„Nautilus“, „Didžioji kelionė“, „Meilės alchemija“

Atidarytos dvi užsienyje garsių klaipėdiečių parodos

Šiandien, rugpjūčio 3 d., Klaipėdoje pristatytos dvi užsienyje gyvenančių ir tarptautinio pripažinimo sulaukusių menininkų, užaugusių Klaipėdoje, kūrybos parodos.

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) Prano Domšaičio galerijoje atidaryta Plungėje gimusio, Klaipėdoje augusio, o dabar Niujorke gyvenančio ir kuriančio menininko Žilvino Kempino personalinė paroda „Šviesos skulptūros“, o Naujojoje Klaipėdos galerijoje (Herkaus Manto g. 22) naujausius savo kūrinius pristatė Paryžiuje gyvenanti ir kurianti klaipėdietė menininkė Rūta Jusionytė kartu su sutuoktiniu dailininku Franciscu Sepulveda.

Ž. Kempinas instaliacijas kuria iš netradicinių medžiagų, derina kinetinio, minimalistinio ir optinio meno elementus. Menininkas kūrybinėje praktikoje dažnai naudoja magnetinę juostą, tačiau parodoje „Šviesos skulptūros“ rodomus kūrinius jungiantis elementas yra šviesa.

„Autonominę šviesą savo darbuose naudoju lyg skulptūrinę medžiagą, įsivaizduoju ją kaip kinetinį elementą“, - apie šviesos vaidmenį kūriniuose pasakoja Ž. Kempinas.

Parodoje pirmą kartą Lietuvoje rodomi trys menininko kūriniai: „186 000 mylių per sekundę“, „Nautilus“ ir „EŽ serija“ (Elektrinės žvaigždės)".

„Džiaugiuosi, kad Žilvinas Kempinas grįžta namo, o klaipėdiečiai turi išskirtinę galimybę susipažinti su tarptautiniu mastu pripažinto lietuvių menininko, paauglystę praleidusio uostamiestyje, kūryba. Šioje parodoje šviesa yra tema, objektas ir kurianti medžiaga“, - pasakoja parodos kuratorė, Prano Domšaičio galerijos direktorė Skaistė Marčienė ir kviečia dalyvauti parodą lydinčiuose renginiuose.

Ž. Kempinas (g. 1969 m.) 1993 m. Vilniaus dailės akademijoje įgijo tapybos studijų bakalauro laipsnį, vėliau, 2002 m., Niujorko miesto universiteto Hanterio koledže - tarpdisciplininių studijų magistro laipsnį. Ž. Kempinas 2012 m. įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija už įtaigią minimalistinę šiuolaikinio meno kalbą ir jos tarptautinį atgarsį. Nuo 1992 m. aktyviai rengia personalines ir dalyvauja grupinėse parodose bei bienalėse. 2007 m. menininkui įteikta Calderio premija, o 2009 m. jis atstovavo Lietuvai 53-iojoje Venecijos bienalėje.

Naujojoje Klaipėdos galerijoje, esančioje mados ir verslo centre „Herkaus galerija“, atidaryta Rūtos Jusionytė ir Francisco Sepulvedos kūrinių paroda „Meilės alchemija“ siunčia galingą žinią apie žmogiškų santykių ryšius ir jų ženklus.

Pasak menotyrininkės Jolitos Mieželaitienės, šioje parodoje dailininkė Rūta Jusionytė - kitokia. Anksčiau kūrusi daugiausia skulptūras, šioje parodoje ji eksponuoja tapybos kūrinius.

"Akivaizdi plastikos kaita atsirado ne šiaip sau, tai gyvenimo tarpsnio elipsė - emocinga, simbolinė, dinamiška, įtakojanti ir vaizdo semantiką.

Meilė visais laikais, per visą žmonijos istoriją buvo įkvėpimo ir didžių darbų katalizatorius. Šių menininkų pora neafišuoja savo jausmų, bet, sprogus nelaimės minai, yra stiprybės mazgas, ramstis ir paguoda vienas kitam.

Paslaptingu alchemijos terminu apibūdinama filosofinė praktinė tradicija, kurios siekiamybė - sąmoningas gyvenimas ir žmogaus nemirtingumo paieška. Jos aksioma - sąmonės ir kūno darna, vidinės pusiausvyros siekiamybė iki aukso grynumo ir švytėjimo…

Kaip įgalinti visas žmogiškąsias pastangas kovoje su negandomis? Pasak menininkų, kūno išsivadavimą galima pasiekti tik per sąmonės evoliuciją.

„Tegu tavo kūnas daro tą patį, ką daro tavo sąmonė“, - teigia Rūta Jusionytė. Šis rebusas menininkų lūpose lengvai išsprendžiamas, jei imsime vadovautis tam tikra „sapniška“ logika, jei leisime veikti vaizduotei", - pristato parodą menotyrininkė.

FOTO APRASAS Žilvino Kempino kūrinys „Nautilus“.
Rūtos Jusionytės kūrinys „Meilės alchemija“.
Francisco Sepulvedos kūrinys „Didžioji kelionė“.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder