Baltų vienybės dieną liepsnos aukurai

Rugsėjo 22-oji, penktadienis, - Baltų vienybės diena. Šią dieną Lietuvoje ir Latvijoje 20 valandą vakaro yra kuriami aukurai, siekiant prisiminti protėvius, pagerbti likusį baltiškąjį paveldą.

Dalyvauti Baltų vienybės dienos minėjime yra kviečiami visi norintieji patirti šią paslaptingą atmosferą.

Jau nuo 2000-ųjų yra organizuojama baltų vienybės sąšauka - buvusiose baltų žemėse, Lietuvoje, Latvijoje ir Gudijoje, šventose baltams vietose, ant piliakalnių, 20 valandą vakare kuriami aukurai, renkasi žmonės prisiminti protėvius.

Sąšaukos koordinatorius Darius pasakoja, ką reiškia ugnis ant piliakalnių: "Uždegama ugnis ant piliakalnių - priminimas apie tai, kad buvo laikas, kai ženklus apie pavojų vieni kitiems mūsų protėviai duodavo tokiu būdu.

Ugnis ant piliakalnio reiškia ne vien tik pavojus. Lietuviai buvo ugnies garbintojai, tad ugnis, užkurta su baltų mitologija susijusiose vietose, vėl atgaivina tą vietą ir žmonės, susirinkę prie ugnies, prisimena savo protėvius, prisimena savo kilmę, baltų gentis.

Ši diena - puiki proga surasti ryšį su savo paveldu, su prigimtiniais dalykais, kurie yra išlikę.

Vienu metu uždegama ugnis - tai vienybė. Ta ugnis mus riša su dievais ir protėviais", - sako Darius.

Jis taip pat pasakoja, kad yra pildomas sąšaukos žemėlapis. Kuriantieji laužus gali pranešti apie savo laužą ir jų laužas yra pažymimas bendrame sąšaukos žemėlapyje.

Darius paaiškina žemėlapio reikšmę plačiau: „Žmonės praneša, kur kuria aukurus, kur mini šią dieną ir mes galime matyti, kiek dar palikuonių yra gyvų ir kur baltų gentys gyveno, kur paveldas yra išlikęs.

Tų paveldo objektų yra tūkstančiai, jie tik laukia, kada kas nors juos prisimins ir aplankys. Prieš kelerius metus vis daugėdavo vietų, kur kuriamos ugnys, vis daugiau žmonių įsitraukdavo. Dabar skaičius nebeauga, yra sustojęs, bet šiandienai yra apie du šimtus vietų per baltų žemes, kur yra užkuriami aukurai.

Bet reikia pabrėžti, kad ne viską galime sužinoti. Manau, yra dar apie šimtą vietų, kur žmonės per Baltų vienybės dieną nuvažiuoja į savo protėvių šventas vietas, užsikuria ugnelę, būna, bet jie nenori skelbtis, jie nori pabūti su savo draugais, savo šeima ar gimine. Turime išties nemažai tokių atvejų. Ir turime masinių renginių, kur jau yra kviečiami žmonės atvykti ir vyksta didesni paminėjimai.“

Aukuras Vakarų Lietuvoje

Kretingos rajone, Sausdravuose esančiame Baltų mitologijos parke, taip pat bus kuriamas aukuras. Visi norintieji kviečiami atvykti į ugnies kūrimą 20 valandą, penktadienį.

Baltų mitologijos parko sergėtojas Julius Reinikis pasakojo apie Baltų vienybės dienos kilmę: „1986 metais, Jelgavoje, buvo paminėta 750 metų po Saulės mūšio. Nuo 2000-ųjų Lietuvoje ir Latvijoje minima Baltų vienybės diena.

1236 metais žemaičių ir žiemgalių bendra kariauna mūšyje nugalėjo kalavijuočius. Tad mūsų baltų parkas šią datą pamini dėl to, kad lietuviai, latviai, žemaičiai, prūsai, kaip baltų gentys, yra parko dalys. Ir tas aukuro uždegimas mūsų parke yra protėvių didžių darbų paminėjimas, - teigia J. Reinikis. - Pas mus irgi vyks minėjimas, mes užkursime aukurą ir žmonės galės ateiti, paminėti šią dieną kartu.“

Baltų mitologijos parko idėja - puoselėti senąsias baltų kultūros vertybes, skatinti patriotiškumą ir prisidėti prie valstybės kultūrinės veiklos. Pats parko sergėtojas Julius Reinikis sako, jog parkas atviras kiekvienam, norinčiam iš arčiau pažinti baltų mitologiją.

Baltų mitologija svarbi ir jauniems žmonėms. Studentė Elzė dalinasi mintimis, kodėl ji domisi baltų mitologija ir ką tai jai suteikia: „Man asmeniškai yra labai įdomu pamatyti, kaip baltai anksčiau aiškino visokius gamtos reiškinius, fizikinius dėsnius ar pasaulį.

Baltiškų tradicijų puoselėjimas mane moko saugoti ir tausoti gamtą. Baltiškuose renginiuose dalyvauju todėl, kad ten egzistuoja vienybė ir bendruomeniškumas“, - sako mergina.

Ji sako pasigendanti žinių apie baltiškąją kultūrą skleidimo, tad džiaugiasi, kad vyksta tokie minėjimai, kaip Baltų vienybės diena..

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder