PIRMAS KARTAS. Tai - pirmas kartas, kai vienu talentingiausių jaunosios kartos režisierių laikomas Adomas Juška kuria ne Vilniuje, o Klaipėdoje. Domo RIMEIKOS nuotr.

Naujasis Klaipėdos dramos teatro sezonas: premjeros laukimas ir atvirumas begalybei

Klaipėdos dramos teatro bendruomenė pristatė savo gerbėjams naują - 88-ąjį sezoną. Žiūrovai turėjo galimybę dalyvauti atviroje spaudos konferencijoje, skirtoje naujausiam šio teatro spektakliui Adomo Juškos režisuojamai „Vakarų krantinei“ pristatyti. Po jos renginio dalyviai jungėsi į aktorių vedamą protmūšio seansą - jo metu kūrybiškai pristatytos sezono naujienos ir pasitikrintos teatrinės žinios.

Rudens pradžia su premjera

Jau rugsėjo 8 ir 9 dienomis vyksianti „Vakarų krantinės“ premjera itin laukiama - bilietai į spektaklį pagal Bernardo Marie Koltèso pjesę beveik iššluoti. Tai - pirmas kartas, kai vienu talentingiausių jaunosios kartos režisierių laikomas Adomas Juška kuria ne Vilniuje ir ne Valstybiniame jaunimo teatre.

Sceną vandeniu užliejanti „Vakarų krantinė“ pradėta repetuoti dar vasaros pradžioje. Kaip sakė spektaklio režisierius A. Juška, jį pirmiausia patraukė pjesės tekstų turtingumas.

„Man patiko pati situacija joje, sukurta taip, kad susitiktų tarpusavyje absoliučiai nieko bendro neturintys žmonės. Juk kas gali sieti žmogų be jokių dokumentų ir maklerį, nevertinantį grynųjų pinigų, nes jie tiesiog per smulkūs, šunims paberti trupiniai“, - pasakojo režisierius.

Pasak A. Juškos, B. M. Koltèsas yra sakęs, jog „Vakarų krantinė“ prasidėjo nuo vietos ir idėjos, ne nuo personažų: „Jie atsirado kaip būtinybė. Pjesėje yra aštuoni personažai - jie man įdomūs ir savotiški, kažkuo atstovauja visuomenės pjūviui, bet tuo pačiu metu yra individualūs, turi paradoksų, labai žmogiškų savybių.“

Pjesės autorius įkvėpusią erdvę rado Niujorke, apleistuose angaruose.

Klaipėdos dramos teatre kuriamame spektaklyje taip pat atkuriama apleista industrinė uosto teritorija.

Pasak spektaklio scenografės Laurynos Liepaitės, nuo pat pradžių buvo aišku, kad vanduo bus labai svarbus. „Vakarų krantinės“ pasaulyje personažai braido po tikrą vandenį - teatro scenoje įkurdintas nemažas vandens rezervuaras.

 PRISTATĖ. Žiūrovams buvo pristatyta naujausio teatro spektaklio „Vakarų krantinė“ ištrauka.

 PRISTATĖ. Žiūrovams buvo pristatyta naujausio teatro spektaklio „Vakarų krantinė“ ištrauka.

88-ojo sezono giluma ir ramybė

Naujojo Klaipėdos dramos teatro sezono repertuare - kolekcija naujausių ir jau klasika tapusių spektaklių. Kai kurie, rodos, gerai pažįstami, seni draugai, kiti - dar neprisijaukinti, nubangavę įvairiomis reakcijomis, bet visi - labai skirtingi ir verti būti pamatyti po kelis kartus, kad atsiskleistų vis naujomis reikšminėmis briaunomis.

Kvietimą įsižiūrėti bei įsigilinti atliepia ir naujojo sezono šūkis - „Teatras yra begalybė“.

Anot Klaipėdos dramos teatro meno vadovo Gintaro Grajausko, 88-asis sezonas atliepia poreikį susikoncentruoti. „Repertuare - visas aukso fondas. Yra spektaklių, kurie išvaidinami ir žmonių nebetraukia, o yra spektaklių, kurie net ir einant laikui sutraukia pilnas sales žiūrovų. Mums jie svarbūs, tad jiems skirsime nemažai dėmesio“, - sako jis.

88-ąjį sezoną teatre numatoma viena premjera, bet tai apgaulinga ramybė - po Naujųjų metų pakaitomis vyks intensyvios dviejų spektaklių repeticijos.

„Šis sezonas - labai gražus, po A. Juškos darbo teatre imsis Naubertas Jasinskas, jis kurs savitą, modernų spektaklį ir kurs jį taip, kaip norės, turėdamas visišką mūsų palaikymą. O šalia dviejų talentingų lietuvių režisierių grįš ir pasaulinio garso režisierius Dmitrijus Krymovas. Jis kurs spektaklį pagal paskutinį Haruki Murakami romaną“, - pasakojo Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys.

N. Jasinsko ir D. Krymovo spektaklių repeticijos vyks visą 88-ojo sezono antrąją dalį, o jų premjeros kvies žiūrovus kitą rudenį.

BEGALYBĖ. Kvietimą įsižiūrėti bei įsigilinti atliepia ir naujojo sezono šūkis - „Teatras yra begalybė“. Domo RIMEIKOS nuotr.

BEGALYBĖ. Kvietimą įsižiūrėti bei įsigilinti atliepia ir naujojo sezono šūkis - „Teatras yra begalybė“. Domo RIMEIKOS nuotr.

BEGALYBĖ. Kvietimą įsižiūrėti bei įsigilinti atliepia ir naujojo sezono šūkis - „Teatras yra begalybė“. Domo RIMEIKOS nuotr.

Gastrolės ir jau dėliojama festivalio programa

Praėjusį sezoną Klaipėdos dramos teatre kurtas D. Krymovo spektaklis „Fragmentas“ ne tik sulaukė didelio kritikų ir žiūrovų palaikymo, jis pakviestas dalyvauti tarptautiniame teatro festivalyje „Festival Divadlo“ Pilzene, Čekijoje. Į užsienio gastroles spektaklis išvyks jau rugsėjo 17 d.

Ne toks intensyvus premjerų maratonas 88-ajame sezone, pasak G. Grajausko, leis susikoncentruoti, „žinant, kad taip pat rengiame tarptautinį teatro festivalį, vykstame į gastroles, paskutiniu metu buvome akivaizdžiai stipriai apsikrovę premjeromis, mums atrodė, kad tiesiog negalime nieko atsisakyti. Bandome šiek tiek sulėtinti tempą, juolab kad spektaklių repertuare tiek, kad sunku visus išrodyti. Tikimės, kad ramesnis tempas leis anksčiau imtis festivalio rengimo darbų“.

Numatoma, kad dalis tarptautinio teatro festivalio „TheATRIUM“ naujienų šiemet bus paskelbta dar iki Naujųjų metų, o su pagrindiniais jo tarptautinės programos dalies flagmanais, pasak T. Juočio, buvo sutarta dar vasarą.

Išskirtinis dėmesys socialinėms iniciatyvoms

Įsibėgėjant rudeniui teatre beveik per dviejų mėnesių laikotarpį išsidėlios visa eilė renginių, įvairiomis perspektyvomis liečiančių jautrias socialines temas.

Prieš kelerius metus teatre startavusi socialinė savaitė netruko peraugti savo rėmus, tapo mėnesiu, o šiemet nebetelpa ir į mėnesio ribas. Anot šio laikotarpio renginių srautą koordinuojančios kultūros projektų koordinatorės Linos Lencevičiūtės, šiemet koncentruojamasi į kiek kitokią socialinės tematikos renginių orientaciją, „sieksime susitelkti į patyrimus, o ne į diskusijas. Norime, kad į mūsų socialinei tematikai skirtus renginius ateinantys žmonės turėtų galimybę viena ar kita forma įsitraukti, dalyvauti“.

Socialinė savaitė padėjo pamatus jau tradicija tapusiems skaitymams - teatro aktoriai reguliariai išvyksta į įvairias socialines paslaugas teikiančias įstaigas, jų lankytojams atveždami ne tik galimybę vietoje klausytis gyvai skaitomų pjesių, bet ir dalintis savo įspūdžiais ir idėjomis su viešinčiais aktoriais.

„Mums svarbu nuvykti pas tuos žmones, kuriems sudėtingiau patekti į teatrą ar kurie išvis neturi galimybės jame apsilankyti. Norime teatrą atvežti jiems. Tai reikšminga veikla, praskaidriname kasdienybę ir suteikiame vilties. Atrandame žiūrovą netikėčiausiose vietose, sutinkame žmonių, kurie niekada net nėra buvę teatre. Vėliau kalbėdami su tais žmonėmis išgirstame, kad susitikimai su aktoriais jiems buvo labai prasmingi“, - pasakojo L. Lencevičiūtė.

88-ojo sezono laikotarpiu išvykstamieji skaitymai taip pat liks svarbia teatro gyvenimo dalimi.

Bilietus į Klaipėdos dramos teatro renginius galima įsigyti naujoje kasoje pačiame teatre arba teatro interneto puslapyje, per naują paties teatro administruojamą bilietų sistemą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder