Klaipėdos festivalyje - romantizuota miesto istorija

(1)

Muzikinis teatras rengiasi įteikti ypatingą dovaną garbingą jubiliejų šiemet švenčiančiai Klaipėdai ir jos svečiams. Antrus metus teatro organizuojamas Klaipėdos festivalis miesto 770-ąjį gimtadienį rugpjūčio 1 dieną pažymės Alvido Remesos oratorijos „Sakmė apie Mėmelburgą“ pasauline premjera, kurią 19.30 val. Klaipėdos piliavietėje nemokamai galės stebėti visi susidomėjusieji.

„Sakmė apie Mėmelburgą“ - tai romantinis pasakojimas apie Klaipėdos miesto įkūrimą. Kompozitorius A. Remesa vakar surengtoje spaudos konferencijoje priminė, kad mūsų miestas buvo įkurtas kaip šventovė, vienuolynas, o ne kaip uostas, ir jo įkūrėjai buvo pranciškonai.

Beje, pats A. Remesa yra brolis pranciškonas pasaulietis, o libretą oratorijai parašė pranciškonų vienuolis, Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios įkūrėjas brolis Benediktas Jurčys.

„Rašydamas libretą nebuvau lietuvis, nebuvau žemaitis, nei kuršis, tik – pranciškonas. Pranciškonai taip pat dalyvavo kryžiaus žygiuose, tačiau be ginklo. Pranciškoniška dvasia - tai taikos dvasia. Ir aš niekada nieko nekviečiu į kovą ir pats nekovoju, o sodinu medžius, gėles. Nereikia kovoti, reikia mylėti.

Šį jausmą oratorijoje išreiškia Mėmelė - moteriška Nemuno upės dvasios personifikacija“, - pasakojo B. Jurčys.

Kiti pagrindiniai oratorijos veikėjai - Kuršo vyskupas Henrikas Liucelburgietis, pilies komtūras, Vokiečių ordino didžiojo magistro vietininkas Eberhardas iš Zaino.

„Kūrinyje nesiekėme tiksliai išlaikyti istorinės Vakarų Lietuvos chronologijos, bet veikiau pateikti žmogiškąją, “suromantintą„ miesto įkūrimo istorijos versiją. Oratorijos pabaigoje bus skaitomas miesto įkūrėjo, vyskupo Henriko Liucelburgiečio testamentas“, - pasakojo kompozitorius A. Remesa.

Oratoriją „Sakmė apie Mėmelburgą“, susidedančią iš septynių dalių bei įžangos, atliks KVMT simfoninio orkestro varinių pučiamųjų grupė, mišrus choras, solistai (diskantas, sopranas, tenoras bei baritonas), mušamųjų grupė, solo instrumentai - smuikas, violončelė, birbynė ir elektroninis klavišinis instrumentas.

Oratoriją pradės teatralizuota eisena iš senamiesčio piliavietės link.

Oratorija „Sakmė apie Mėmelburgą“ bus pirmasis Klaipėdos festivalio akcentas. Pasak Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovės Laimos Vilimienės, šiemet šis festivalis bus kompaktiškesnis, truks tik 7 dienas, ir jo programoje bus mažiau renginių, tačiau visi jie bus labai ryškūs.

Antrasis festivalio akcentas - trečius metus sugrįžtantis, iškiliausias ir garsiausias šio teatro šedevras - Richardo Vagnerio opera „Skrajojantis olandas“. Opera vėl skambės Klaipėdos elinge rugpjūčio 5 ir 6 d. vakarus.

Festivalį, taip pat Klaipėdos elinge, vainikuos operos gala koncertas, kuris šiemet bus skirtas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro 35-mečio sukakčiai pažymėti. Būtent tiek metų ši kultūros įstaiga turi tokį pavadinimą, nors opera mūsų mieste skamba jau daugiau kaip 200 metų.

Klaipėdos festivalį šiais metais papildys forumas, kuriame numatytos dvi diskusijos aktualiomis migracijos, socialinės atskirties, diskriminacijos ir kt. temomis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder