Imbarės piliakalnyje – duoklė istorijai

(2)

Pirmą kartą ant vieno gražiausių ir didžiausių kuršių Imbarės piliakalnio (Kretingos r., šalia Salantų) šeštadienį vyko viešas renginys, kurio tikslas – skleisti žinią apie kuršių gentį ir paskatinti vietos bendruomenę domėtis jos istorija.

Kretingos rajono Salantų kultūros centro organizuotoje šventėje buvo galima išvysti įvairiausių sričių rekonstruktorių ir meistrų, kurie demonstravo savo amato subtilybes bei dalijosi su žmonėmis jų paslaptimis.

Pakilios nuotaikos nesugadino ir prapliupusi liūtis, o žemaičiai juokavo, jog iš dangaus driokstelėjęs dundulis tarsi pasveikino iniciatyvą atgaivinti protėvių paveldą.

Renginio partneriai – jau plačiai žinomas kuršių gyvosios istorijos klubas „Pilsots“, kurio nariai supažindino gausiai susirinkusius smalsuolius su minėtos turtingiausios baltų genties ginklais, jų įvairove, kovos technika, papuošalais.

Kviestiniai svečiai – pietryčių Lietuvoje gyvavusios jotvingių genties rekonstruktoriai iš klubo „Jotvos sūnūs“, gyvosios istorijos klubas „Leitgiris“, raitieji skautai iš „Raitijos“, kurie pristatė žemaitukų veislės žirgus, paskaitas apie Imbarę, kuršių istoriją skaitė Klaipėdos universiteto mokslininkai prof. Vykintas Vaitkevičius, dr. Marius Ščavinskas.

Anot organizatorių, buvo stengtasi pademonstruoti kuo daugiau subtilių, svarbių detalių, todėl vyko gyvos edukacijos apie audimą vertikaliomis staklėmis, siūlų verpimą, juostų vijimą, geležies gamybą iš balų rūdos, ginklakalystę, medinių indų skobimą, gintaro apdirbimą ir amuletų darymą, senovinių patiekalų gamybą ir kt.

Lietumi paženklinto festivalio įspūdžiai – galerijoje. Išsamiau apie neeilinį renginį skaitykite antradienio „Vakarų ekspreso“ numeryje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder