BRAIŽAS. Antano Dilio fotografijoms būdingas reportažo stilius, tačiau galima išvysti portretų, gamtos ir urbanistinių peizažų. Austėjos ZOVYTĖS nuotr.

Klaipėdoje atidaryta Fotografijos muziejaus įkūrėjo paroda

Rugsėjo 4 d. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos III aukšto ekspozicijų salėje pristatyta fotomenininko Antano Dilio (1932-2021) fotografijų paroda „Gyvenimo pareiga“.

A. Dilys - buvęs fotožurnalistas, Šiaulių fotografijos muziejaus įkūrėjas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos garbės narys, tarptautinių fotoparodų organizatorius ir autorius. Fotomenininkas didelę dalį kolekcijos padovanojo Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešajai bibliotekai.

2022 m. geriausios fotografijos turėjo būti pristatytos parodoje, skirtoje paminėti autoriaus 90-metį, tačiau likus keliems mėnesiams iki pristatymo A. Dilys mirė.

„Tėtis iš gyvenimo išėjo likus keliems mėnesiams iki devyniasdešimtmečio. Labai norėjo, planavo ir ruošėsi savo personalinei parodai, ko gero, paskutinei. Jis buvo atspausdinęs didžiulius fotografijų lakštus, viską gražiai susistemino ir surašė. Visa tai šiuo metu saugoma Fotografijos muziejuje“, - prisiminimais dalijosi menininko sūnus Raimondas Dilys.

Siekiant atminti A. Dilį ir jo indėlį į Lietuvos fotografijos istoriją, kartu su Šiaulių savivaldybe parengtas projektas „Antano Dilio fotografijos erdvinėje materijoje“. Sukurtoje personalinėje parodoje „Gyvenimo pareiga“ eksponuojamos fotografijos, atspindinčios kaimo žmonių gyvenimą: laisvalaikį, darbus, pramogas ir emocijas.

Fotografijoms būdingas reportažo stilius, tačiau galima išvysti portretų, gamtos ir urbanistinių peizažų. Darbai sukurti Šiaulių rajone, kur menininkas praleido didžiąją gyvenimo dalį.

Stiprina ryšius

Parodą atidariusi bibliotekos kultūros programų vadovė Daiva Nakrošienė pasidžiaugė galimybe pristatyti klaipėdiečiams Šiaulių fotomenininką A. Dilį ir bendradarbiavimu su Kuršėnuose įsikūrusia Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešąja biblioteka.

"Tai pirmas kartas, kai į Klaipėdą atkeliauja paroda iš Kuršėnų.

Retas atvejis, kai istorija sudera su menininko fotografija.

Žiūriu kaip į meną, bet sykiu matau savo vaikystę ir prisiminimus iš tų laikų. Labai gražu, jautru ir vertinga", - džiaugėsi parodos organizatorė D. Nakrošienė.

Renginio atidaryme lankėsi ir Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko bibliotekos direktoriaus pavaduotojas Almantas Šlivinskas - ilgametis A. Dilio kolega ir draugas. A. Šlivinskas susirinkusiai publikai pabrėžė, jog ši paroda - būdas susieti stipresniais ryšiais Šiaulių ir Klaipėdos miestus.

„Atvežti parodą norėjosi į šį kraštą ne tik todėl, kad A. Dilio sūnus yra klaipėdietis, bet ir todėl, jog yra per mažai ryšių tarp Šiaulių ir Klaipėdos. Manau, kad tai bus šansas klaipėdiečiams pamatyti fotografijas, atrasti autoriaus braižą, savitumą ir geriau pažinti Šiaulius“, - kalbėjo A. Šlivinskas.

RYŠYS. Iš kairės: fotomenininko Antano Dilio sūnus Raimondas Dilys, Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos kultūros programų vadovė Daiva Nakrošienė ir Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotojas Almantas Šlivinskas pasidžiagė užsimezgusiais ryšiais tarp Šiaulių ir Klaipėdos.  Austėjos ZOVYTĖS nuotr.

RYŠYS. Iš kairės: fotomenininko Antano Dilio sūnus Raimondas Dilys, Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos kultūros programų vadovė Daiva Nakrošienė ir Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotojas Almantas Šlivinskas pasidžiagė užsimezgusiais ryšiais tarp Šiaulių ir Klaipėdos.  Austėjos ZOVYTĖS nuotr.

Paroda atspindi vertybes

Muziejininkas atskleidė ir numanomą parodos pavadinimo - „Gyvenimo pareiga“ - reikšmę. Pasak jo, tai atspindi autoriaus gyvenimo būdą ir vertybes - būti dosniam ir viskuo dalintis su aplinka.

„Paroda pavadinta “Gyvenimo pareiga„ galbūt todėl, nes jis altruizmą suvokė kaip jam duotą gyvenimo pareigą dalintis su visais. Jis nieko nepardavinėjo, viską dovanojo ir išdalijo muziejams bei archyvams“, - pasakojo A. Dilio bendražygis.

Informacija A. Dilys gimė 1932 metais Anykščių valsčiuje, kur gyveno ir dirbo iki 1963 metų. Vėliau Maskvos centriniuose žurnalistų namuose baigė fotoreportažo meno specialybę, pradėjo dirbti telegramų agentūros ELTA fotokorespondentu ir išdirbo 45 m. 1966 metais Šiauliuose padėjo įsteigti fotoklubą, o 1973 metais įkūrė Lietuvos fotografijos meno draugijos Šiaulių fotografijos muziejų, prijungus prie „Aušros“ muziejaus tapo pirmuoju jo vadovu.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder