Pirmumo kriterijų priimant į mokyklas atsisakyti neskuba

Pirmumo kriterijų priimant į mokyklas atsisakyti neskuba

Po to, kai Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš paprašė teismo panaikinti uostamiesčio savivaldybės sukurtus pirmumo kriterijus, pagal kuriuos uostamiestyje vaikai priimami į mokyklas, savivaldybės atstovai pradėjo rengti naują sprendimo projektą.

Svarstoma, kad ir naujame sprendimo projekte išliks anksčiau siūlyti pirmumo kriterijai našlaičiams, vaikams, kurių broliai ir seserys jau mokosi toje mokykloje arba joje dirba jų tėvai. Tačiau šį kartą jie bus taikomi ne vien tik Klaipėdos savivaldybės teritorijoje gyvenantiems vaikams.

Vakar Klaipėdos apygardos administraciniame teisme turėjo būti pradėta nagrinėti byla pagal Vyriausybės atstovės prašymą ištirti, ar šiemet kovą miesto Tarybos patvirtinta priėmimo į mokyklas tvarka atitinka įstatymų nuostatas bei Konstitucijoje įtvirtintus asmenų lygiateisiškumo ir teisinės valstybės principus.

Kadangi savivaldybės atstovai pateikė teismui raštą, jog yra rengiamas naujas sprendimo projektas, bylos nagrinėjimas atidėtas iki lapkričio 6 dienos.

"Dar nematėme, kokį naują sprendimo projektą jie rengia. Įvertinsime, pažiūrėsime, ar dabar jis atitiks galiojančius teisės aktus, ir tuomet spręsime, ar atsiimti iš teismo skundą", - vakar sakė Vyriausybės atstovės patarėja Daiva Šačkuvienė.

"Vakarų eksprese" jau rašėme, kad D. Kerekeš labiausiai užkliuvo tai, jog Klaipėdos valdžia esą diskriminuoja kitose savivaldybėse gyvenančius vaikus. Kreiptis į teismą ją paskatino ir Vyriausiojo administracinio teismo pasisakymas dėl situacijos Šiauliuose. Šio miesto savivaldybė taip pat buvo išskyrusi pirmumo kriterijų tiems vaikams, kurie gyvena savivaldybės teritorijoje. Tačiau teismas pasisakė, kad tokia diskriminacija negalima.

Pasak D. Kerekeš, šalyje galiojantys teisės aktai leidžia pirmumo teisę priimant į mokyklą taikyti tik tais atvejais, kai vaikas jau mokosi toje mokykloje žemesnėje klasėje bei gyvena tai mokyklai priskirtoje teritorijoje. Esą visi kiti vaikai, neatitinkantys šių kriterijų, į likusias laisvas vietas turi turėti teisę konkuruoti lygiomis sąlygomis.

"O Klaipėdos savivaldybė prikūrė daugybę papildomų kriterijų. Pirmumo teisė suteikta našlaičiams bei vaikams, turintiems globėjus ar rūpintojus, taip pat vaikams, kurių broliai ir seserys jau mokosi toje mokykloje arba joje dirba jų tėvai. Žmogiškąja prasme šie kriterijai lyg ir suprantami, tačiau teisės aktai savivaldybei nesuteikia tokių teisių", - sakė D. Kerekeš.

Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas negalėjo pasakyti, ar rengiant naują tvarkos aprašą lengva ranka bus atsisakyta anksčiau numatytų pirmumo kriterijų.

"Mokinių priėmimo tvarkos aprašą Klaipėdoje koreguosime pagal oficialų teismų išaiškinimą, o ne vadovaudamiesi Vyriausybės atstovės nuomone. Remsimės Vyriausiojo administracinio teismo išaiškinimu byloje, kurioje buvo ginčijamas Šiaulių atvejis. Teismas Šiaulių byloje nepasisakė dėl našlaičių, seserų, brolių, etc. pirmumo teisės, todėl kiekvienu atveju reikės įvertinti galimą riziką. Galbūt padarysime taip, kad pirmumo teisę turės visame Klaipėdos regione, o ne tik miesto savivaldybės ribose gyvenantys našlaičiai, vaikai, kurių broliai, seserys mokosi toje pačioje mokykloje, bei tose mokyklose dirbančių tėvų vaikai", - svarstė A. Kačalinas.

Jo žiniomis, Vilniuje pirmumo teisė taip pat suteikiama našlaičiams bei tiems vaikams, kurių broliai ar seserys mokosi toje pačioje mokykloje.

Pasak jo, rengiant korekcijas dar bus konsultuojamasi su visuomenės atstovais. Planuojama, kad naujas priėmimo į mokyklas tvarkos aprašas politikams svarstyti bus pateiktas spalio mėnesį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder