Klaipėdiečio svajonė - 700 ekologiškų katamaranų, plaukiojančių po Europą

Klaipėdiečio svajonė - 700 ekologiškų katamaranų, plaukiojančių po Europą

Klaipėdietis Tomas Vėlius sukūrė elektra varomą katamaraną "Popa Boat" ("Po pasaulį laivu"). 2018 metais antras toks jau patobulintas katamaranas buvo pripažintas viena inovatyviausių žaliųjų idėjų pasaulyje. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai jau turi realią galimybę plaukioti dviem ekologiškais katamaranais Danės upe. Tai - ne svajonė, o realybė.

T. Vėlius nustebo ir džiaugiasi, kad jį kažkas pasiūlė , o juo labiau kad pateko į konkurso finalininkų penketuką. Pasak jo, jau ir tai didelis laimėjimas, nes kiekvienas toks įvertinimas pakelia ūpą.

Jeigu jam būtų skirta 4 000 eurų stipendija, T. Vėlius panaudotų ją tolesnei veiklai, susijusiai su tokiais katamaranais, plėtoti. Norėtų jiems nupirkti daugiau baterijų, kad jie galėtų daugiau plaukioti, kad jų nuoma būtų mažesnė ir kuo daugiau žmonių jau šiemet nuo rugpjūčio galėtų juos išbandyti mokėdami pigiau. Abu elektriniai katamaranai stovi Danės upėje prie burlaivio "Meridianas".

Kur galima plaukti su jūsų katamaranais?

Danės upe. Kai kurie žmonės nukeliauja net iki Botanikos sodo. Dažniausii jie užsisako vienos valandos kelionę. Mūsų tikslas - kiek galima ilgiau nuomoti tuos du katamaranus, užsidirbti pinigų, kad galėtume jų daugiau pagaminti.

Ar jūs vienas pagaminote tuos katamaranus?

Pradėjau vienas. Pasistačiau garažą ir padariau savo pirmąjį elektrinį katamaraną. Tai truko metus, tam atsidaviau 100 proc. Tai buvo mano svajonė, nes iki tol su laivais neturėjau nieko bendro. Buvo įdomu pažiūrėti, ar įmanoma padaryti tai, apie ką svajoji. Ir man pavyko. O po metų pradėjau rinkti profesionalų komandą padedant Klaipėdos mokslo ir technologijų parkui, Klaipėdos universitetui. Dabar mes esame penki savanoriai, turintys daug idėjų, tokia veikla užsiimantys jau trečius metus. Vienas geriau išmano vieną sritį, kitas - kitą. Visi sudėjome savo žinias ir sukūrėme antrą jau tobulesnį katamaraną.

Kokie yra tie jūsų katamaranai?

Jie - inovatyvi ir ekologiška vandens transporto priemonė, kurią gali valdyti bet kuris teisių neturintis asmuo supaprastintu būdu - su elektrine vairalazde. Kur ją lenksi, ten katamaranas ir plauks. Jie yra varomi ir saulės energijos, t. y. iš saulės kaupiama energija atiduodama baterijoms. Dizaino sprendimai irgi inovatyvūs, katamaranai patogūs keturiems žmonėms gerai praleisti laiką ant vandens.

Jūsų katamaranas jau pelnė pripažinimą ir pasaulyje?

Taip, važiavome su komanda antrojo patobulinto katamarano pristatyti pasauliui Škotijoje vykusiame tarptautiniame tvariųjų idėjų konkurse, kuriame dalyvavo 140 komandų iš 40 pasaulio šalių. Buvome ir Vokietijoje. Mus parėmė šios šalies kompanijos - davė pinigų idėjai toliau įgyvendinti.

O kokia jūsų profesija, ką jūs esate baigęs?

Esu baigęs Vakarų Lietuvos verslo kolegiją, turiu statybos vadybos bakalauro laipsnį.

Kaip jūsų galvoje atsirado katamarano idėja?

Visą gyvenimą atkreipdavau dėmesį į gana įdomius dalykus, pats gyvenau gana įdomų gyvenimą. Būdamas 22 metų iškeliavau į Camino de Santiago piligriminę kelionę (Šv. Jokūbo kelias). Per 26 dienas nuėjau pėsčias apie 900 km nuo St. Jean Pied de Porto miestelio Prancūzijoje iki žemės pakraščiu vadinamos Finisterės Ispanijoje. Dabar ši piligriminė kelionė yra labai populiari. Po tos kelionės, kuri dabar mane lydi visą gyvenimą, ateina įdomių minčių. Jų turiu daugybę, tik reikia pasirinkti, ar bandyti įgyvendinti, ar ne. Kaip katamaranai atsirado mano galvoje? Net nežinau kaip, gal susapnavau.

Kaip žmonės reaguoja į jūsų išradimą? Nebijo plaukti?

Ateina tikrai gana nemažai žmonių ir visi džiaugiasi, visiems patinka. Mūsų katamaranai stovi šalia vandens dviračių. Žmonės noriai renkasi mūsų kūrinį. Kartais būna tiek norinčių, kad net stovi eilėje ir laukia parplaukiančių katamaranų. Būna dienų, kai mes tuo labai džiaugiamės, kad vertinamas mūsų kūrinys, kuriam paaukojome trejus metus. Daug įdėjome savo energijos, reikėjo ir finansinių resursų, ir bemiegių naktų rengiant projektus.

Kokia jūsų svajonė dabar?

Pagaminti 700 ekologiškų elektrinių katamaranų, kurie plaukiotų po Europą ar net visą pasaulį. Jie neš žinią, kad viskas įmanoma!

Dabar mūsų komanda dirba toliau, kad tokio tipo katamaranais, pats juos vadinu valtelėmis ant vandens, būtų galima naudotis "CityBee" paspirtukų tinklo principu. Mes siekiame padaryti tokį analogo pasaulyje neturintį dalyką ant vandens. Norime, kad žmonės telefonu galėtų užsisakyti katamaraną kaip paspirtuką, o pasiplaukioję palikti tam tikruose taškuose. Idėja - plėtoti dalijimosi kultūrą ekologiškais dalykais ant vandens. Visa tai veda tvarumo link.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder