Nidoje „prakalbo“ pastatai

Vakar Nidoje įvyko Neringos bendruomenės meninė akcija „Pietūs pas švyturininką“ - „prakalbo“ pastatai, nenorintys būti privatizuojami. Neringiškiai aktyviai stoja į kovą už savo paveldo išsaugojimą. Be abejo, planuotas renginys ketvirtadienį įgavo ir dar vieną netikėtą atspalvį - jo metu išreikštas palaikymas Ukrainos žmonėms Rusijai pradėjus karą.

Akcijos „Pietūs pas švyturininką“ dalyvių eisena, kurioje buvo ir meninių intarpų, atėjo iki Urbo kalno viršūnės. Prie Nidos švyturio buvo iškelta Ukrainos vėliava. Renginys, kuriame dalyvavo daug žmonių, ne tik nidiškių, buvo atvykusių ir iš Juodkrantės, kitų miestelių, pradėtas tylos minute reiškiant palaikymą ir buvimą kartu su Ukrainos tauta.

Akcija „Pietūs pas švyturininką“ nukreipta prieš Lietuvos Vyriausybės planus Nidos švyturio komplekso statinius ir „Mediko“ poilsio namus (buvęs kopų prižiūrėtojo namas) parduoti viešajame aukcione. Reikalaujama juos perduoti Neringos savivaldybei.

Pardavimui priešinasi visa Neringos bendruomenė, ją palaiko ir kiti Lietuvos žmonės. Pirmiausia buvo sudaryta 8 žmonių iniciatyvinė grupė, kuri renka parašus visoje Lietuvoje. Parašų rinkimo iniciatorė, iniciatyvinės grupės narė Raimonda Meyer-Ravaitytė iš Preilos sakė, kad jau surinkta daugiau kaip 1 500 parašų.

Pasak jos, jie buvo buvo renkami ir Klaipėdoje ir šiuo metu yra Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos registratūroje. Mat nemažai neringiškių, gimusių ir augusių Neringoje, gyvena Klaipėdoje, dirba joje, turi giminių. Bibliotekoje yra palikti „popieriniai“ parašai. Parašai bus renkami iki kovo 20 d. ir išsiųsti Lietuvos Vyriausybei ir Seimui.

Iniciatyvinė grupė pakvietė menininkus išreikšti žmonių protestą meno kalba. Akcijoje dalyvavo ir Šeiko šokio teatras, kadangi jo būstinė yra Neringoje.

„Mes sakome, kad Kuršių neriją galima išmatuoti, bet negalima jos parduoti po kvadratinį metrą. Menininkai matavo tuos kvadratinius metrus“, - „Vakarų ekspresui“ sakė R. Meyer-Ravaitytė.

Akcijos dalyviai 12 valandą susirinko prie švyturininko namo, vieno iš minėto komplekso statinių. Jų buvo prašoma atsinešti aukciono plaktuko taukšėjimą imituojančius instrumentus.

Po šokio teatro meninio intarpo „prabilo“ pastatai (buvo leidžiami garso įrašai), kurie buvo apšviesti, kad žmonės matytų ir žinotų, kokius pastatus norima parduoti.

Pastatai tiesiai šviesiai „pasakė“, kad nenori būti parduoti, kad jie nori tarnauti bendruomenei ir visuomenei. Pasigirdo ir balsas, kad gera būtų juose įsikurti, įsirengti apartamentus, užsitverti tvorą.

„Prabilo viešas ir kažkieno interesas. Dabar norima viską parduoti, viską nupirkti“, - sakė ponia Raimonda.

Paskui visi keliavo švyturio link. Eisena taip pat turėjo meninių intarpų. Dalyvius pasitiko ir bumbintojai. Prie švyturio po pasakytų kalbų dalyviai kaukšėjo aukciono plaktukais. Akcijai baigiantis prie šyturio lauke buvo valgomas Antano išvirtas plovas. Renginys vyko per pietų pertrauką, kadangi daugelis žmonių dirba. „Mes dar kartą pasakėme, kad švyturininkas yra, o namo nėra, neturime kur įeiti“, - kalbėjo ponia Raimonda.

Meno akcija, įvykusia vakar, neringiškių kova už paveldą nesibaigia. Kovo 18 dieną vyks viešas forumas, kurį bus galima stebėti ir nuotoliniu būdu. Jo metu neringiškiai kalbės apie tai, kas tuose norimuose privatizuoti pastatuose galėtų būti, kaip jie galėtų būti įveiklinti, kur reikia ieškoti finansinių išteklių jiems išlaikyti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder