Klaipėdiečiams - galimybė nemokamai paskanauti vegetariškų patiekalų
„Projektas sujungia žmonių širdis ir prie vieno stalo valgo tiek varguolis, tiek turtuolis... Esu juokavusi Klaipėdos miesto merui: “Kur jūs matėte, kad prie vieno stalo sėdi miesto meras ir benamis", - sako jau ne pirmus metus tokį projektą Klaipėdoje organizuojanti Lalita Atienė.
Tiesa, ji pabrėžė, kad ši akcija nėra orientuota į benamių maitinimą. Esą paprastai jų ir ateina vos vienas kitas.
„Pagrindinis mano tikslas - supažindinti žmones su kitokiu maistu. Noriu, kad kuo daugiau žmonių sužinotų, kad galima valgyti ir kitaip, ir šitaip palengvinti organizmo darbą“, - pasakojo pati veganišką mitybą propaguojanti L. Atienė.
Klaipėdoje ši akcija pirmą kartą buvo surengta 2017-aisiais. Šiemet uostamiestyje ji vyks jau 3 kartą. Tokį pat projektą L. Atienė vienais metais rengė ir Kaune.
„Paprastai per vieną akcijos dieną susirenka apie 100 žmonių. Dažniausiai sriubos pritrūksta, nes duodu žmonėms ir namo išsinešti. Aš verdu ajurvedines - trintas sriubas, kad organizmas kramtymui išeikvotų kuo mažiau energijos, tad jas ypač mėgsta vyresnio amžiaus žmonės“, - pasakojo projekto rengėja.
Susirinkusieji nemokamai gali mėgautis ne tik sriuba, bet ir vegetariškais patiekalais, desertu.
„Publika susirenka pati įvairiausia. Ir senjorai, ir studentai, ir įvairių įstaigų darbuotojai. Ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas valgydavo. Būdavo, kad pro šalį eina darželinukų grupė su auklėtoja ir mielai prisėda pavalgyti - pusė sriubos puodo ir nėra“, - kvatoja L. Atienė.
Moteris džiaugiasi, kad ne vienas žmogus po to jai sakė ir pats bandęs gaminti maistą pagal jos receptus.
L. Atienė džiaugiasi, kad dabar turi daug rėmėjų, bet puikiai prisimena, jog pirmaisiais metais šiam projektui turėjo iš savo kišenės skirti net 3,5 tūkstančio eurų.
„Šį projektą sugalvojau grįžusi iš Indijos, kur mokiausi vedų išminties. Pirmaisiais metais nebuvo labai lengva. Buvo daug vargo, kol radau, kas man galėtų gaminti maistą, nes tokiems projektams maistą gali gaminti ne bet kas - tik sertifikuota įmonė. 2017-aisiais kone visą Klaipėdą išvaikščiojau, niekas nesutiko ir dar pabrėžė, kad niekas šiais laikais už dyką nedirba. Verkiau parėjusi į namus, jau žadėjau ir atsisakyti šios minties. Suvokiau, kad dar man reikės susipirkti maisto produktus, termosus, stalus, suolus... Laimei, tuomet suradau bendrovę “Romdera", kuri man sutiko virti maistą. Nebegalėjau sustoti.
Taip, toks projektas reikalauja labai daug energijos ir jėgų. Daug kas manęs klausia, kam man šito reikia. O man tiesiog patinka daryti gerus darbus. Man labai patinka pats procesas, į jį įtraukiu daug žmonių, tad visi, kurie prisideda, tampa laimingesni. Tikiuosi, kad mūsų maistas sušildo ir suteikia laimės ir tiems, kurie ateina pavalgyti", - kalbėjo L. Atienė ir kvietė visus klaipėdiečius penktadieniais išbandyti nemokamai vegetarišką virtuvę.
Pagrindinis mano tikslas - supažindinti žmones su kitokiu maistu. Noriu, kad kuo daugiau žmonių sužinotų, kad galima valgyti ir kitaip ir šitaip palengvinti organizmo darbą.
Informacija
Projektas „Pamaitink kitą“ vyks Klaipėdoje, prie paminklo „Žvejas“, prie Danės upės krantinės, nuo 2022 m. gegužės 6 d. iki birželio 3 d. - penkis penktadienius: 05 06, 05 13, 05 20, 05 27, 06 03. Maistas bus tiekiamas nuo 12 val. iki 14 val.
Meniu
Kiekvieną penktadienį bus patiekiami trys skirtingi patiekalai: 1)ajurvedinė burokėlių sriuba, ryžiai su garintomis daržovėmis, arbata ir morkų pyragas, 2)ajurvedinė pomidorinė sriuba, grikiai su garintomis daržovėmis, arbata ir morkų pyragas, 3)ajurvedinė daržovių sriuba, avinžirniai su garintomis daržovėmis, arbata ir morkų pyragas, 4)ajurvedinė burokėlių sriuba, perlinis kuskusas su garintomis daržovėmis, arbata ir morkų pyragas, 5)ajurvedinė daržovių sriuba, ryžiai su garintomis daržovėmis, arbata ir morkų pyragas.
Rašyti komentarą