Melnragėje atidaryta Mėlynoji biblioteka

(2)

Pirmąją pavasario dieną po rekonstrukcijos lankytojams duris atvėrė Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Melnragės padalinys - Mėlynoji bendruomenės biblioteka.

Pačiame Melnragės centre, Molo g. 60, įrengta biblioteka yra vienintelis kultūros židinys nuo miesto centro nutolusioje pajūrio gyvenvietėje. Kapitaliai atnaujintą dviejų aukštų pastatą patikėjimo teise pavesta administruoti bibliotekai, tačiau juo naudosis ir vaikų laisvalaikio centras (veikęs šiose patalpose ir prieš remontą) bei Melnragės bendruomenė.

Anksčiau biblioteka buvo antrajame pastato aukšte, o dabar jos patalpos pirmajame aukšte yra daug erdvesnės, lengviau pasiekiamos žmonėms, turintiems negalią, mamoms su mažais vaikais.

„Pastatas atrodo labai didelis iš išorės, tačiau viduje toks nėra. Bendras pirmojo aukšto patalpų plotas - vos daugiau nei du šimtai kvadratinių metrų.

Jame telpa ne tik lentynos, kuriose šiuo metu turime 6-7 tūkstančius dokumentų, daugiausiai knygų, bet ir pusšimčio vietų salė, jauki žaisloteka su leidiniais, žaidimais ir sėdmaišiais mažiesiems lankytojams, įrengtos trys vietos darbui su kompiuteriu. Čia bus galima ir atsispausdinti, nuskenuoti dokumentus“, - vardino vyr. bibliotekininkė Inesa Atkočaitienė.

Anot pašnekovės, svarbiausia įstaigos naujovė - Mėlynosios bibliotekos koncepcija.

„Mūsų biblioteka bus orientuota į marinistinę tematiką. Skaitytojams siūlysime knygas ir renginius, susijusius su jūra, vienas iš mūsų tikslų bus inicijuoti ir viešinti Melnragės gyvenvietės istorijos tyrimus“, - sakė I. Atkočaitienė.

Kovo pirmąją atnaujinta biblioteka jau atvėrė duris lankytojams ir atėjusiuosius bibliotekininkės vaišino kava. Bibliotekoje apsilankė smalsiausi melnragiškiai, kurie pasikeitė knygas, užsuko Žemaitijos rašytojų sąjungos narė Virginija Kairienė, kuri aptarė su bibliotekininkėmis savo knygos pristatymą. Pasak I. Atkočaitienės, tai bus pirmasis renginys, į kurį biblioteka pakvies jau šį mėnesį.

„Melnragės bibliotekoje pasiskolinti knygą ar periodinį leidinį gali visi, turintys bibliotekos lankytojo pažymėjimą. Tikimės, kad aktyvūs mūsų skaitytojai bus ne tik vietos gyventojai, bet ir poilsiautojai, kurie pasiskolins knygą ar žurnalą skaityti paplūdimyje“, - vylėsi vyr. bibliotekininkė.

Antrajame pastato aukšte savo veiklas siūlys vaikų laisvalaikio centras, kurį lanko apie 100 vaikų. Jis čia veikė ir iki bibliotekos atnaujinimo.

Teisę neatlygintinai naudotis atnaujintomis patalpomis turės ir Melnragės bendruomenė. Tiesa, kad įgytų šią teisę, bendruomenė pateikė savo lūkesčių sąrašą ir surinktus kelis šimtus melnragiškių parašų Klaipėdos savivaldybės administracijai.

„Paskutiniame susitikime su Savivaldybe vasario 10 d. buvome užtikrinti, kad bendruomenės poreikiams galėsime naudoti pastate įrengtą salę nemokamai. Pasitarimo protokolo dar nesulaukėme, bet tikimės, kad nebūsime apgauti.

Uždarius seniūniją Melnragėje, daugiau nei 10 metų pastato dalies administravimą perdavus Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro administracijai, vietos bendruomenė buvo išstumta ir neturėjo savo namų.

Turėti patalpas, kuriose įvairaus amžiaus bendruomenės nariai galėtų ne tik susirinkimus organizuoti, bet tiesiog bendrauti, dainuoti ar šokti, mums labai svarbu. Bibliotekos funkcija visiškai tenkina šiuos Melnragės bendruomenės poreikius“, - sakė „Vakarų ekspresui“ Melnragės seniūnaitė Marija Kalendė.

Pašnekovė paminėjo, jog dar vienas melnragiškių lūkestis - atgimusį kultūros centrą papuošti nauju Melnragės herbu, kurio pagrindinis simbolis - istorinis Baltasis švyturys atliepia Mėlynosios bibliotekos marinistinę paskirtį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder