Kultūros magistro žiedą priims kaip didžiausią brangenybę

Į šią savaitę paskelbtą žinią apie apdovanojimą kultūros magistro žiedais klaipėdietės menininkės dailininkė, scenografė Sofija Kanaverskytė ir šiuolaikinio šokio kūrėja Agnija Šeiko reagavo labai emocionaliai ir su dideliu džiaugsmu.

"Aš to žiedo labai norėjau ir noriu, kad kuo greičiau man jį užmautų. Man - tai didžiausias ir brangiausias įvertinimas, - atviravo S. Kanaverskytė. - Jokia premija, net valstybinė, man neatrodo tokia reikšminga kaip Klaipėdos kultūros magistro žiedas, nes pinigai yra pinigai. Juos greitai pravalgysi, išleisi pramogoms, skudurams... o žiedas liks kaip relikvija anūkei ir jos vaikams.

Mane žavi ir simbolinė žiedo reikšmė. Juk pasakose žiedą dovanoja karalius už ypatingus nuopelnus. Labai graži, prasminga ši klaipėdiečių tradicija.

Labai gražus ir Klaipėdos piliavietėje atrastas renesanso stiliaus žiedas. Nežinau, ar šviesaus atminimo Bernardas Aleknavičius gerai pasielgė atsisakydamas šio apdovanojimo, teigdamas, kad žiedas priklausė atsikėlusiems vokiečiams, kurie žudė mūsų protėvius. Manau, kad istoriją palikime istorikams. Aš šį apdovanojimą priimu kaip didžiausią Klaipėdos miesto brangenybę ir labai didžiuojuosi, kad mano kūrybą taip įvertino miestas", - kalbėjo S. Kanaverskytė.

Agnija Šeiko prisipažino, kad taip pat visą laiką žavėjosi piliavietėje saugomu žiedu, kurio kopijos teikiamos Klaipėdos menininkams. „Dar giliau prisiliečiau prie šio žiedo istorijos, kurdama šokio spektaklį-ekskursiją “Keliaujančios bažnyčios". Joje yra sustojimas toje vietoje, kurioje archeologai šį žiedą rado. Žiedo istorija įpinta į šokio spektaklį. Manau, kad tradicija dovanoti šio žiedo kopiją nusipelniusiems Klaipėdos miesto kūrėjams yra unikali ir kiekvienas menininkas svajoja apie šį apdovanojimą.

Aš šį apdovanojimą priimu kaip miesto palaikymą ir pritarimą tam, ką kuriu.

Iš tiesų, Klaipėdoje yra labai daug kūrėjų, vertų šio žiedo. Tai, kad jis skirtas man, manau, yra didelis miesto palaikymas šiuolaikiniam šokiui ir didelė motyvacija toliau ir drąsiau eiti pasirinktu keliu", - kalbėjo A. Šeiko.

Šiemet apdovanojimui Klaipėdos kultūros magistro žiedu pasiūlyta net dešimt pretendentų, kurie savo darbais garsina uostamiestį. Kandidatus į šį išskirtinai klaipėdietišką titulą siūlė įvairios Klaipėdos kultūros organizacijos, kūrybinės sąjungos ir privatūs asmenys.

2021-ųjų metų kultūros magistras išrinktas slapto balsavimo būdu. Pagal nuostatus, kasmet kultūros magistro vardas ir regalija - kultūros magistro žiedas gali būti suteiktas 3 nusipelniusiems kultūros veikėjams. Magistro vardas suteikiamas pretendentui, kuriam savo balsus atiduoda du trečdaliai posėdyje dalyvavusių komisijos narių. Šiemet reikiamą skaičių balsų gavo dvi kandidatės.

Nuo 2003 metų, kai gimė ši tradicija, Klaipėdos kultūros magistro vardas yra suteiktas 38 iškiliems menininkams.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder