„Kultūros virenės“ pastatas prieš rekonstrukciją. Eglės SABALIAUSKAITĖS nuotr.

Kuliuose rekonstruojama „Kultūros virenė“

(1)

Plungės rajone įsikūręs nedidelis Žemaitijos miestelis Kuliai gali pasigirti ne tik turtinga istorija, bet ir didžiuojasi kultūros paveldo pastatų ansambliu, originaliomis lauko skulptūromis, meno kūrėjus iš viso pasaulio liepos mėnesį viliojančiu SOFIJOS festivaliu.

Šią vasarą Kuliuose, pačioje miestelio širdyje, duris atvers šiuo metu rekonstruojamas kultūros paveldo pastatas „Kultūros virenė“.

„Kultūros virenės“ pastatas priklauso Kulių Šv. Vyskupo Stanislovo bažnyčios statinių kompleksui, įtrauktam į Kultūros paveldo departamento nekilnojamų kultūros vertybių registrą.

Namo architektas - iš Varnių į Kulius atkeltas kunigas Antanas Rimkevičius, 1780 m. projektavo jį pagal jėzuitų statybos tradicijas. Statant pastatą nenaudotos jokios degios medžiagos. Tai akcentuoja lotyniškas įrašas virš įėjimo į pastatą: „Haec domus ardere nescia“ - „šis namas nepažįsta degimo“.

Namas suręstas iš plytų ir akmenų, turi skliautuotą rūsį, šviesias kamerines menes ir jaukią palėpę. Dengia jį čerpinis stogas.

Išskirtinis pastato architektūrinis elementas virenė - didelis name įrengtas ugniakuras su plačiu mūriniu gaubtu, pereinančiu į siaurėjantį kaminą.

"Pastatų, kuriuose būtų išsaugota autentiška virenė - nedaug.

Ši virenė yra viena didžiausių, išlikusių Žemaitijoje. Mums tai - ne tik architektūros paveldo elementas, bet ir jaukumo, bendrystės, namų simbolis.

Todėl pastate įsikursiančią kultūrinę erdvę su kuliškiais nusprendėme pavadinti „Kultūros virene“, - sakė Kuliuose gyvenantis aktorius, režisierius, SOFIJOS festivalio meno vadovas Valentinas Masalskis.

„Pastatų, kuriuose būtų išsaugota autentiška virenė, Žemaitijoje - nedaug“, - sakė SOFIJOS festivalio meno vadovas, režisierius Valentinas Masalskis.

„Pastatų, kuriuose būtų išsaugota autentiška virenė, Žemaitijoje - nedaug“, - sakė SOFIJOS festivalio meno vadovas, režisierius Valentinas Masalskis.

„Kultūros virenė“ duris atvers liepos mėnesį, jau 7-ą kartą Kuliuose organizuojamo SOFIJOS festivalio metu, liepos 1-9 dienomis.

„Kultūros virenėje“ jau numatyta dalis programos renginių: knygų klubo susitikimas, tapytojo Zdanek Danek (Čekija) parodos atidarymas, kompozitoriaus Tomoo Nagai (Japonija) ir scenografės Renatos Valčik (Lietuva) garsovaizdžio instaliacijos pristatymas, skrybėlių dirbtuvės su dizainere Sandra Straukaite.

„Kultūros virenė“ veiks visus metus", - teigė kultūros prodiuserė Raimonda Masalskienė. Eglės SABALIAUSKAITĖS nuotr.

„Kultūros virenė“ veiks visus metus", - teigė kultūros prodiuserė Raimonda Masalskienė. Eglės SABALIAUSKAITĖS nuotr.

Kamerinėse, istorinėse „Kultūros virenės“ erdvėse Kulių bendruomenė įsitrauks į kūrybines veiklas drauge su menininkais, mėgausis įvairių klubų veikla, parodomis, paskaitomis, edukacijomis, socialinio teatro projektais, degustacijomis ir neformaliu bendravimu, ateityje čia veiks ir įvairių sričių menininkų rezidencijos.

„Kultūros virenės“ pastatas rekonstruojamas pasitelkiant Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų programos „Kultūra“ lėšas. Iniciatyvą palaiko ir finansiškai prisideda Plungės rajono savivaldybė.

Pastato rekonstrukcijos projekto iniciatorė, kultūros prodiuserė Raimonda Masalskienė pažymėjo, kad pritraukti tokias dideles tarptautines investicijas į Kulių miestelį leido nuosekli ir profesionali SOFIJOS festivalio veikla.

„Unikalios, kamerinės pastato patalpos suteiks naujas galimybes Kulių bendruomenei, festivalio svečiams ir profesionaliems menininkams susitikti, kurti ir įprasminti savo laiką kartu ne tik festivalio renginių savaitę liepos mėnesį, bet ir visus metus“, - sakė R. Masalskienė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder