Vietoje anglų - Kroatijos ir Vokietijos aukštosios mokyklos

Vietoje anglų - Kroatijos ir Vokietijos aukštosios mokyklos

Visuomenininkai spaudžia prie sienos miesto valdžią - kodėl Klaipėdoje taip ir neįsikūrė Tysaido universitetas ir Bradfordo kolegija iš Didžiosios Britanijos. Klaipėdos universiteto vadovybė turi tam paaiškinimą, be to, ramina, kad dabar vyksta "rimtesnės derybos" su Kroatijos bei Vokietijos aukštosiomis mokyklomis.

Aktyvus visuomenininkas Mantas Luinys raštu kreipėsi į Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską, kad šis paaiškintų, kodėl iki šiol uostamiestyje nematyti pasaulyje garsių aukštųjų mokyklų padalinių įsikūrimo ženklų.

"2015 metais, kai vyko merų rinkimų debatai, buvo kalbėta kad Klaipėdoje pradės veikti Tysaido universiteto ir Bradfordo koledžo padaliniai, taip pat, kad šios mokymo įstaigos turėtų pritraukti daug studentų iš trečiojo pasaulio šalių. Tad ir knietėjo paklausti mero, kokios priežastys trukdo šiai plėtrai", - aiškino M. Luinys.

Visuomenininkas pripažino, jog šis kreipimasis - tarsi siekis kontroliuoti miesto vadovą, kaip laikomasi rinkimų pažadų.

Kiek anksčiau tą patį klausimą iš "Vakarų ekspreso" išgirdęs V. Grubliauskas minėjo, kad daugelį planų, tarp jų ir šių dviejų įstaigų įsikūrimą Klaipėdoje, sujaukė "Brexit".

"Ši idėja ir taip sunkiai skynėsi kelią sostinėje. O kai Didžioji Britanija nusprendė trauktis iš Europos Sąjungos, šis modelis tapo sunkiai įgyvendinamas. Visgi pačios idėjos, kad Klaipėda turėtų tapti tarptautiniu akademiniu uostu, neatsisakome. Mano žiniomis, Klaipėdos universitetas turi kitų planų", - sakė V. Grubliauskas.

Klaipėdos universiteto rektorius Eimutis Juzeliūnas neslėpė, kad bendravimas su Tysaido universitetu nebuvo lengvas.

"Viskas sužlugo tada, kai pasikeitė Tysaido universiteto rektorius. Naujoji vadovybė rezervuotai vertino ankstesnius mūsų susitarimus. Tad nereikėjo ir "Brexit", kad viskas žlugtų", - minėjo E. Juzeliūnas.

Nepaisydama to, uostamiesčio alma mater neatsisako minčių steigti bendrus padalinius su užsienio aukštosiomis mokyklomis. Šiuo metu vyksta derybos su Kroatijos Rijekos universitetu bei Vokietijoje esančiu Klauso Mehnerto Europos studijų institutu.

"Rijekos universitetas mums patrauklus todėl, kad yra susijęs su jūros mokslais. Jų rektorius jau buvo pas mane atvažiavęs, mūsų delegacija lankėsi Kroatijoje. Dar didesnis įdirbis yra su vokiečiais. Ir kitą savaitę pas mus atvyks Europos instituto atstovai, tad sudėliosime galutinius planus. Jau ruošiama bendra programa, tad visai realu, kad kitais mokslo metais vyks priėmimas į šias studijas. Kalba eina apie vokiečių, anglų kalbos studijas. Jei padarysime bendras programas, galėsime išduoti bendrus diplomus, o tai jaunimui yra patrauklu, nes atsiveria kitokios įsidarbinimo galimybės", - pasakojo E. Juzeliūnas.

Svarstoma, kad tokios studijos būtų patrauklios ne tik lietuvaičiams, bet pritrauktų jaunimą iš Kaliningrado srities, Baltarusijos.

"Šitie planai man atrodo kur kas solidesni nei buvo su britais, kai nebuvo aišku, ko jie nori ir ko mes norime", - sakė E. Juzeliūnas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder