Lietuvių poezija naujam „Royce“ albumui suteikė šviesos

Klaipėdiečių elektroninio roko grupė „Royce“ pristatė trečiąjį savo studijinį muzikos albumą simboliniu pavadinimu „Juda“. Tai pirmasis visiškai lietuviškas grupės albumas, kuriame skamba ne tik autoriniai grupės kūriniai, bet ir garsių Lietuvos literatūros klasikų poezija.

Kaip pasirinko poetinius tekstus dainoms ir kokią įtaką jie padarė „Royce“ muzikai, kalbame su grupės lyderiu Ilja Gun.

Lietuviškos poezijos yra daug ir įvairios. Kaip atrinkote autorius ir eiles naujojo albumo dainoms?

Ankstesniame mūsų albume „Mano America“, išleistame 2018 m., jau buvo viena lietuviška daina pagal Justino Marcinkevičiaus tekstą „Eikit žmonės“.

Ši daina sulaukė itin palankių vertinimų, buvo dažnai transliuojama įvairių radijo stočių eteryje. Už šį kūrinį gerų žodžių sulaukėme net ir iš šviesaus atminimo klasiko Justino Marcinkevičiaus artimųjų. Tai paskatino mus labiau atsigręžti į lietuviškos poezijos paveldą ir paieškoti ten daugiau įkvėpimo kūrybai.

Į naująjį albumą „Juda“ norėjome įtraukti klasikinės lietuvių poezijos autorių tekstus, tačiau sykiu norėjome išlikti ištikimi savo dark popmuzikos stiliui. Ieškojome eilių, kurios mums patiktų ir gerai skambėtų kaip daina. Vadinasi, tekstas turėjo būti rimuotas ir baltosios eilės netiko.

Iš viso albume išėjo 10 oficialių ir viena paslėpta daina. Lietuvių poezijos žinovai albume atpažins Justino Marcinkevičiaus, Vytauto Mačernio, Vinco Mykolaičio-Putino žodžius. Albume yra ir puikiai žinomos dainos „Kalėdų eglutė“ versija, kurios tekstą prieš keturis dešimtmečius parašė poetas Antanas A. Jonynas, o melodiją sukūrė legendinė Lietuvos muzikos grupė „Kardiofonas“.

Albume taip pat skamba jau anksčiau išleisti bei gerbėjų pamėgti kūriniai „Mechanika Aš“, duetu su Lietuvos muzikos legenda Igoriu Kofu įrašyta daina „Iš smėlio ir pieno“.

Ar jūs asmeniškai mėgstate skaityti poeziją? Koks jūsų mėgstamas poetas?

Tiesą sakant, nesu poezijos skaitytojas. Man labiau patinka klausytis rimtos muzikos, kuri neatsiejama nuo gilių, prasmingų, filosofiškų tekstų.

Ilja Gun teigia, kad albumas „Juda“ atspindi grupės „Royce“ šiandieninę filosofiją: nesustoti, keistis, ieškoti naujų formų, tačiau nepamiršti grupės kūrybinio identiteto bei vertybių.

Kokių atradimų jums padovanojo lietuvių poezija, kai kūrėte šį albumą?

Buvo labai įdomu skaityti Justino Marcinkevičiaus eiles, parašytas sovietmečiu, ir tarp eilėraščių, parašytų pagal to meto kanonus, apie traktorius, jų ariamą dirvą ir pasiektus rekordus, atrasti tekstą, turintį visai kitokią, užslėptą, prasmę. Keista, kaip to laikmečio cenzūra praleido eilėraštį „Eikit žmonės“. Gal neperskaitė, gal nesuprato, o gal kažkas sąmoningai nepastebėjo...

Vytauto Mačernio kūryba visa nuostabi. Vien pagal jo tekstus galima kelis albumus išleisti.

Pakomentuokite plačiau titulinę albumo dainą „Juda“.

Titulinė albumo daina „Juda“ sukurta pagal Vinco Mykolaičio-Putino sonetą „Pavydas“, tačiau eilėraštyje nebuvo eilutės, kurią galėtume kartoti, tad priedainį prikūrėme: „Žodis irgi juda, žvilgsnis irgi juda, išduodantis tave.“ Muzikaliai ši daina - labai paprasta, tačiau ji turi ir užslėptą ironišką potekstę, kad mes dar gyvi, kad judam.

Šio albumo pavadinimas ir skambesys atspindi grupės šiandieninę filosofiją: nesustoti, keistis, ieškoti naujų formų, tačiau nepamiršti grupės kūrybinio identiteto ir vertybių.

Albumas šįkart išėjo daug šviesesnis. Tačiau jame tikrai netrūksta mums būdingų išraiškingų sintezatorių ir gitarų garsų.

Naujausio grupės albumo „Juda“ kūrybos procesas užtruko dvejus metus. Tai daug ar mažai? Ar karantinas turėjo įtakos jūsų kūrybai?

Manau, kad dveji metai albumui įrašyti yra normalus laikas. Kartais nepavyksta nieko sukurti savaitėmis, mėnesiais, o kartais viskas vyksta greičiau. Karantinas kūrybai netrukdo. Kaip dailininkui nėra skirtumo, yra paskelbtas karantinas ar ne, jis gali piešti - taip ir muzikantas gali kurti kada nori ir kokiomis nori aplinkybėmis.

Naujojo albumo jau galima pasiklausyti, galima jį įsigyti ir internetu. Gal planuojate ar bent turite viziją, kada galėtų būti jo gyvas pristatymas?

Sulaukėme pasiūlymų daryti albumo „Juda“ pristatymą virtualiai, tačiau kategoriškai to atsisakėme, nes „online“ pristatymai su filmavimu iš dviejų taškų ir primityviu montavimu atrodo klaikiai. Kad atrodytų gerai, reikalingas atitinkamas biudžetas. Tačiau mes renkamės geriau investuoti į kamerinį koncertą 50-100 žmonių, kurie klausosi mūsų muzikos ir ją mėgsta, kuriems bilietų kaina neturi didelės reikšmės. Mes laukiame gyvo susitikimo su klausytojais ir pažadame jį surengti, kai tik aplinkybės leis.

Informacija

Albumo "Juda" įrašais rūpinosi gerai Lietuvos muzikos pasaulyje žinomas prodiuseris Vitas Vaičiulis, kuris taip pat dirba ir su "Daddy Was A Milkman", "Electronic I", "Lolita Zero" bei kitomis Lietuvos muzikos žvaigždėmis. Galutinis albumo garso suvedimas atliktas Roterdame (Nyderlandai) esančioje garso specialisto Deniso "Emery" Teluchin studijoje. Muzikinio leidinio viršelį sukūrė iliustratorius ir muzikantas Karolis Rupkus.

Kūrybiniame albumo procese dalyvavo visa gausi grupės "Royce" komanda, kurią sudaro vokalistas Ilja Gun, gitaristas Karolis Žioltikovas, klavišininkas Justas Katauskis, būgnininkas Dainius Kažukauskas, bosistas Artur Mamin, vokalistė Kristina Jatautaitė bei garso režisierius Mindaugas Putna.

Naujausią "Royce" albumą muzikos gerbėjai jau gali perklausyti "Youtube", "Spotify" ir kitose muzikos klausymosi platformose bei įsigyti jį CD formatu grupės elektroninėje parduotuvėje.

Be naujausio studijinio darbo "Juda", grupė "Royce" savo diskografijoje turi dar du albumus: "Black Lights" (2016 m.) ir "Mano America" (2018 m.).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder