Prasidėjo brandos egzaminų maratonas

Prasidėjo brandos egzaminų maratonas

Gegužės trečiąją valstybiniu prancūzų kalbos egzaminu šalyje prasidėjo pagrindinė brandos egzaminų sesija. Abiturientų pasirinkimai jau kelerius metus išlieka panašūs, tačiau pastebima, jog Klaipėdoje mažėja kandidatų, pasirenkančių užsienio kalbų egzaminus.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, šiemet apie 31 tūkst. šalies mokinių turėtų laikyti brandos egzaminus, po kurių jie rinksis, ką toliau veikti - ar studijuoti, ar dirbti. Pagrindinė brandos egzaminų sesija truks iki birželio 18 d. Neišlaikiusieji egzaminų iš pirmo karto, galės bandyti dar sykį - birželio 20 - liepos 7 dienomis vyksiančios pakartotinės sesijos metu.

Nesirenka kalbų

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Virginijos Kazakauskienės, šiemet Klaipėdoje abiturientų mažiau nei praėjusiais metais.

"Šiemet brandos egzaminus laikys 2414 abiturientų, įskaitant ir profesinėse mokyklose besimokančius asmenis. Pernai buvo 2636, taigi abiturientų sumažėjo", - skaičiavo pokalbininkė.

Jos teigimu, taip pat pastebėta, jog sumažėjo abiturientų, pasirinkusių rusų, vokiečių kalbų egzaminus.

"Mieste rusų kaip užsienio kalbos egzaminą pasirinko laikyti 75, vokiečių - 22, prancūzų - 2 abiturientai. Bet reikia pažymėti, kad anksčiau prancūzų kalbos visai niekas nesirinkdavo", - sakė V. Kazakauskienė.

Pasak pokalbininkės, populiari tik anglų kalba - žinias tikrinsis daugiau nei 1150 abiturientų, populiarėja ir biologija (513 laikančiųjų), informacinės technologijos (133 laikantieji). Istorijos egzaminą laikys apie 900, matematikos - 788 abiturientai.

Įtemptas grafikas

Nors egzaminų maratonas jau prasidėjo, V. Kazakauskienė informavo, jog paskutinį kartą mokyklinis skambutis Klaipėdos abiturientams skambės gegužės 29-ąją, o po kelių dienų, birželio 2 d., jie laikys vienintelį privalomą lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą.

"Valstybinį egzaminą rinkosi 1194, mokyklinį - 1191 abiturientas, panašiai kaip ir ankstesniais metais", - sakė pokalbininkė.

Iš viso abiturientams buvo leidžiama rinktis ne daugiau 6, o laikyti - ne daugiau 7 egzaminų. Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, vienas kandidatas šalyje vidutiniškai pasirinko laikyti apie 3,38 (2013 metais - 3,25) egzamino.

Jų grafikas - gana įtemptas, pavyzdžiui, birželio 9-13 kasdien vyks po egzaminą: chemijos, istorijos, muzikologijos (I dalis), informacinių technologijų, biologijos. Po poros dienų - fizikos, muzikologijos (II dalis), geografijos.

Ne mažiau įtampos bus ir pakartotinės sesijos metu - beveik kiekvieną paskirtą dieną bus laikoma po du skirtingus egzaminus. Pavyzdžiui, tą pačią dieną, tik skirtingu laiku, vyks anglų ir prancūzų kalbų, matematikos ir informacinių technologijų, istorijos ir chemijos egzaminai.

Nepasiduoti stresui

Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos direktoriaus pavaduotojas, laikinai einantis direktoriaus pareigas, Vidas Karvelis patarė abiturientams per daug nesureikšminti egzamino.

"Jei ir nepasiseks, jį galima perlaikyti. Kasmet tūkstančiai jaunuolių tai patiria ir sugeba su tuo susitvarkyti - masinės panikos nėra", - kalbėjo V. Karvelis.

Pasak jo, jei moksleiviai apskritai nėra linkę stresuoti, egzaminų sesija netaps dideliu iššūkiu. Tiems, kurie nuolat ar pernelyg daug jaudinasi, rekomenduojama nueiti pas psichologą. Tačiau specialistas nepataria likus vos kelioms dienoms pulti ieškoti būdų, kaip suvaldyti stresą: "Jei žmogui liko savaitė iki egzamino, geriau jis ją išnaudotų mokymuisi, o ne naujų metodų paieškai ir išbandymui."

V. Karvelio nuomone, tam tikra streso dozė yra reikalinga, todėl reikėtų vengti ir vaistų.

"Jeigu sunkiai sekasi susidoroti su stresu, moksleiviai gali kreiptis į mokyklų psichologus. Nepatariu vartoti vaistų, o energiniai gėrimai išvis nežinau, kam yra naudingi, matyt, tik jų pardavėjams", - kategoriškas buvo pokalbininkas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder