Vydūnas

Gyvenimo įgūdžiai Vydūno šviesoje: atrodo, kad Lietuvą valdo priešai

(1)

Tęsiant kultūros renginių ciklą „Vydūnas – Tautai ir valstybei“ Klaipėdos universitete, Stasio Vaitekūno auloje (Herkaus Manto 84), gruodžio 1 dieną (penktadienį) 16 val. įvyks septynioliktasis renginys, iš esmės žvelgiant į jaunosios kartos, mokinių ugdymo problemas XXI amžiuje: „Gyvenimo įgūdžiai Vydūno šviesoje“.

„Svarbų klausimą kalbant vaikams, bręstantiems ir subrendusiems kartu, reikia labai pasistengti surasti visiems suprantamų žodžių. Tai nujaučiant, Žmogui iškyla uždavinys tapti saulėtu ir tokiu vis būti. O kaip tai vykdyti, labai apmąstytina.

Ypač svarbu tai šiais laikais, kada Saulė šviečia, bet Žmogaus Gyvenimas yra lyg nykuma užklotas, nuolat slegiančia žmonių širdis. Skausmai ir ilgesys nuolat jaudina vargstančiuosius.“

Kaip tapti saulėtu Žmogumi. VYDŪNAS

Š. m. lapkričio 7 dieną parlamentarų Mindaugo Puidoko ir Dainiaus Kepenio Seime surengta spaudos konferencija išties aktualia tema: „Ką apie Gyvenimo įgūdžių programą galvoja moksleiviai ir kokių teisinių veiksmų ėmėsi politikai?“

34 Seimo nariai kreipėsi į Lietuvos Respublikos vyriausiąjį administracinį teismą dėl „Gyvenimo įgūdžių programos“ (GĮP) pamokų.

Minėtos spaudos konferencijos metu paaiškėjo, jog šiai programai mokyklose priešinasi vis daugiau Lietuvos žmonių – mokinių tėvai, seneliai ir kiti, nepritariantys švietimo sistemoje brukamai genderinei ideologijai.

Naujausiais duomenimis, teisinį reikalavimą atšaukti neteisėtą švietimo, mokslo ir sporto ministro įsaką, kuris pavertė GĮP pamokas privalomomis mokiniams, jau pasirašė daugiau nei 75 tūkstančiai piliečių!

Visuomenininkai toliau renka parašus iki gruodžio mėnesio vidurio.

Tautiečiai piktinasi Laisvės partijos deleguotos teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos pareiškimais Seime apie tai, kad Lietuvoje neva visos šeimos yra lyčiai neutralios.

Žmones šiurpina, kai teisingumo ministrė sako, kad analogiškai teigia ir LR Konstitucinis teismas. Jie dažnai klausia: į kokią bedugnę Lietuva juda ir kam naudinga griauti šeimas šalyje?

Atsakymą rasti sunku, nes atrodo, kad Lietuvą valdo priešai, kurie stengiasi savo sprendimais skaldyti visuomenę, piktinti žmones ir griauti švietimą, sveikatos apsaugą ir valstybės ekonomiką.

Vis dažniau mokiniai klausia: kodėl jų nemoko sveikos gyvensenos, mitybos, blaivybės ir sporto svarbos?

 Seimo narys Dainius Kepenis kolegoms parlamentarams priminė, jog yra puiki alternatyva dabartinei GĮP. Klaipėdos universitetas jau seniai turi paruošęs sveikos gyvensenos mokymosi programos vadovėlius visų klasių vaikams! Jie yra pagrįsti Vydūno mintimis bei idėjomis, kurios puikiai tiktų dabartiniams mokiniams.

Tačiau Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, visa tai ignoruodama, tvirtina tokią programą kaip dabartinė GĮP, kuri yra žalinga vaikams, o joje esantis mokymas prieštarauja LR Konstitucijai.

Ką apie GĮP mano Vydūno draugijos garbės narys, žinomas etnologas Aleksandras ŽARSKUS?

Jei toks pavadinimas „Gyvenimo įgūdžiai“ būtų pasirodęs  prieš 100-200 metų, visiems daugmaž būtų aišku kokie tie gyvenimo įgūdžiai turimi mintyje.

Tačiau šiandien liberalios demokratijos ir keisčiausių niekada negirdėtų laisvių ir teisių laikais, prisidengiant įgūdžių pavadinimu, galima mokyti ir tokių dalykų, kurie su gyvybe ir apskritai su gyvenimu turi ne tik mažai ką bendro, bet nukreipti prieš patį gyvenimą.

Nors nuolat kalbame apie progresą, kyla labai rimtas klausimas ar tai progresas ar priešingai – regresas, ritimasis žemyn, kaip pasakytų Vydūnas, į pažmoniškumą.

Taigi, tai kas dabartyje vyksta gyvenime ir kultūroje yra pažanga ar atžanga? Aišku, kad nuomonės skirsis. Norint susivokti kas dabar vyksta, būtina labai rimtai klausti: „Kas yra gyvenimas ir kas yra žmogus, kuris gyvena tą gyvenimą, ir kokia gyvenimo prasmė?“.

Pasimetimas gyvenimo ir gyvybės klausimuose persmelkė visas gyvenimo sritis. Netgi aukščiausi Bažnyčios hierarchai sako, kad reikia ne spręsti laiminti ar ne vienalyčių santuokas, bet sugrįžti prie ištakų ir klausti kas yra žmogus?

„Dvi sielos mano! Koks gyvenimas! Viena nuo antrosios nori atsiskirti, viena su gyvu gašlumu  kabinasi prie žemiškų skanybių, antroji kyla su galingumu  kilnių link protėvių aukštybių.“- J.W.Gėtė

Tai Vydūno išverstos Gėtės eilės, paprastai ir vaizdingai apibudinančios žmogaus dvilypumą. Galėtume savęs paklausti: kas manyje vyrauja? Žemyn tempiantis gyvuliškumas ar aukštyn keliantis dieviškumas? Šitų dviejų pradų jungtis ir yra žmogus, krypstantis į žmoniškumą arbapažmoniškumą.

Visiems vienodai tinkančią gėrio arba vertybių vertinimo matą, Vydūnas nusako labai paprastai: „Tai kas šviesina dvasinę šviesą ir ugdo žmoniškumą yra gėris, o tai kas niaukia sąmonės šviesą ir skatina pažmoniškumą – blogis.“

Kaip orientuotis kryžkelėje esančioje dabartinėje visuomenėje, kur kiekvienas tempia į save ir viską matuoja pagal save. Tai būtų gal ir neblogai jei žmogus suvoktų kas jis yra, kas yra gyvenimas ir ko verti mano pasirinkimai.  O tuo labiau kaip susigaudyti vaikui ar mokiniui, neturinčiam gyvenimo patirties, o mokytojas yra vienoks ar kitoks autoritetas?

Kas papiktintų vieną iš šitų mažutėlių, kurie mane tiki, tam būtų geriau, kad asilo sukamų girnų akmuo būtų užkabintas jam ant kaklo ir jis būtų paskandintas jūros gelmėje“ (Mt 18, 6). Taip atsiliepia šventraštis apie tuos, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių užstoja vaikams

Biomedicinos mokslų daktaras, gydytojas-ginekologas Vytautas ABRAITIS naujosios ugdymo programos atžvilgiu itin kritiškas: LGBT aktyvistų  mokykloms brukama „Gyvenimo įgūdžių programa“ – vaikų psichikos sujaukimui?

Turbūt dažniausias man užduodamas klausimas: nejau visi išprotėjo? Turint omeny šiuo metu brukamą lytinį absurdą. Mielieji, tai klaidingas įspūdis, kuris susidaro dėl valdžios ir sisteminės žiniasklaidos padugnystės.

Todėl aš sisteminu visuomenės grupes:

1. Lytis be vargo suskaičiuoja 98 - 99% žmonių. Tai psichiškai normalūs žmonės, tik dalis bijo tai pasakyti.

2. Nuoširdžiai manantys, kad lyčių daugiau nei dvi, tai psichikos ligoniai. Tokius žmones reiktų užjausti, o psichiatrai ir psichoterapeutai turėtų juos gydyti

3. Apsimetantys, kad nesuskaičiuoja lyčių dėl € ir karjeros. Tai daugiausiai Laisvės partijos vadovybė. Tai kriminalinės padugnės, nes jie bando tiesiogiai suluošinti jaunus žmones. Nors patys puikiai suskaičiuoja, kiek yra lyčių.

4. Suskaičiuojantys lytis, bet neperlipantys per savo politinį fanatizmą. Tai daugiausiai Šimonytės/Gabrieliaus rinkėjai. Jiems bene sunkiausia: širdyje puikiai suvokia, kokie dundukai atrodo iš šono, bet neturintys jėgų tam pasipriešinti.

 Ši grupė gan artima grupei nr.2, ką rodo ir mano asmeninė patirtis, lankant juos psichiatrijos skyriuose ar psichikos sveikatos centruose.

5. Apkvailinti jaunuoliai. Dalis jų pasiskirsto aukščiau išvardintose grupėse, bet vis daugiau nesuskaičiuoja dėl fasono, priartėdami prie grupės nr.3. Čia daugiau šių jaunuolių tėvų problema- daugiausiai- priklausymas grupei nr.4, arba tiesiog neatsakinga tėvystė.

Taigi, mielieji, nepulkite į neviltį, manydami, kad aplinkinis pasaulis išprotėjo. Tų tikrai išprotėjusių - vienetai. O kiti, papūtus kitam vėjui, labai greitai sugrįš į protą. Taipsakant,dabar valdžia liepė būti durnais, daug kas ir vykdo. Tereikia valdžios, kuri lieptų būti nedurnais.

Daugiau optimizmo, kovingumo ir kantrybės auklėjant vaikus!..

Organizatorių nuotr.

Anonsą parengė KU kultūros renginių „Vydūnas-Tautai ir valstybei“ moderatorius-režisierius Juozas IVANAUSKAS

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder