„Klaipėdos zunda“ - 10 metų šokio žingsniu

„Pasenti - nedidelis menas. Menas nugalėti senatvę pozityvumu, gera nuotaika ir judėjimu“, - sako senjorų šokių kolektyvo „Klaipėdos zunda“, šiemet mininčio 10-metį, vadovė Irena Toliušienė.

„Nereikia drovėtis dėl savo išvaizdos ar amžiaus. visos mes esame gražios. Labai svarbu išmokti nedejuoti, o saugoti ir skleisti gerą nuotaiką“, – sako senjorų šokių kolektyvo „Klaipėdos zunda“ vadovė Irena Toliušienė.

Rugpjūčio 7 d., šeštadienį, 12 val. „Klaipėdos zunda“ kviečia į savo jubiliejui skirtą senjorų šokių šventę „10 metų šokio žingsniu“ Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Girulių padalinyje.

Renginyje puikią nuotaiką ir malonius įspūdžius dovanos ne tik sukaktuvininkai „Klaipėdos zunda“, bet ir būrys senjorų šokių kolektyvų iš viso Vakarų Lietuvos regiono, iš Latvijos:

„Gaja“ (vadovas Tadas Romeika, Kretinga);

„Jūrė“ (vadovė Janina Serapinienė, Palanga);

„Skinija“ (vadovė Giedrė Malūnavičienė, Gargždai);

„Aukštumala“ (vadovė Alina Urbonienė, Šilutė);

„Patrepsėlis“ (vadovė Dijana Bakšienė, Kelmė);

„Monajupė“ (vadovė Aida Brazdeikienė, Plungė);

„Toncis“ (vadovė Irena Liškuvienė, Tverai);

„Vėjūnė“ (vadovė Nijolė Dapšauskienė, Skuodas);

„Okata“ (vadovė Nijolė Dapšauskienė, Mosėdis);

„Pinavija“ (vadovė Genovaitė Lukauskytė, Telšiai);

„Abelzede“ (vadovė Regina Grebežniece, Latvija, Balože);

„Rudens roze“ (vadovas Ilgvars Paunins, Latvija, Jelgava).

„Klaipėdos zunda“ yra pirmasis senjorų Europos šokių kolektyvas.

Jo įkūrėja ir vadovė I. Toliušienė prisimena, kad jo gimimas prasidėjo nuo tradicinio lietuviško šokio „Klumpakojis“.

„Prieš dešimtmetį Klaipėdoje buvo organizuojama didelė tarptautinė konferencija apie mokymąsi visą gyvenimą ir mane pakvietė parengti jai meninę programą. Tuo metu dirbau Muzikiniame teatre ir vaikų darželyje, tad su vaikais surengėme koncertą senjorams.

O tada man kilo idėja tą patį “Klumpakojį„ sušokti su senjorais. Taip viskas ir prasidėjo. Pastatėme šokį, pasisiuvome gražius drabužius ir prasidėjo gastrolės ir draugystės“, - prisiminė kolektyvo istorijos pradžią vadovė.

Per dešimtmetį „Klaipėdos zunda“ į šokių pynę įtraukė visos Vakarų Lietuvos regiono senjorus, garsino Klaipėdos ir Lietuvos vardą gastrolėse, tarptautiniuose festivaliuose Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Čekijoje.

Kasmet organizuoja tarptautinius festivalius „Senjorų šokių pynė Klaipėdai“, šventes su kitų bendruomenių senjorais, koncertuoja Klaipėdos senjorų asociacijos renginiuose, miesto šventėse.

Pasak I. Toliušienės, kolektyvas „Klaipėdos zunda“ šoka specialiai senjorams kuriamus šokius, kurių choreografijos išmoksta tam skirtuose mokymuose ir seminaruose.

„Tai yra šokiai, kuriuos išmoksta šokti tiek Lietuvos, tiek kitų šalių senjorų kolektyvai ir šoka drauge. Seniau senjorų šokių choreografų centras buvo Norvegijoje, dabar paplito po visą Europą.

Mes patirties semiamės daugiausia iš vienos rusiškai kalbančios Suomijos choreografės, kuri veda mokymus Taline“, - sakė pašnekovė.

Senjorų šokius kolektyve „Klaipėdos zunda“ šoka vien tik moterys. Šiuo metu kolektyve yra 16 šokėjų, kurių amžius nuo 60 iki 80 metų. „Prieš COVID-19 mūsų gretos buvo gausesnės. Dabar šiek tiek žmonių nubyrėjo, nes į kolektyvą priimame tik pasiskiepijusius asmenis“, - pažymėjo I. Toliušienė.

Paklausta, kaip sulaukus garbaus amžiaus išlaikyti tokią fizinę formą, kuri leistų šokti, ir entuziazmą tai daryti, „Klaipėdos zundos“ vadovė šyptelėjo: "Reikia paprasčiausiai šokti ir nebijoti eiti į kolektyvą.

Nereikia drovėtis dėl savo išvaizdos ar amžiaus. Visos mes esame gražios. Labai svarbu išmokti nedejuoti, o saugoti ir skleisti gerą nuotaiką.

Mažiau orientuotis į materialias vertybes, daugiau į dvasines, kultūrines. Ne daiktus pirkti ir kaupti, o lankytis kultūriniuose renginiuose ir daryti gerus darbus kitiems", - pasidalijo patarimais I. Toliušienė.

Tokia dvasia gyvena ir „Klaipėdos zundos“ kolektyvo narės. Jos ne tik mėgaujasi bendryste kartu šokdamos, keliaudamos, bet dalyvauja labdaringoje veikloje - yra „Maisto banko“, Gausių šeimų centro savanorės, talkina Vaikų laisvalaikio centre bei senelių namuose.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder