimas iš Aukštosios g., I a., antros durys kairėje) susitikimas su tapytoju Danu Andriulioniu; fotografijos dirbtuvėse (Tilžės g. 27) susitikimas su fotomenininku Artūru Šeštoku. Balandžio 15 dieną 18 val. bare „Herkus Kantas“ vyks Pasaulinei kultūros dienai skirtas šventinis vakaras.

B. Šarkos paroda „Žvilgsnis į šviesų rytojų“ atliepia Pasaulinės kultūros dienos idėją išsaugoti kultūros paminklus ir žmonijos kultūrines vertybes.

B. Šarkos paroda „Žvilgsnis į šviesų rytojų“ atliepia Pasaulinės kultūros dienos idėją išsaugoti kultūros paminklus ir žmonijos kultūrines vertybes.

B. Šarkos paroda „Žvilgsnis į šviesų rytojų“ atliepia Pasaulinės kultūros dienos idėją išsaugoti kultūros paminklus ir žmonijos kultūrines vertybes.

B. Šarkos paroda „Žvilgsnis į šviesų rytojų“ atliepia Pasaulinės kultūros dienos idėją išsaugoti kultūros paminklus ir žmonijos kultūrines vertybes.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder