Kaligrafijos meno kūrybinės dirbtuvės

Besidomintieji rašto menu rugsėjo 20-24 dienomis Klaipėdoje kviečiami į gotiškojo šrifto kūrybines dirbtuves bei Suomijos kaligrafijos draugijos narių parodą „Laiškai kaip brangakmeniai“.

Gotiškasis šriftas Europoje atsirado brandžiaisiais viduramžiais, maždaug XII a., ir buvo vienas ilgiausiai naudotų kaligrafinių bei spaudos šriftų Senajame žemyne. Bėgant šimtmečiams šis šriftas įgavo daugybę stilistinių atmainų (fraktura, švabachas, rotunda ir kt.), viena jų - gotiškąja tekstūra - buvo surinkta pirmoji spausdintinė knyga Europoje - Gutenbergo Biblija (XV a. vid.).

Gotiškojo šrifto kaligrafijos dirbtuvių dalyviai susipažins su kaligrafijos rašymo principais ir įrankiais, įgis gotiškojo šrifto rašymo pagrindus, susipažins su šio šrifto specifika, istorija, patys išbandys jėgas rašydami mažąsias ir didžiąsias šio šrifto raides ir kurdami kaligrafines kompozicijas.

Kūrybines kaligrafijos dirbtuves ves kaligrafas, grafikos dizaineris ir dėstytojas Linas Spurga (jaunesnysis), kuris užsiima netradiciniu, eksperimentiniu rašymu, naudoja neįprastus įrankius, domisi kaligrafijos istorija ir filosofija. Kaligrafijos srityje yra gyvai performavęs eksperimentinės muzikos kūrėjo Thanos Chrysakis koncerte Kirtimų kultūros centre, rašęs kaligrafijas HBO televizijos serialui „Jekaterina Didžioji“, kūręs XVIII a. karaimų vestuvių liudijimo kopiją agentūrai „Process Office“, rašęs kaligrafijas MO muziejaus didžiajai parodai „Kodėl taip sunku mylėti?“, kuruotai menininkės Saskios Boddekės ir režisieriaus Peterio Greenaway'aus.

Kūrybinėse dirbtuvėse gali dalyvauti tiek pradedantieji, tiek turintys kaligrafijos įgūdžių asmenys nuo 16 metų. Užsiėmimai yra nemokami. Įrankiais ir medžiagomis aprūpins organizatoriai. Užsiėmimai vyks Meno kieme (Bažnyčių g. 4). Į kūrybines dirbtuves būtina išankstinė registracija el. paštu [email protected].

Besidomintieji kaligrafija taip pat kviečiami pasižiūrėti Suomijos kaligrafijos draugijos narių kūrybos parodą „Laiškai kaip brangakmeniai“, kuri iki spalio 8 d. eksponuojama Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje. Joje dešimt autorių eksponuoja 20 kaligrafijos kūrinių, sukurtų naudojant skirtingas priemones, medžiagas, pasirenkant įvairiausias temas, motyvus.

FOTO APRASAS Šiandien gotiškasis šriftas vėl aktualus ir sparčiai populiarėjantis, kaligrafijos mėgėjų ir profesionalų rankose jis įgauna iki šiol nematytas stiliaus ir ekspresijos formas. Lino Spurgos kūrinys.

FOTO AUTORIUS Nuotrauka iš asmeninio Lino Spurgos archyvo

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder