2028-ieji - naujas terminas Bastionų tiltui

Dar 2014 metais Klaipėdos detaliajame plane nubraižyto naujojo Bastionų tilto idėja, kartą jau padėta į stalčių, keliama naujam gyvenimui. Dabar planuojama, kad tiltas ir Bastionų gatvė turėtų atsirasti iki 2028 metų kartu su gyvenamųjų namų kvartalu „Bastionų namai“.

2015 metais buvo pradėtas projektuoti 4 juostų Bastionų tiltas ir privažiuojamosios jungtys su Danės ir Bangų gatvėmis abiejose upės pusėse.

Visuomenės poreikiams buvo paimtas Bangų g. 11 namas, kompensuojant savininkams apie trečdalį milijono eurų.

Tačiau vėliau procesas užstrigo. Tam tikriems sprendiniams priešinosi paveldosaugininkai. Nepalankiai šį projektą vertino ir dalis visuomenės.

Projektavimo metu atlikti teritorijos grunto tyrimai. Paaiškėjo, kad dėl nepalankaus grunto reikalingi gilesni poliai, tvirtesnė konstrukcija.

Buvo apskaičiuota, kad pradinis numatytas apie 9,6 milijono eurų lėšų poreikis šiam projektui augs apie du kartus - iki 20 milijonų eurų.

Po ilgų svarstymų ir trypčiojimo vietoje 2020 metais buvo priimtas sprendimas, kad tilto statyti nereikia. Už projektą buvo sumokėta apie 650 000 eurų ir kaip nebereikalingas jis padėtas į stalčių.

Privatus investuotojas

Tačiau jau tų pačių 2020 metų pabaigoje buvo paskelbta apie šalia Danės pradedamą vystyti „Bastionų namų“ projektą.

Ir tuomet vėl atgijo miesto planavo dokumentuose numatyto tilto statymo idėja.

Projektą „Bastionų gatvė“ vystanti bendrovė „Eriadas“ savo lėšomis atliko dar vieną tilto galimybių studiją ir pristatė Savivaldybės administracijai kelis galimus projekto variantus.

Su studija susipažinęs Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis sako, kad racionaliausia būtų statyti mažesnį, dviejų eismo juostų, tiltą.

„Apskaičiuota, kad piko metu keturių juostų tiltas ir gatvė važiavimą pagreitintų tik dviem sekundėmis, o ne piko metu visai neturėtų įtakos eismo pralaidumui“, - ekspertų skaičiavimais dalinasi G. Neniškis.

Anot jo, racionalu rinktis mažesnį tiltą, nes jo statyba kainuotų gerokai pigiau.

„Su “Bastionų namų„ vystytojais yra pasirašyta infrastruktūros sutartis, deriname, kad jie parengs Bastionų tilto ir gatvės techninį projektą“, - sako G. Neniškis.

Anot jo, paaiškėjus tilto kainai, Savivaldybei tektų ieškoti finansavimo projektui įgyvendinti, nes lėšų, kurias skiria „Bastionų namų“ vystytojai, pagal infrastruktūros sutartį, tikrai nepakaks.

Pasak “Eriadas” pardavimų projektų vadovės Gintarės Kauliūtės, su Klaipėdos miesto savivaldybe pasirašytoje infrastruktūros įrengimo sutartyje yra numatyti Gluosnių gatvės ir Gluosnių skersgatvio rekonstrukcijos darbai.

Šiuos darbus numatoma atlikti įgyvendinant pirmą “Bastionų namų” kvartalo pastatų statybos etapą.

Anksčiau buvo planuota, kad apie 7 milijonus eurų tilto statybai bus galima gauti iš ES fondų lėšų, tačiau terminas jas panaudoti jau baigėsi šiemet.

„Tiltas yra numatytas tiek Miesto bendrajame plane, tiek visuose strateginiuose planuose. Jis galėtų atsirasti iki 2028 metų“, - prognozuoja G. Neniškis.

Maždaug iki 2029-2030 metų savo projektą visiškai planuoja įgyvendinti ir „Bastionų namų“ vystytojai.

Tiltui nepritaria

Tačiau planai statyti nors ir mažesnį bastionų tiltą neįtikina dalis visuomenės.

Klaipėdos savivaldybės tarybos narė Nina Puteikienė akcentuoja, kad Bastionų tiltas ir naujos jungtys padidins eismo intensyvumą Laivų skersgatvyje ir Baltikalnio gatvėje. Šios gatvės yra gana siauros, ypač Baltikalnio. Siauri šaligatviai, o gyvenamieji namai yra arti važiuojamosios dalies.

„Klaipėdoje nereikia tiltų kas 200 metrų“, - sako N. Puteikienė.

Ji siūlo įsiklausyti į pasiūlymą, kad Bastionų tiltas galėtų būti pėsčiųjų ir dviratininkų, o automobilių eismo pralaidumą didinti plečiant Mokyklos gatvės viaduką.

„Užduokime šį klausimą profesionalams, paskelbkime konkursą ir idėjų tikrai bus“, - už naujas studijas agituoja N. Puteikienė.

SKERSGATVIS. Naujasis Bastionų tiltas ir gatvė įsilietų į Danės gatvę ties siauru Laivų skersgatviu.

Katilinės konversija

Tačiau akivaizdu, kad Bastionų tiltas siejasi ne tik su „Bastionų namų“ projektu, tačiau ir su planais vykdyti senosios AB „Klaipėdos energija“ katilinės teritorijos konversijos projektą Danės gatvėje.

Jei toks projektas būtų įgyvendintas, atsirastų būtinybė spręsti ir transporto problemas. Savivaldybė jau yra parengusi planus nutiesti Danės g. tęsinį po Mokyklos g. viaduku ir sujungti šią gatvę su Artojo gatve. Taip pat „Klaipėdos energijos“ teritorijos konversijos studijoje siūloma tiesti pėsčiųjų ir dviračių tiltą būtent ties „Klaipėdos energijos“ teritorija ir taip sujungti ją su „Bastionų namų“ kvartalo rytine dalimi.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder