Inscenizavo istorinę kelionę Mėmelio tramvajumi

(1)

Rytoj, rugpjūčio 9 d., 18 val. Klaipėdos savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Girulių padalinyje (Šlaito g. 10A) klaipėdiečių ir miesto svečių laukia inscenizuota istorinė kelionė Mėmelio tramvajumi.

Režisieriaus Virginijaus Vyšniausko pažintinis spektaklis „Tramvajumi iš Mėmelio į Klaipėdą“ - tai smagi kelionė laiku į XX a. pradžią, į laikmetį, kai mūsų mieste kursavo elektrinis tramvajus.

"Kai kilo šio spektaklio idėja, Klaipėdoje dar buvo svarstoma, jog vertėtų sugrąžinti į miestą šią ekologišką transporto priemonę. Užsakyta per milijoną kainavusi galimybių studija, kurios rengėjai įrodė, kad tramvajaus nereikia. Taip ši idėja buvo palaidota, o spektaklis įgavo naują atspalvį.

Klaipėdoje 1904-1934 metais kursavęs elektra varomas tramvajus buvo vienintelis dabartinės Lietuvos teritorijoje. Manau, kad jis buvo tarsi mūsų miesto siela. Tramvajus turėjo dvi susikertančias linijas: vienas maršrutas ėjo nuo Geležinkelio stoties iki Smeltės, kitas - nuo Biržos iki restorano „Strandvilla“ (šalia švyturio Melnragėje).

Per tuos metus, kol važinėjo tramvajus, mieste keitėsi valdžios, santvarkos, gatvių pavadinimai, žmonės. Improvizuotoje kelionėje bus 8 sustojimai svarbiausiose to laikmečio miesto vietose: turguje, prie rotušės, prie teatro... Sykiu tai pasakojimas ir apie garsiausius to laikmečio žmones ir apie siauruką, kuris važinėjo aplink Klaipėdą 100 km spinduliu. Viso to neliko. Gaila..." - sako spektaklio kūrėjas ir atlikėjas V. Vyšniauskas.

Tramvajaus, o sykiu ir Mėmelio / Klaipėdos miesto istoriją menininkas pasakoja pasitelkdamas specialiai spektakliui sukurtą vaizdo projekciją su istoriniais miesto vaizdais, seno jūrininko Kasparo marionetę, autentiškas rylos melodijas.

Pasak V. Vyšniausko, spektaklis „Tramvajumi iš Mėmelio į Klaipėdą“ turi dvi versijas. Viena skirta vaikams, o kita - suaugusiesiems. Bibliotekoje bus pristatytas spektaklis suaugusiesiems, o vaikams skirtas versijas artimiausiu metu menininkas rodys pajūryje įsikūrusiose vaikų poilsio stovyklose.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder