Tomas Juočys: „Tos pačios vadybos taisyklės galioja tiek versle, tiek kultūroje“

Klaipėdoje kultūra pigesnė nei Vilniuje

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus pirmadienį Vilniuje su kultūros ministru Simonu Kairiu kalbėjo apie galimybę didinti finansavimą Klaipėdos dramos teatrui.

Nors teatras tiesiogiai pavaldus ministerijai, tačiau aptardamas kitus uostamiesčiui aktualius klausimus, meras nepamiršo ir Dramos teatro.

„Klaipėdos dramos teatrui reikia didesnio kultūros ministerijos dėmesio ir pagalbos,“ – „Vakarų ekspresui“ sakė A. Vaitkus.

Jis palygino, kad Lietuvos nacionalinis dramos teatras gauna net 7 kartus didesnį valstybės finansavimą, nei Klaipėdos dramos teatras.

Su kultūros ministru buvo kalbama tiek apie teatro darbuotojų darbo užmokestį, tiek apie dalyvavimą įvairiose kultūros rėmimo programose. Taip pat apie galimybę Klaipėdos atstovams įsitraukti į kultūros tarybos prie ministerijos veiklą.

Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys „Vakarų ekspresui“ patvirtino, kad didžioji dalis kultūrai skiriamų pinigų tikrai lieka sostinėje.

„Praėjusiais metais mūsų finansavimas iš Kultūros ministerijos buvo 2 milijonai eurų, o Lietuvos nacionalinio dramos teatro - 14 milijonų“, – patvirtina T. Juočys.

Anot jo, vidutinis darbuotojų atlyginimas, kurį užtikrina ministerija, jo vadovaujamoje įstaigoje prieš mokesčius siekia tik kiek daugiau nei 1 100 eurų.

„Kad būtume konkurencingi darbo rinkoje, apie trečdalį pinigų atlyginimas turime užsidirbti patys“, – sako T. Juočys.

Anot jo, Dramos teatras per metus papildimai iš savo veiklos (bilietų pardavimo, patalpų nuomos ir pan.) užsidirba apie 800 000 eurų.

Teatro vadovas sako, kad pagal galiojančius teisės aktus yra intervalas, kokie maksimalūs ir minimalūs atlyginimai gali būti mokami valstybiniame teatre.

„Tikrai nekalbame apie maksimalią sumą. Faktas yra, kad Klaipėdos dramos teatrui algoms skiriama 14 proc. mažiau nei galimas vidurkis“, – situacija įvardina T. Juočys.

Jis tikisi, kad ministerija, dėka ir mero A. Vaitkaus, atkreips dėmesį į situaciją.

„Papildomi bent 150 000 eurų jau pagerintų padėtį“, – teigia Klaipėdos dramos teatro vadovas.

Jis primena, kad ypač sudėtingi buvo praėję metai. Į aukštumas šovė energetikos išteklių kainos, todėl teatras net buvo likęs skolingas Sodrai. Skola padengta tik šiemet.

„Tikiuosi, kad tie laikai jau praeityje“, – apie teatro problemas viešai kalbantis T. Juočys nemano, kad sulauks neigiamos ministerijos reakcijos .

Jis tikisi, kad bent darbuotojų atlyginimų finansavimas bus padidintas, o papildomas lėšas, kurias užsidirba pats teatras, bus galima skirti kūrybiniams projektas.

Klaipėdos dramos teatre dirba 115 darbuotojų, 30 iš jų – aktoriai.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder