38-oji rašytojos Ievos Simonaitytės premija bus įteikta Nijolei Marytei Šerniūtei už romaną „Vilkų Kampo Eliza“. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos nuotr.

Bus įteikta rašytojos Ievos Simonaitytės premija

(1)

Sausio 23 dieną Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje bus įteikta 38-oji literatūrinė rašytojos Ievos Simonaitytės premija.

Šiemet ji bus įteikta Nijolei Marytei Šerniūtei už romaną „Vilkų Kampo Eliza“. Knygą išleido leidykla „Slinktys“.

Dėl premijos 2023 metais varžėsi 10 grožinės literatūros kūrinių.

Visgi komisija, kurią sudarė rašytojas, humanitarinių mokslų daktaras, „Metų“ žurnalo redaktorius dr. Regimantas Tamošaitis, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Viktorija Šeina, Ievos Simonaitytės memorialinio muziejaus vadovė Akvilė Eglinckaitė bei premijos mecenato atstovė Rugilė Cibauskaitė, N. M. Šerniūtę premijos laureate paskelbė vienbalsiai.

Knygoje vaizduojamas XIX amžiaus pirmosios pusės Klaipėdos krašto ir Žemaitijos pakraščio autentiškas pasaulis.

Dviejų kaimų ir dviejų šeimų, Ožkarčių ir Vilkų, epinio pobūdžio pasakojime ryškėja lietuvininkų ir žemaičių kultūra, jungiasi žmonių likimai, kristalizuojasi stiprūs charakteriai.

Pasak komisijos atstovų, tai unikali knyga, gimusi iš autorės vidinės būtinybės paliudyti prabudusį genties ar giminės balsą.

„Nijolės Marytės Šerniūtės knyga yra gyva ir intriguojanti, ji pulsuoja žmogiškomis emocijomis, yra kupina autentiškų patirčių ir tiksliai nupieštų buities realijų. Net ir kalba joje atgyja su visomis regioninės tarmės spalvomis, senoviniai žodžiai, regis prikelia ir anuomet buvusius daiktus bei kasdienybės darbus“, - mintimis apie knygą dalijosi komisijos narys dr. R. Tamošaitis.

Premija bus įteikta sausio 23 d. 18 val. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje.

Ievos Simonaitytės premija nuo 1987 metų kasmet teikiama už kūrinius, atspindinčius Klaipėdos krašto ir Mažosios Lietuvos dvasią arba įprasminančius rašytojos Ievos Simonaitytės atminimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder